Tiedotteet 2017

Tälle sivulle on koottu vuonna 2017 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Koiranpentujen salakuljetuksen lisääntyminen lisää myös ihmisille vaarallisten tautien riskiä

Ostamalla laittomasti tuodun eläimen tuet rikollista toimintaa, josta säädetään eläintauti- ja rikoslaissa. Ostajalla on vastuu olla edistämättä laitonta eläinkauppaa, mikäli epäilys siitä herää. − Suomi on tautivapaa maa. Pidetään siitä huolta jatkossakin, läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

− Viranomaisvoimin ilmiötä ei saada hillittyä. Päävastuu on ostajilla, joiden ei tulisi tukea pentutehtailua, salakuljetusta, harmaata bisnestä ja petosten vyyhtiä. Nämä kaikki liittyvät koiranpentujen laittomaan tuontiin, Haikka jatkaa.

Salakuljetusbisnes on organisoitunutta rikollisuutta

− "Kaikki paperit on kunnossa", vakuuttavat petoksiin syyllistyvät koirakauppiaat ja esittävät puutteellisia asiakirjoja. Tähän ei pidä tuudittautua, vaan on tarkistettava asia ja tehtävä ilmoitus viranomaisille, jos epäily eläintautirikkomuksesta herää, Haikka neuvoo.

− Valitettavasti pelkkä leima papereissa ei takaa, että koira on terve, sillä asiakirjoja myös väärennetään. Eikä tietyn maan passi suinkaan tarkoita, että koira todellisuudessa olisi siitä maasta lähtöisin. Salakuljetusbisnes on organisoitunutta rikollista toimintaa, ja siksi se pitää saattaa viranomaisten tietoon, Haikka toteaa.

− Suomi on hieno, vielä tautivapaa maa, jossa asuu kiltti kansa − mutta minun näkökulmastani suomalaiset ovat aivan liian sinisilmäisiä koiranpentukaupassa, Haikka arvioi.

Valtaosa salakuljetetuista pennuista tulee naapurimaista Venäjältä ja Virosta tai Viron kautta.

Pentu voi näyttää ostohetkellä terveeltä

EU-maasta tuodun koiran myyjällä on oltava TRACES-terveystodistus, joka on laadittu enintään kaksi päivää ennen tuontia. Tämä tuotuja koiria koskeva todistus trokareilta puuttuu käytännössä aina. Lisäksi koiralla täytyy olla 1−5 päivän sisällä tuonnista annettu ekinokokkilääkitys, rabies-vakuutus tai koiran iän vaatima rabiesrokotus. Koiralla on myös oltava EU-passi, joka täsmää koiran tunnistemerkintään.

Haikkaa huolettavat erityisesti Romaniasta tuodut pennut, koska Romaniassa esiintyy EU-maista eniten rabiesta (raivotautia eli vesikauhua). − Jokainen rabiesepäily on aina ilmoitettava virkaeläinlääkärille, Haikka muistuttaa.

− Suomessa ei vielä ole rabiesta eikä myyräekinokokkoosia. Pidetään huolta, että niin on tulevaisuudessakin. Rabies ja myyräekinokokki ovat myös ihmisille vaarallisia tauteja. Pentu voi vaikuttaa ostohetkellä terveeltä, mutta rabies voi puhjeta vasta jälkeenpäin. Myyräekinokokki puolestaan ei aiheuta koiralle oireita lainkaan. Ihmisellä myyräekinokokki eli ekinococcus multilocularis aiheuttaa vakavan, usein kuolemaan johtavan sairauden. Kasvainmaiset suuret rakkulat sisäelimissä aiheuttavat oireita vasta 5−15 vuoden jälkeen tartunnasta. Tartunnan voi saada esimerkiksi koiran turkissa olevista madon munista, Haikka kertoo.

Kaikkien eläintautien tutkimista ei vaadita koiran tuonnin yhteydessä. Tällaisia tuontimaissa paljon yleisempiä, löytökoirien mukana Suomeen tulevia tarttuvia tauteja ovat muun muassa penikkatauti, parvovirusripuli, leishmania, Brucella canis, sydänmatotauti, ehrlichioosi, leptospiroosi, listerioosi, yersinioosi, babesioosi, kokkidi- ja giardiainfektiot, kampylobakteeri, salmonella ja tuberkuloosi. Osa näistä taudeista voi tarttua myös ihmiseen.

Tuontikoirilla antibiooteille moniresistenttejä bakteereja

Helsingin yliopisto ja Evira ovat tiedottaneet marraskuussa, kuinka tuontikoirista on löytynyt huolestuttavan paljon antibiooteille resistenttejä bakteereja. Suomessa antibioottien käyttö on hyvin kontrolloitua verrattuna maihin, joista koiria tuodaan paljon. Esimerkiksi jopa puolet Venäjän koiratarhoilta tuoduista koirista on ESBL-bakteerin oireettomia kantajia, kerrotaan Helsingin yliopiston marraskuisessa tiedotteessa. Bakteerit voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin.

Kennelliitto: Laiton koirakauppa ja pentutehtailu vaativat puuttumiskeinoja

Pentu voi näyttää ostohetkellä terveeltä. Kuva: ESAVIn arkisto.

Lisätietoja:

Sari Haikka
läänineläinlääkäri
p. 0295 016 104
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi

MTV Katsomo: Sari Haikka Huomenta Suomessa 8.12.2017

Evira: eläinten maahantuonti, sisämarkkinakauppa ja vienti

Helsinki.fi: Moniresistentit bakteerit ovat tuontikoirilla huolestuttavan yleisiä

Evira: Suomessa todettu kolistiiniresistenssiä tuontikoirasta

Evira: Tuontikoira voi olla riski

Evira: Loisriskit ja muut tuontikoirien tautiriskit


Päivitetty