Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2019

Asukkaiden yhdenvertaisuuden haaste korostuu (Pohjois-Suomi)

Ylijohtaja Terttu Savolainen huolissaan alueellisesta eriarvoistumisesta.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa elämme pitkien välimatkojen ja harvan asutuksen maakunnassa, jossa korostuu yhdenvertaisuuden haaste, totesi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen Pohjois-Pohjanmaan maakunnan Hyvinvointifoorumissa Ylivieskassa torstaina.

"Kuinka voimme tarjota nuorille tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen, harrastuksiin, kulttuuriin ja osallistumiseen täällä nuorten- ja lapsiperheiden maakunnassa," hän kysyi Hyvinvointifoorumissa, johon olivat kokoontuneet alueen 31 kunnan edustajat allekirjoittaman Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointisopimuksen maakunnan ja valtiota edustavan aluehallintoviraston kanssa.

Ylijohtaja nosti puheessaan esille myös tuoreen kouluterveyskyselyn tulokset, jotka hänen mukaansa antavat tietoa nuorten hyvinvointiasioista nuorten itsensä kuvaamina.

"Tätä kyselyä kannattaa lukea ja arvioida, sillä sen kautta nousee esiin sekä hyviä että hälyttäviä asioita. Viimeisimmässä syyskuussa julkaistussa raportissa tuli ilmi lisääntynyt koulu-uupumus ja tyttöjen kokema seksuaalisen häirinnän runsaus tuli entistä enemmän päivän valoon, " hän korosti.

Ylijohtaja kannusti kuntia hyvinvoinnin edistäminen.

"Se kannattaa. Yksilöt voivat paremmin, yhteiskunta säästää sosiaali- ja terveysmenoissa, yrityksillä on hyvinvoivia työntekijöitä, vanhusten hoivan tarve vähenee ja siirtyy myöhäisemmäksi, lasten ja nuorten syrjäytyminen vähenee," ylijohtaja luetteli.

Eräs todiste terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen kannattavuudesta on suomalaisten eliniän odotteen kasvu. Huima, keskimäärin 10 vuoden eliniän odotteen kasvu vuodesta 1970 tähän päivään osoittaa, että terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen työssä on onnistuttu.

"Kaikki varmaan muistamme Pekka Puskan Pohjois-Karjala -projektin ja tupakkavalistusohjelmat, joiden voidaan sanoa olevan uraa uurtavia suomalaisen terveyden edistämisen pilotteja, Savolainen totesi.

Työssä hyvinvoinnin eteen tarvitsemme kaikkia. Kuntien lisäksi ylijohtaja toivotti hyvinvointityöhön tervetulleeksi kaikki toimijat, järjestöt, elinkeinoelämä, seurakunnat, julkishallinnon toimijat, puolustusvoimat ja ennen muuta alueemme asukkaat.

Lisätietoja: Ylijohtaja Terttu Savolainen, terttu.savolainen@avi.fi

 

 

 


Päivitetty