Uutiset ja uutiskirjeet

Tälle sivulle on koottu aluehallintoviraston (AVI) uutiset ja uutiskirjeet. Alueelliset uutiset ja uutiskirjeet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Uutiset ja uutiskirjeet

Mikkelin lääninhallitusrakennus avasi ovensa yleisölle Museoiden yössä

Itä-Suomi

Museoiden yö! tapahtuma Mikkelissä avasi 26.10.2018 ovet vieraille myös Itä-Suomen aluehallintoviraston toimitiloihin. Ovet olivat auki klo 17-24. Kävijöitä viraston tiloissa oli yhteensä huimat yli 1 500.

Ohjelmassa oli aluehallintoviraston toiminnan esittelyä infonäytössä, diaesitys lääninhallitusrakennuksesta, Etelä-Savon tanssiopiston tanssiesitys AVAUKSIA! rakennuksen pohjoispäädyn lasikossa sekä Mikkelin kaupungin orkesterin konsertti Keltaisessa salissa.


Vierailijoita kokoushuone Kuvernöörissä.


Etelä-Savon tanssiopiston tanssiesitys AVAUKSIA!


Mikkelin kaupungin orkesterin konsertti Keltaisessa salissa.


Koriste-esineet kiinnostivat nuorimpia vieraita ala-aulassa.

Lääninhallitusrakennus on seisonut uljaasti paikallaan 175 vuotta. Mikkelissä rakennus tunnetaan yhä nimellä lääninhallitus, vaikka se virallisesti on vuoden 2010 alusta lukien ollut Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Mikkelin lääninhallituksen virastotaloksi ja maaherran virka-asunnoksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1843. Aikakaudelle tyypillisen empirerakennuksen on suunnitellut saksalaissyntyinen arkkitehti Carl Ludvig Engel. Hänen vaikutustaan on pietarilaisempiren käyttö 1800-luvun monissa julkisissa rakennuksissa.

Viraston nykyiset ja entiset työntekijät esittelivät rakennuksen tiloja.

Entisessä maaherran ja nykyisessä ylijohtajan työhuoneessa.


Sinisessä huoneessa.

Punaisessa salissa.


Ala-aulassa.

Mikkeli sai nimensä jo 1500-luvun alussa arkkienkeli Mikaelin mukaan, mutta Mikkelin läänin perusti keisari Nikolai I vuonna 1831. Mikkelin lääni perustettiin pääasiassa aikeisemman Kymenkartanon läänin alueelle. Kaupunkioikeudet Nikolai antoi Mikkelille 1838 ja maaherran residenssi siirtyi 1.4.1843 Heinolasta Mikkeliin.

Vuodelta 1634 peräisin oleva lääninhallitusinstituutio on pitkäaikaisin yhtäjaksoisesti toiminut maallisen vallan hallintoelin Suomessa. Läänien rajat ovat aikojen saatossa muuttuneet moneen kertaan. Vuoden 2010 aluehallintouudistuksessa läänit ja maaherrainstituutio lakkautettiin ja maaherra-nimike vaihtui aluehallintoviraston ylijohtajaksi. Lääninhallitusrakennuksen alakerrassa on edelleen toimistotiloja ja yläkerran edustustilat toimivat kokous- ja juhlatilana.

Museoiden yö! -tapahtuman muut kohteet olivat Mikkelissä Jalkaväkimuseo, Päämajamuseo, Suur-Savon museo ja Viestikeskus Lokki.

Lämmin kiitos kaikille vierailijoille ja tervetuloa uudelleen!

Kuvat: Tuula Räsänen/Aluehallintovirasto


Päivitetty