Uutiset ja uutiskirjeet

Tälle sivulle on koottu aluehallintoviraston (AVI) uutiset ja uutiskirjeet. Alueelliset uutiset ja uutiskirjeet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Kiitosten kera kaunista ja turvallista kesän aikaa!

ylijohtaja Soile LahtiKoronapandemia on tällä hetkellä saatu kohtuullisen hyvin hallintaan Suomessa ja erityisen hyvin meillä Itä-Suomessa. Taudin leviämisen estämiseksi asetettuja rajoitustoimia on voitu keventää, toimintoja sekä palveluja on käynnistetty uudelleen asteittain. Koulujen tilat avattiin ja oppilaat palasivat lähiopetukseen lukuvuoden viimeisiksi viikoiksi, ja ravintolatkin on voitu rajoituksin avata kesäkuun alusta.

Aluehallintovirastojen kokoontumisrajoitusmääräyksiä höllennettiin kesäkuuksi, ja heinäkuun tilanne arvioidaan myöhemmin kuluvan kuun aikana. Aluehallintovirastot ovat tehneet kokoontumisrajoituspäätökset hallituksen ja THL:n suosituksiin nojautuen mutta jokainen itsenäisesti. Arvioiden pohjana on ollut epidemiologinen tieto viruksen leviämisestä ja toimenpiteiden välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden oikeudellinen arvio. Päätökset on luonnollisesti jouduttu tekemään aina sen hetkisellä tiedolla.

Alueellisesti varioivat rajoitukset ovat mahdollisia etenkin tilanteen pitkittyessä, mutta kokoontumisrajoitusten osalta ne eivät juuri tällä hetkellä ole toimivia. Suomen kesä on täynnä tapahtumia ja ihmiset lomailevat sekä liikkuvat. Virus voi helposti levitä ihmisten mukana paikasta toiseen ja näin synnyttää uusia tautiryppäitä myös alueille, joissa koronaa ei ole ollut. Kokemus kertoo, että tämä voi tapahtua erittäin nopeasti yhdenkin tartuttajan kautta ja siinä vaiheessa, kun tauti löytyy, virus on ehtinyt jo levitä. Seuraukset ovat ennalta-arvattavia, jos yhdessä koronavapaassa maakunnassa olisi mahdollisuus vaikkapa isoihin konsertteihin ja muissa ei. 

Koronaviruksen leviämisen estäminen on onnistunut tiiviillä alueellisella ja valtakunnallisella yhteistyöllä, jota on onneksi ennakkoon jo harjoiteltu. Kunnat, sairaanhoitopiirit ja aluehallintovirastot ovat vastanneet merkittävästä osasta koronan leviämisen estämisen toimista. Julkiseen keskusteluun piirtynyt kuva saattaa kuitenkin antaa keskittyneemmän ja valmiuslaki-painottuneemman kuvan kuin mitä todellisuus on ollut. Kiitän jo tässä vaiheessa lukuisia kumppaneitamme valtionhallinnossa ja kunnissa erinomaisesta yhteistyöstä epidemian hoidossa. Kiitos kuuluu myös sosiaali- ja terveydenhuollon yksityisille toimijoille, jotka ovat vastuullisesti osallistuneet tilanteen hoitoon. Julkisuuteen päätyneet yksittäiset virheet ja ongelmat eivät tässäkään asiassa vastaa asian kokonaiskuvaa. Suurin kiitos kuuluu kuitenkin kansalaisille, jokaiselle, joka on omalla suositusten ja määräysten mukaisella toiminnallaan luonut edellytykset sille, että koronan leviäminen on tässä vaiheessa torjuttu.

Vaikka olemme kokeneet koronasta mahdollisesti vain ensimmäisen aallon, se on opettanut kaikille toimijoille paljon varautumisesta, toiminnasta poikkeusoloissa ja vaarallisen tartuntataudin leviämisestä. On tärkeää, että tilanteen ollessa vielä päällä kirjaamme ylös kehittämiskohteet. Koronakriisistä selvittyämme on arvioitava, mitä kehittämistarpeita lainsäädäntöön ja toimintaan liittyy, ja korjattava ne. Aluehallintovirastoissa tätä arviointia omalta osaltamme jo teemme, sillä haluamme ottaa opiksi ja kehittyä seuraavaa kertaa varten.

Koronan leviämisen estäminen ja poikkeusolot ovat olleet kansakunnallemme valtava henkinen ja taloudellinen koettelemus. Yhteiskunnan avautuminen on tärkeää, jotta viruksen leviämisen estämisen seuraukset eivät lopulta ole vakavammat kuin niiden syy. Tilanteen helpottaessa on hyvä kiinnittää huomiota muihinkin asioihin kuin koronaan ja palata entistä vahvemmin normaalitehtäviin. Niitä on koronatilanteen ohella hoidettu koko ajan myös aluehallintovirastoissa. Itä-Suomen kannalta keskeisimpiä asioita keväältä on koottu tähän uutiskirjeeseen. Se tosiasia ei kuitenkaan ole poistunut, että yleisvaarallinen tartuntatauti leviää yhä Suomessa ja tilanne ei ole normaali. Koronan vaikutukset yhteiskuntaan ja talouteen ovat olleet niin voimakkaat, että entiseen ei ole paluuta vielä pitkään aikaan.

Viranomaisten rajoitustoimien höllentyessä katse kiinnittyy entistä enemmän yksilöihin, jokaiseen meistä. Meiltä vaaditaan kestävyyttä noudattaa turvaväli- ja hygieniaohjeita, sillä vaikka näyttääkin jo paremmalta, vaara ei ole ohi. Meiltä vaaditaan myös vastuuntuntoa, sillä koronassa vastuuta valinnoistamme kantavat myös toiset. Uskon ja toivon, että tähän kestävyyteen ja vastuullisuuteen myös kykenemme.  

Kaunista, toiveikasta ja turvallista kesän aikaa toivottaen
Soile Lahti

ylijohtaja
Itä-Suomen aluehallintovirasto

 

Päivänkakkaroita niityllä.


Päivitetty