Tiedotteet 2014

Tälle sivulle on koottu vuonna 2014 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2014

Seminaari: Köyhän ja yksinäisen nuoren hyvä elämä?( Länsi- ja Sisä-Suomi)

Tampereella 10.12.2014 järjestettävä IV Hyvä Elämä -foorumi pureutuu yksinäisyyden ja köyhyyden teemoihin lasten, nuorten ja lapsiperheiden karikkoina. Lapsiperheiden köyhyydestä alustaa professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta. Lasten ja nuorteiden yksinäisyydestä foorumissa puhuu kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta. Erityisenä näkökulmana puheenvuoroissa on, miten ennaltaehkäistä ongelmat.

Hyvinvoinnin karikoita

Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt Suomessa. Köyhissä perheissä elävien lasten määrä on kasvanut lähes kolminkertaiseksi kahdessakymmenessä vuodessa. Tilastokeskuksen mukaan Länsi- ja Sisä-Suomen alueella liki 15 prosenttia lapsista elää suhteellisen pienituloisuusrajan alapuolella.

Yksinäisyyttä kokee lapsista ja nuorista lähes joka viides jossakin vaiheessa elämäänsä. Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn mukaan Länsi- ja Sisä-Suomen alueella vajaa kymmenen prosenttia yläkouluikäisistä nuorista kokee, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää, jonka kanssa keskustella luottamuksellisesti omista asioista. Luku on vastaava koko Suomessa.

Sekä köyhyys, että yksinäisyys aiheuttavat inhimillistä kärsimystä, terveyseroja ja eriarvoisuutta. Köyhyys ja yksinäisyys ovat riski lapsen kasvulle ja hyvinvoinnille, ja ne voivat myös periytyä vanhemmilta lapsille.

Hyvinvoinnin luotseja

Lasten ja nuorten tulisi voida luottaa siihen, että heitä autetaan. IV Hyvä Elämä -foorumissa esitellään seuraavat lapsia, nuoria ja lapsiperheitä luotsaavat palvelut:

Alkuvuonna 2014 käynnistyneen Välittämisen koodi -projektin projektin tavoitteena on kehittää toimintamalli ja sitä tukeva tiedonvälitysjärjestelmä, joiden avulla lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäistään.

Väestöliiton Poikien Puhelin on auttava palvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille, jonka päätarkoituksena on tukea poikien kasvua onnellisiksi ja ehjiksi miehiksi.

Nuorten mielenterveystalo.fi -verkkopalvelu tarjoaa luotettavaa tietoa nuorten mielenterveys- ja päihdeasioista. Palvelun avulla nuori, nuoresta huolissaan oleva ystävä, aikuinen tai ammattihenkilö voi tehdä alustavan arvion nuoren tilanteen vakavuudesta, sekä saada tietoa nuorille sopivista hoito- ja palvelupaikoista.

IV Hyvä Elämä -foorumin ohjelma ohessa.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sini Männistö, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 018 568, etunimi.sukunimi@avi.fi

Ylitarkastaja Marjut Mikkola, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 018 562, etunimi.sukunimi@avi.fi

Sivistystoimen ylitarkastaja Päivi Pienmäki-Jylhä, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 018 819, etunimi.sukunimi@avi.fi


 


Päivitetty

Oikopolut