Tiedotteet 2020

Tälle sivulle on koottu vuonna 2020 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Varsinais-Suomessa kokoontumisrajoitukset kiristyvät 

Lounais-Suomi 

TÄMÄ ON SAMA TIEDOTE, JONKA LÄHETIMME UUDESTAAN 23.10. TEKNISEN VIAN TAKIA.

Kokoontumisrajoitukset tiukentuvat koko Varsinais-Suomen maakunnan alueella. Tartuntatautitilanteen pahenemisen ennaltaehkäisemiseksi yli 20 henkilön yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on 26.10. alkaen varmistettava turvavälit ja riittävä hygienia. 

Koronavirustartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 22.10.2020 päättänyt, että Varsinais-Suomessa voi 26.10. alkaen järjestää yli 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa silloin, kun tapahtumajärjestäjä pystyy varmistamaan osallistujien turvallisuuden. Kokoontumisrajoitus Varsinais-Suomen maakunnassa siis kiristyy aikaisempaan rajoitukseen nähden. 

Tapahtuman turvallisuus varmistetaan noudattamalla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ohjeessa edellytetään muun muassa, että:  

  • osallistujien tai seurueiden välille on turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälin ylläpitämiseen. 
  • tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä. 
  • järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen. 

Epidemiatilanteen hillitsemiseksi on tärkeää, että jokainen tapahtumanjärjestäjä ja yksittäinen ihminen toimii vastuullisesti.   

Yllä kuvattu kokoontumisrajoitus koskee seuraavia kuntia: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski Tl, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pyhäranta, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa. 

Varsinais-Suomessa koronaepidemia on kiihtynyt  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Varsinais-Suomen alueella tartuntojen ilmaantuvuus on lokakuun kuluessa lähes kaksinkertaistunut syyskuun lopun tilanteeseen verrattuna. Myös positiivisten näytteiden osuus jatkaa nousuaan Varsinais-Suomessa. Esimerkiksi naapurimaakunnassa Satakunnassa tilanne on selkeästi Varsinais-Suomea rauhallisempi.  

Epidemiologinen tilanne Varsinais-Suomessa voi edelleen kiihtyä. Joukkoaltistumisia voi herkästi syntyä, jos hygienia- ja turvallisuusohjeiden noudattamisesta ei huolehdita. Vastuullisella toiminnalla ja määräysten noudattamisella voimme yhdessä pitää huolen siitä, että tartuntatautitilanne ei pahene. Myös viranomaisten antamia suosituksia on hyvä noudattaa. 

Uudet muutokset kokoontumisrajoituksiin ovat mahdollisia 

Jos tartuntatautitilanne pahenee Varsinais-Suomessa äkillisesti, kukin kunta voi päättää paikallisista kokoontumisrajoituksista, jotka ovat aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia tiukempia. Kunta voi päätöksellään myös sulkea toimitilojaan ja antaa suosituksia yksityistilaisuuksista ja kasvomaskien käyttämisestä. Myös sairaanhoitopiiri voi antaa alueelleen suosituksia. Jos tiukemmat kokoontumisrajoitukset ovat tarpeen usean kunnan tai koko maakunnan alueella, niistä päättää aluehallintovirasto. 

Lounais-Suomen aluehallintoviraston 22.10.2020 tekemä päätös koskien Varsinais-Suomea perustuu tartuntatautilain 58. pykälään. Päätös tulee voimaan 26.10.2020. Tartuntatautilain mukaisesti päätös voi olla voimassa enintään kuukauden ajan. Satakunnan osalta Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 22.10.2020 tehnyt erillisen päätöksen. Lounais-Suomen aluehallintoviraston toimivalta rajoittuu näihin kahteen maakuntaan. 

HUOM. Tiedotteen viimeinen kappale on lisätty 22.10. klo 17.40.

Lisätietoa: 

Päätös kokoontumisrajoituksista Varsinais-Suomessa, 22.10.2020 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi, 21.9.2020 (minedu.fi) 

Usein kysytyt kysymykset (avi.fi), esimerkkejä:  '

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (vsshp.fi) 

Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset (thl.fi) 

Tapahtumajärjestäjien neuvonta: 

  • Puh. 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16) 

  • Sähköposti: koronainfo(at)avi.fi  

Median yhteydenotot: 

  • Mikael Luukanen, ylijohtaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 018 092, mikael.luukanen(at)avi.fi 
  • Heikki Mäki, johtaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 018 094, heikki.maki(at)avi.fi 
  • Tanja Railo, viestintäpäällikkö, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 016 552, tanja.railo(at)avi.fi 

Päivitetty