Uutiset ja uutiskirjeet 2013

Osa aluehallintovirastoista (AVI) julkaisee uutisia ja uutiskirjeitä. Tälle sivulle on koottu vuoden 2013 AVIen uutiset ja uutiskirjeet. Alueelliset uutiset ja uutiskirjeet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Uutiset ja uutiskirjeet 2013

Alkoholin kulutusta ohjataan valvonnalla ja myyntiluvin

Aluehallintovirastossa pyritään ehkäisemään alkoholipitoisista aineista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja. Työhön kuuluu niin alkoholinmyyntilupien käsittelyä kuin anniskelupaikkojen valvontaakin.

Kun uusi lupahakemus saapuu AVIin, tutkitaan hakijan edellytykset ja luotettavuus. Luvan käsittely kestää noin kuukauden.

Uusi lupa maksaa kuutisensataa, ja siitä eteenpäin valvontamaksu on pari–kolmesataa euroa vuodessa, myynnin suuruudesta riippuen. Jatkoaikalupa eli lupa myydä alkoholia yökahden jälkeen on kolmisensataa euroa. Jatkoaikalupa voi olla voimassa kerrallaan korkeintaan kaksi vuotta.

Aluehallintovirasto järjestää tarpeen mukaan anniskeluseminaareja, joissa luvanhaltijat saavat tietoa tärkeistä ajankohtaisista asioista.

Yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa

Etelä-Suomen AVIssa alkoholihallintoasioiden parissa työskentelee parikymmentä henkilöä. He hoitavat kaikki luvat ja valvonnan anniskelupaikoissa. Valvottavia paikkoja viraston alueella on noin 3300.

Jokainen tarkastaja kiertää öisin valvontakäynneillä noin kymmenenä viikonloppuna vuodessa. Käynneillä seurataan myyntiä ja humaltuneiden asiakkaiden määrää. Tarkastajat huolehtivat myös siitä, ettei anniskelupaikka häiritse muita seudun toimijoita.
– Mikäli epäkohtia havaitaan, voi rangaistuksena olla huomautus, varoitus tai alkoholiluvan peruuttaminen joko määräaikaisesti tai pysyvästi, tarkastaja Kimmo Temonen kertoo.

Syksyisin ja keväisin valvotaan tehostetusti sekä myyntiä että anniskelua. Yhteistyössä poliisin kanssa tehdään myös välitysvalvontaa.
– Alkoholia alaikäiselle välittänyt voi saada jopa satojen eurojen sakon, Temonen muistuttaa.

AVI tekee yhteistyötä verottajan ja poliisin kanssa.
– Käytämme työssämme myös harmaan talouden tietojärjestelmää. Verolistoja saamme Valviralta, Temonen sanoo.


Päivitetty