Tiedotteet 2015

Tälle sivulle on koottu vuonna 2015 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2015

Ylijohtaja Aaltosen juhlapuhe Lucia-juhlassa Lapinlahdella 11.12.2015

Itä-Suomi

Lapinlahden Lucia tuo lämpöä ja välittämistä sekä valoa talven pimeyteen, totesi ylijohtaja Elli Aaltonen Jussinpihan päiväkeskuksen Lucia-mummo 2015 tapahtumassa. Tällä tapahtumalla Lapinlahden kunta toteuttaa käytännössä ikäihmisten hyvinvointiohjelmaansa: lisää ikääntyneen väestön osallisuutta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Ikä tuo tullessaan sallivuutta ja perspektiiviä, omanlaistaan suhteellisuuden tajua elämään. Aaltonen totesi, että osallistuminen yhteiskuntaan ei pääty eläkeikään. Se ei pääty mihinkään ikään.

Hallitusohjelman valtakunnallinen tavoite on vähentää laitoshoitoa ja vastaavasti lisätä kotihoitoa, omaishoitoa ja palveluasumisen eri muotoja. Uusi yksilöllinen kotihoidon malli edellyttää, että asiakkaat ja kansalaiset otetaan entistä enemmän ja entistä yksilöllisemmin mukaan oman palvelunsa kehittämiseen, jatkoi ylijohtaja Elli Aaltonen. Kotihoidon asiakkaat saavat itse määritellä mikä on heille tärkeintä. Uudistuksen kannalta on palveluntuottajien tärkeätä omaksua uusi palvelukulttuuri: asiakasneuvonta, tiedottaminen asiakkaan omista oikeuksista ja ennakointi eli että asiakas tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa omat palvelutarpeensa.

Voimme itse kukin antaa hyviä lupauksia, joilla tulevat ikävuodet ovat parempia ja omatoimisempia. Sellainen lupaus voisi olla yksinäisyyden torjunta.  Yksinäisyys voi sairastuttaa, sanoi Elli Aaltonen. Hänen mielestään viranomaiset voivat tehdä oman osansa yksinäisyyden ehkäisyssä, mutta paras lääke siihen on toinen ihminen. Tarvitaan monien eri toimijoiden - seurakunnan, kunnan ja vapaaehtoissektorin - yhteistyötä. Esimerkiksi Ystäväpiiri-toimintaa on toteutettu jo kymmenen vuoden ajan ja siihen on koulutettu 700 Ystäväpiiri-ohjaajaa. Liikunta tarjoaa myös mahdollisuuksia sosiaaliseen kanssakäymiseen eli karkottaa yksinäisyyttä.

Hyvät lapinlahtelaiset, ollaan itsekukin omalla tahollamme tekemässä rakennuspuita hyvään tulevaisuuteen, myös ikäihmisille, totesi ylijohtaja Elli Aaltonen puheensa lopuksi.

 

Puhe kokonaisuudessaan

 

Lisätietoja:
ylijohtaja Elli Aaltonen, p. 0295 016 868, etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty

Oikopolut

lomakkeet