Uutiset ja uutiskirjeet

Tälle sivulle on koottu aluehallintoviraston (AVI) uutiset ja uutiskirjeet. Alueelliset uutiset ja uutiskirjeet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Uutiset ja uutiskirjeet

Yhteyksien vaaliminen yhdessä lähialueille on tärkeää - ylijohtaja Sirkka Jakonen mukana vierailulla Petroskoissa

Itä-Suomi

Piispa Seppo Häkkinen, piispa Jari Jolkkonen, kirkolliskokouksen varapuheenjohtaja Seija Kuikka, Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Sirkka Jakonen sekä hiippakuntasihteeri, rovasti Timo Rosqvist vierailivat Petroskoissa 2. – 5.6.2019. Itä-Suomen lähialueiden hiippakuntien ja piispojen yhteyden vaaliminen on strateginen valinta, sillä kirkoilla on mahdollisuus vaalia yhteyksiä ja rakentaa myös kansojen välisiä suhteita. Itä-Suomen aluehallintovirastolla on tiivis yhteistyö sekä Mikkelin että Kuopion hiippakuntien kanssa. Virastolla on pitkät perinteet myös lähialueyhteistyössä Karjalan tasavallan kanssa.  


Kuvassa vasemmalta Jari Jolkkonen, Seija Kuikka, Timo Rosqvist, Sirkka Jakonen ja Seppo Häkkinen. 

Vierailijat tapasivat Suomen Pietarin pääkonsulaatin Petroskoin toimipisteessä konsuli Tarvo Niemisen, joka on ollut Petroskoissa kaksi vuotta. Tapaamisessa keskusteltiin Karjalan tasavallan nykytilanteesta. Päämies Artur Parfentšikov on ollut tehtävässä vajaat kaksi vuotta. Karjalan tasavallan väkiluku pienenee koko ajan ikääntymisen ja muuttoliikkeen vuoksi, samalla suomenkielisten osuus vähenee. Suomalaista yritystoimintaa toivotaan Karjalaan, mutta olosuhteiden epävarmuus on esteenä. Myönnettyjen viisumien määrä on kuitenkin nousussa ja matkailijoiden määrä on kasvanut. Petroskoin toimipisteessä myönnetään kolmanneksi eniten maailmassa Suomen viisumeja, vain Pietarissa ja Moskovassa niitä myönnetään enemmän kuin Petroskoissa.

Ohjelmaan kuului myös vierailu Inkerin kirkon Pyhän Marian kirkossa, jossa on ainoat barokkiurut koko Pietarissa. Kirkossa vierailijat tapasivat piispa Aarre Kuukaupin, kansainvälisten asioiden sihteeri Merja Kramsun, Pyhän Marian seurakunnan sihteerin Lempi Myllärin sekä suomalaisia lähettejä. Seurakunnan elämä on aktiivista, mistä osoituksena muun muassa laaja konserttitarjonta.  

Vierailu päättyi pääkonsuli Anne Lammilan tapaamiseen, jossa kuultiin esittely pääkonsulaatin toiminnasta (Suomen viisumeja myönnetään yli 600 000 vuodessa). Vaihdettiin kuulumisia kirkkojen ajankohtaisista yhteyksistä niin Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuin Inkerin kirkkoonkin sekä keskusteltiin Mikkelin hiippakunnan suunnitelmasta järjestää lapsidiakoniaa ja lastensuojelua käsittelevä diakoniaseminaari. Itä-Suomen aluehallintovirastossa järjestettiin marraskuussa 2018 diakoniaseminaari, johon osallistuivat sekä Suomen että Venäjän lapsiasiainvaltuutetut. Kirkon diakoniatyön ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasrajapinnoilla on paljon hyvää yhteistyötä.

Suomen ja Venäjän lähialueiden yhteyden ylläpitäminen on arvokasta. Siksi on tärkeää, että myös ekumeenisista yhteyksistä ollaan tietoisia laajasti koko kirkossa ja yhteiskunnassa. Kirkkomme keskeisten luottamushenkilöiden osallistuminen yhteyksiä vaaliville matkoilla on hyödyllistä, kuten myös muiden yhteiskunnan toimijoiden. Tämä matka toimi hyvänä esimerkkinä kirkon ja valtion hyvästä yhteistyöstä.

Lisätietoja
ylijohtaja Sirkka Jakonen, p. 0295 016 900, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty