› Graafinen versio

Uutiset ja uutiskirjeet 2018

Osa aluehallintovirastoista (AVI) julkaisee uutisia ja uutiskirjeitä. Tälle sivulle on koottu vuoden 2018 AVIen uutiset ja uutiskirjeet. Alueelliset uutiset ja uutiskirjeet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Liikettä koulupäiviin! Liikkuva koulu -koordinaattori tukee kouluja  

Harjun Koulu sijaitsee aivan Lahden keskustassa ja piha on suhteellisen pieni yli kolmellesadalle oppilaalle. Projektialue on sorakentällä ja isoimmat renkaat ovat metrin korkuisia eli ne vaativat hieman pehmeämmän alustan turva-alueeksi.
 

- Perjantaina tuotiin renkaat. Maanantaina ja tiistaina 5-6 luokan oppilaat porasivat reikiä renkaisiin ja kiinnittivät niitä toisiinsa pultein sekä mutterein. Tehtiin 4-5 renkaan sarjoja, joita oli vielä helppo liikutella.
Torstaina pienkaivinkone kaivoi perustukset ja rengaspötkylät upotettiin maahan. Alue oli hieman kalteva, joten alueelle oli tuotava siirtomaata. Oppilaat eivät osallistuneet radan asennukseen, mutta suunnitelmissa on, että tulevissa projekteissa oppilaat osallistuisivat myös perustustöihin, kertoo opettaja Janne Tiainen Lahden Harjun koulusta.

Mitä ihmeen rengaspötkylöitä?

Lahden Liikkuva koulu -koordinaattori Juha Himanen teki aloitteen Harjun koulun pihaprojektista. Juha otti yhteyttä paikalliseen yrittäjään, pystyisikö tämä toimittamaan autonrenkaita koulupihaprojektia varten. Himanen kävi muutaman neuvottelun Lahden tilakeskuksen kanssa, joka oli myötämielinen projektin suhteen, koska tilakeskuksen strategiassa on tavoitteena oppilaiden osallistaminen koulupihojen kehittämistyössä. Mutta tämä tapahtui vasta sitten, kun piirustukset olivat valmiina.

Oppilaat suunnittelivat, toteutus viikossa

Janne otti kopin Juhan ehdottamasta koulupihaprojektista. 5-6 luokkien käsityötunnilla oppilaat etsivät netistä vinkkejä ja piirsivät alueelle erilaisia suunnitelmia ryhmissä. Pieni oppilasjoukko kasasi ideat ja toteutukseen valikoitui kaksi rengasmatoa sekä tasapainorata/peliareena.

- Juha sai oppilaiden tekemän suunnitelman ja vei sitä eteenpäin. Hänen tekemänsä taustatyö vähensi koulun työmäärää ja näin projektiin oli helppo lähteä mukaan", kiittelee Janne.

Hänen mukaansa projekti oli todella vaivaton juttu, etenkin kun apuna on koordinaattori. Projekti sopi hyvin käsityötunneille. - Tästä saa monta erilaista juttua uuteen OPS: iin", sanoo Janne-opettaja.

Koulu sai 100 autonrengasta paikalliselta yrittäjältä ja paljon erilaisia ideoita niiden käyttöön. Pihaprojektiin meni noin 60 rengasta.  Nastaton talvirengas tai kitkarengas voisi olla sopivin vaihtoehto tasapainoradalle. Kesärenkaat ovat löysempiä. 

Zombie-hippaa ja futista

Piha on ollut vilkkaassa käytössä. Välituntisin alueella pelataan eri pelejä monenlaisilla välineillä sekä tasapainoillaan.

- Janne kysyi mielipiteitä mitä halutaan pihalle ja sitten yhdistettiin renkaita. Työ oli ainoastaan vähän vaikeata ja siihen meni melkein yksi kokonainen päivä. Jokaiselle oppilaalle oli jotain tekemistä.
Luokan kanssa ollaan pelattu futista, traktorin renkaat toimivat maaleina. Pelataan välituntisin 5 vastaan 5 ja lentävät vaihdot, odottaessa voi hyppiä rataa pitkin ympäri ja me käytetään rataa myös koulun olympialaisissa. Joskus pelataan Zombie-hippaa tai polttopalloa, kertovat viidesluokkalaiset Amir Chouili ja Bora Dinc. Poikien mielestä on hienoa, että on itse suunniteltu ja tehty.

"Me käytetään pihaa eniten, mutta ykköset ja kakkoset käyttävät sitä myös omalla välitunnillaan. Kivaa on, kun ollaan itse se rakennettu, ei ole muualle tuollaisia rakennettu. Tytötkin pelaavat futista pihalla, tytöt voittaa melkein aina", kertovat kaverukset Amir Chouili ja Bora Dinc.


- Tarkoitus on toteuttaa projektia jatkossa pajoina; kartoitus, suunnittelujakso ja asennus.  Oppilaskunta, vanhempainyhdistys tai luokka voi olla aloitteentekijä ja yhteistyökumppani, summaa koordinaattori Juha Himanen.

Juha ja Janne antavat mielellään lisätietoja projektista
janne.tiainen(at)edu.lahti.fi
juha.himanen(at)edu.lahti.fi


Kehittämisavustusta kunnille Liikkuva koulu -toimintaan

Aluehallintovirastot myöntävät veikkausvoittovaroista Liikkuva koulu -valtionavusta. Liikkuva koulu -kehittämisavustusten haku ensi lukuvuodelle on nyt käynnissä Aluehallinnon asiointipalvelussa 9.3.2018 asti.
 

Liikkuva koulu -koordinaattori koulun tueksi

Kolmessatoista Etelä- Suomen aluehallintoviraston alueen kunnassa on kehittämisavustuksen avulla palkattu osa- tai kokopäiväinen Liikkuva koulu -koordinaattori, joka tukee kouluja lisäämään liikettä koulupäiviin. Koordinaattoreiden työnkuvaan voi kuulua mm. henkilöstökoulutusten suunnittelu ja järjestäminen, koulujen sisä- ja ulkoympäristön kehittämisprojektien suunnittelu ja toteuttaminen sekä kunnan Liikkuva koulu -verkostoyhteistyön koordinointi. Liikkuva koulu toiminnan vakiintuminen kuntaan edellyttää kuntatason koordinaatiota. Kuntakoordinaatio on vuoden 2018 Liikkuva koulu- ohjelman painopiste.

Lisätietoja
Kristian Åbacka, p. 0295 016 537
kristian.abacka(at)avi.fi
Etelä-Suomen AVI

 

Teksti ja kuvat Kristian Åbacka


Päivitetty