› Graafinen versio

Haudatun vainajan siirto


Suomalaiseen hautauskulttuuriin kuuluu, että hauta koetaan vainajan pysyväksi leposijaksi, jonka koskemattomuus pyritään turvaamaan.

Haudattu vainajan ruumis tai tuhka saadaan siirtää toiseen hautaan vain erityisen painavista syistä aluehallintoviraston (AVI) luvalla.

Erityisen painavien syiden arvioinnissa AVI käyttää aina tapauskohtaista harkintaa. Siirtoasioissa kannattaa olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä AVIin ja kysyä asiasta lisätietoa jo ennen hakemuksen jättämistä.

Erityisen painavia syitä siirtoon voivat olla esimerkiksi, että vainajaa ei ole jostain syystä voitu alun perin haudata paikkaan, joka vastaa hänen ja hänen omaistensa tahtoa. Tai kun vainaja on oleskellut Suomessa pakolaisena tai turvapaikan hakijana, ja vainajan kotimaan olosuhteet muuttuvat myöhemmin niin, että siirto kotimaahan tulee mahdolliseksi. Myös poikkeuksellisen painavat terveydensuojeluun tai maankäyttöön liittyvät syyt voivat tulla periaatteessa kysymykseen.

Haudatun vainajan ruumiin siirtämiseen tarvitaan myös terveydensuojeluviranomaisen lupa (terveydensuojeluasetus, 1280/1994, 42 §).

Lisätietoja:

ylitarkastaja Johanna Rantala, p. 0295 016 506
Itä-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi

 

Päivitetty