Tiedotteet 2018

Tälle sivulle on koottu vuonna 2018 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2018

Rescuekoirien tuontiin liittyy terveysriskejä myös ihmisille

Etelä-Suomi

Ulkomailta Suomeen pelastettavien katukoirien määrä lisääntyy entisestään. Nyt on aika tiedostaa koirien mukana tulevat terveysriskit, läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

 

− Antibioottiresistenssi sekä koirista ihmisiin tarttuvat taudit on syytä huomioida, kun harkitaan katukoiran pelastamista Suomeen. Koiran tausta on lisäksi tuntematon ja sen myötä myös pelkoaggressioon liittyvät reaktiot mahdollisia. Mm. tämän vuoksi en suosittele katukoiraa etenkään lapsiperheeseen, Haikka jatkaa. Turvallinen tapa hankkia koira on hankkia se vastuuntuntoiselta kotimaiselta kasvattajalta.

Valitettavasti pelastaja voi myös joutua petoksen kohteeksi, sillä koirien välitystoimintaan liittyy joissain tapauksissa myös rahanansaitsemista lähtömaassa. Tämä näkyy mm. väärennettyinä rabiesrokotustarroina. Norja esimerkiksi on kieltänyt pelastettavien koirien tuonnin Romaniasta, koska siellä tutkituista koirista puolelta puuttui rabiesvasta-aineet, vaikka koirat passien mukaan olivatkin rokotettuja.

Suomeen tuodaan tällä hetkellä paljon pelastusyhdistysten kautta koiria mm. Venäjältä, Romaniasta ja Espanjasta.

Vuonna 2017 rajatarkastusasemalla Venäjältä tuotujen koirien määrä on lisääntynyt kaksinkertaiseksi (huom! korjattu määrä, edellisessä tiedotteessa virheellinen tieto) verrattuna sitä edeltävään vuoteen.  − Todellisuudessa koiria tuodaan tätäkin enemmän. Myös Venäjältä katukoiria pelastavien yhdistysten määrä on lisääntynyt, kertoo Haikka.  

− Koirien pelastaminen ei ratkaise ongelmaa, vaan tulisi puuttua kohdemaiden juurisyihin ja pyrkiä auttamaan koiria siellä. Myös kotimaisissa löytöeläintaloissa on runsaasti pelastettavia kissoja ja jonkin verran jopa koiriakin, Haikka lisää.

Aihetta käsitellään lisää Yle Spotlight -ohjelmassa 27.2.2018 (on nähtävissä YLE Areenassa 25.2.2018).
 

Lisätietoja
läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
 

https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/moniresistentit-bakteerit-ovat-tuontikoirilla-huolestuttavan-yleisia

https://www.evira.fi/elaimet/zoonoosikeskus/ajankohtaista/2017/suomessa-todettu-kolistiiniresistenssia-tuontikoirasta/

https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/koirat-kissat-ja-fretit/tuontikoira-voi-olla-riski/

https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/koirat-kissat-ja-fretit/loisriskit-ja-muut-tuontikoirien-tautiriskit/

 

 


 


Päivitetty