Tiedotteet 2018

Tälle sivulle on koottu vuonna 2018 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2018

Heikko jää vaaransi myös auttajan – hengenpelastusmitalien luovutustilaisuus Tampereella 30.10.2018

Länsi- ja Sisä-Suomi, Lounais-Suomi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto luovuttaa kaksi tasavallan presidentin myöntämää hengenpelastusmitalia Tampereella 30.10.2018. Mitalit luovuttaa viraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

Moottorikelkalla sulaan Längelmävedellä

Hengenpelastusmitali luovutetaan Erkki Elkelälle hänen toimittuaan erittäin rohkeasti ja neuvokkaasti hänen pelastaessaan sulaan ajaneen moottorikelkkailijan. Tilanne sattui Kangasalla Längelmäveden jäällä 28.12.2017 kun mieshenkilö ajoi moottorikelkalla sulaan n. 400 metrin päässä rannasta. Kelkkailija putosi kokonaan veteen ja huusi apua. Elkelä kuuli avunhuudot ja soitti hätäkeskukseen. Tämän jälkeen hän otti rannasta veneen, jota työntäen eteni avantoa kohti. Matkalla Elkeä vajosi itsekin jäihin, mutta sai kammettua itsensä takaisin veneeseen, jonka jälkeen hän sai myös veteen vajonneen nostettua kyytiin. Veneessä pelastettu mies menetti tajuntansa, ja Elkelä lämmitti häntä antamalla omia vaatteitaan. Pelastettu mies oli niin pahoin kylmettynyt ja kriittisessä tilassa sairaalaan vietäessä, että ilman Elkelän ripeää toimintaa hän olisi menehtynyt. Elkelä vaaransi myös useita kertoja oman henkensä miestä pelastaessaan.

Pilkkiporukalla vaarallinen tilanne Lautvedellä

Toinen hengenpelastumitali luovutetaan Viljo Helénille hänen rohkeasta toiminnastaan pilkkireissulla meren jäällä. Tilanne sattui 24.3.2017 Uudessakaupungissa Lautveden merialueella, kun Helén lähti kahden muun miehen kanssa potkukelkoilla pilkille jäälle. Paikkaa oli vaihdettu ahkerasti ja viimeisellä kerralla paikkaa vaihdettaessa yksi miehistä vajosi jäihin. Hän oli koittanut ensin omin avuin ylös, mutta sohjoinen jää petti alta. Viljo Helén oli tilanteen huomattuaan rientänyt apuun ja ojentanut hänelle kairansa. Mies oli tarttunut kairaan ja Helén oli vetänyt häntä ylös jään rätistessä alla.

Pelastusoperaatio oli muutaman epäonnistuneen kerran jälkeen lopulta onnistunut ja miehet olivat kontanneet kantavalle jäälle. Tämän jälkeen miehet olivat kiiruhtaneet noin kahden kilometrin päässä olleelle autolleen. Vaikka miehet olivat liikkeellä kolmistaan, yksi heistä oli ollut niin kaukana, ettei tiennyt tapahtumista mitään ennen kuin miehet olivat hänelle soittaneet. Tietäen jään heikkouden Helén vaaransi myös oman henkensä kaveria pelastaessaan. Mitali luovutetaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa Tampereella, koska mitalin saaja on kotoisin viraston toimialueelta Tampereelta.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita mitalien luovutustilaisuuteen 30.10.2018 kello 14.30.
Osoite: Yliopistonkatu 36, Tampere, Attila-rakennus, kokoushuone Suutari, ilmoittautuminen ala-aulan infossa.

Lisätietoja:
Tove Lindell
neuvotteleva virkamies
Länsi- ja Sisä- Suomen aluehallintovirasto
p. 0295 018 510
etunimi.sukunimi@avi.fi


Päivitetty