› Graafinen versio

Verkkopalvelujen saavutettavuus

Mitä on saavutettavuus?

Verkkopalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voisi käyttää verkkopalvelua mahdollisimman helposti. Verkkopalvelujen saavutettavuus tulee EU:n saavutettavuusdirektiivin myötä koskemaan koko julkista sektoria. Direktiivi tulee käytännössä velvoittamaan kaikkia julkisia toimijoita toteuttamaan verkkopalvelut ns. WCAG-kriteeristön mukaisesti siirtymäaikojen puitteissa.

Saavutettavuusdirektiivi Suomessa

EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaan kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluja. Suomessa valmisteilla on kansallinen laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jonka on tarkoitus tulla voimaan loppuvuonna 2018. Tätä varten on annettu hallituksen esitys (HE 60/2018). Lakiesityksessä saavuttavuusvaatimusten ohjaus ja valvonta on päätetty sijoittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto neuvoo, ohjaa ja valvoo

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on parhaillaan käynnistämässä saavutettavuusvaatimusten neuvonta-, ohjaus- ja valvontatoimintaansa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston tehtäviä saavutettavuuden osalta ovat lain vaatimusten yleinen neuvonta, ohjaus, valvonta ja raportointi EU:lle. AVI tulee tarjoamaan tietoa ja yleisiä neuvoja siitä, miten saavutettavuutta voi toteuttaa verkkopalvelujen suunnittelussa, toteutuksessa ja hankinnassa.

Uudessa saavutettavuusvalvonnan yksikössä työskentelee kaksi ylitarkastajaa ja lähiaikoina yksikössä aloittaa myös yksikön päällikkönä toimiva juristi. Tehtävä on valtakunnallinen.

Vastaa lyhyeen saavutettavuusaiheiseen kyselyyn

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja auta meitä suunnittelemaan saavutettavuuteen liittyvää viestintää, josta on aidosti hyötyä. Voit myös jättää kyselylomakkeella sähköpostiosoitteesi, jos haluat meiltä jatkossa tietoa saavutettavuudesta.

Siirry saavutettavuusaiheiseen kyselyyn

Saavutettavuuskiertue marraskuussa 2018

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää marraskuussa 2018 koulutuskiertueen verkkopalvelujen saavutettavuudesta. Koulutuksissa VM:n ja aluehallintoviraston asiantuntijat kertovat pääasiat uudesta lainsäädännöstä ja direktiivin vaatimuksista. Lisäksi tilaisuuksissa esitetään käytännön esimerkkejä verkkopalvelujen saavutettavuudesta eri näkökulmista.

Saavutettavuuskiertueen tilaisuudet ovat maksuttomia ja tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa saavutettavuuden huomiointi verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Osa tilaisuuksista myös streamataan ja taltioidaan.

Kiertueen sisältö tarkentuu ja ilmoittautuminen avataan lähiviikkoina, mutta laita päivämäärät kalenteriisi jo nyt!

Kiertueen aikataulu:

Maanantai 5.11. klo 12 - 16, Tampere
Tiistai 6.11. klo 9 - 13, Kuopio

Maanantai 12.11. klo 12 - 16, Turku
Tiistai 13.11. klo 9 - 13, Vaasa

Keskiviikko 21.11. klo 12 - 16, Oulu
Torstai 22.11. klo 9 - 13, Rovaniemi

Keskiviikko 28.11. klo 9 - 13 Helsinki, Pasila

 

Päivitetty