Tiedotteet 2014

Tälle sivulle on koottu vuonna 2014 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Ympäristöterveydenhuollon valvonta keskitetty viiteen yhteistoiminta-alueeseen Lapissa

Lappi

Lapin maakunnassa ympäristöterveydenhuollon (muun muassa terveydensuojelulain, elintarvikelain, kuluttajaturvallisuuslain, tupakkalain ja  eläinlääkintähuoltolain valvonta) valvonta on keskittynyt viiteen yhteistoiminta-alueeseen. Loput yhteistoiminta-alueet aloittivat toimintansa vuoden 2014 alussa.

Yhteistoiminta-alueet Lapissa

Rovakaaren Ympäristöterveydenhuolto (Rovaniemi, Ranua, Pello, Ylitornio ja Kolari)
Meri-Lapin ympäristöpalvelut (Kemi, Tornio, Simo, Keminmaa, Tervola)
Tunturi-Lapin Ympäristöterveydenhuolto (Enontekiö, Kittilä, Muonio, Sodankylä)
Inarin kunnan ympäristöyksikkö (Inari, Utsjoki)
Koillis-Lapin ympäristöterveydenhuolto (Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi, Savukoski)

Lapin maakunnan kunnista on Posio liittynyt Kuusamon ja Taivalkosken kuntien muodostamaan yhteistoiminta-alueeseen.

Laajemmissa ympäristöterveydenhuollon yksiköissä viranhaltijat pystyvät paremmin erikoistumaan ympäristöterveydenhuollon eri osa-alueille (sisäilman laatu, kuluttajaturvallisuus, elintarvikevalvonta talousveden valvonta jne.) Yhteistoiminta-alueet mahdollistavat näin parempien palvelujen tarjoamisen alueen asukkaille ja siellä toimiville yrittäjille.

Yhteistoiminta-alueiden muodostaminen perustuu lakiin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueesta. Lain mukaan kunnalla on oltava tarkoituksenmukaisen työnjaon ja erikoistumisen mahdollistamiseksi vähintään 10 henkilötyövuotta vastaavat resurssit tähän tehtävään. Jos kunnalla ei ole tarvittavia henkilöresursseja on sen yhdessä toisen tai useamman kunnan kanssa muodostettava tehtävän hoitamiseksi yhteistoiminta-alue. Resurssivaatimuksesta voi poiketa silloin, jos toiminnallisen kokonaisuuden muodostaminen ei ole mahdollista muun muassa pitkien etäisyyksien vuoksi tai se on tarpeen saamelaisten kieltä ja kulttuuria koskevien oikeuksien turvaamiseksi.

Lisätietoja: Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Matti Mattas, puh. 0295 017 371


Päivitetty