Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2019

Tehovalvonta Helsingin satamissa: laiton lemmikkikauppa edelleen ongelma Suomessa

Etelä-Suomi

Laiton lemmikkibisnes ja pentutehtailu ovat Suomessa edelleen ongelmia, joista viranomaisten tietoon tulee vain pieni osa, arvioi läänineläinlääkäri Sari Haikka. Tehokkain tapa kitkeä laittomuuksia on vaikuttaa suoraan lemmikkien ostajiin. Viranomaisten tehovalvonnalla pyritään erityisesti lisäämään tietoa eläinten maahantuonnin vaatimuksista ja tautiriskeistä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjesti matkailijoiden tehovalvonnan Helsingin satamissa perjantaina 10.5.2019 yhteistyössä Tullin ja Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkärin kanssa. Valvontaan osallistui myös Helsingin yliopiston eläinlääketieteen opiskelijoita koulutustarkoituksessa. Valvonnassa tarkastettiin Suomeen matkaavien lemmikkien maahantulon edellytyksiä sekä kerrottiin lemmikkien kanssa liikkuville tuontivaatimuksista ja tautiriskeistä.

Lähes puolella tarkastetuista eläimistä puutteita

Perjantai-illan aikana Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärit tarkastivat 38 eläintä, joista 36 oli koiria. 17 lemmikin maahantuloedellytyksissä havaittiin puutteita eli niiltä puuttui esimerkiksi ekinokokkilääkitys, rabiesrokotus tai passi. Neljä koiraa tuotiin Suomeen myyntitarkoituksessa ilman tunnistusmerkintöjä, tuontiasiakirjoja ja muita vaadittavia lupia tai ilmoituksia. Näille koirille tehtiin lopetuspäätös. 11 lemmikinomistajalle annettiin määräys eristää eläimet ja hoitaa asiakirjat tuontivaatimusten mukaisiksi.  

Läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa tehovalvonnan tulosten pohjalta, että valvontaa on jatkossa tehostettava ja lisättävä, koska puutteita havaittiin niin monen lemmikin kohdalla.

Rabies todellinen uhka

Noin viikko sitten uutisoitiin, että Norjassa nainen kuoli koiran puremasta samaansa rabiekseen eli vesikauhuun. Oireilevaksi edennyt rabies johtaa aina kuolemaan. Kyseinen rabiestapaus oli Norjassa ensimmäinen yli 200 vuoteen. Läänineläinlääkäri Sari Haikka kuvaa, miten taudin leviämistä Suomeen voidaan torjua.

─ Koirilla ja kissoilla tulee olla rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Jos tuodaan katukoiria rabiesriskialueilta, kuten Venäjältä tai Romaniasta, on suositeltavaa testata rabieksen vasta-aineet. Myös Turkissa on tällä hetkellä vakava rabiestilanne, sanoo Haikka.

─ Mikäli koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan. Virallinen rabiesepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen. Rabiesta tai ekinokokkia ei esiinny Suomessa, ja näin tulisi olla jatkossakin, Haikka painottaa.  

Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla tulee olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä. Mikäli eläin tulee myyntiin, tulee sillä olla EU-komission ylläpitämässä TRACES-järjestelmässä laadittu terveystodistus. Eläinlääkäri tarkastaa tällaisen eläimen lähtömaassa 48 tuntia ennen tuontia Suomeen.

Pentutehtailu kytkeytyy laittomaan tuontikauppaan

Laiton eläinten tuontikauppa on harmaata kauppaa, josta ei makseta veroja. Iso osa laittomasta eläinkaupasta kulkee Suomeen Viron kautta. Yleistä on, että koiralle hankitaan virolaiset paperit, vaikka se voi olla alun perin olla esimerkiksi Venäjältä.

Helsingin käräjäoikeus langetti juuri tuomion isosta koiranpentujen salakuljetusvyyhdistä, johon liittyi pentutehtailua. Tapauksen päätekijä tuomittiin yhden vuoden vankeuteen, 10 vuoden eläintenpitokieltoon sekä maksamaan 94 000 euroa ansaitsemaansa rikoshyötyä valtiolle. Tuomion saaja toi Virosta ja Latviasta Suomeen laittomasti kaikkiaan 490 pentua. Tuomion saajalta puuttuivat kaupallisen tuonnin edellytykset eikä tuoduilla koirilla ollut virallisia TRACES-terveystodistuksia, vaikka niillä oli passit.

Sari Haikka kertoo, että pentutehtailun yleisimpiä varoitusmerkkejä ovat koiranpennun tavallista halvempi hinta ja lyhyt jonotus. Pentujen kysyntä ylläpitää laitonta bisnestä, jossa pentuja tuotetaan eläinsuojelullisesti huonoissa oloissa.

─ Kalliskin rotukoira voi kuitenkin olla pentutehtailun jälkeläinen. Hinta ei välttämättä ole merkkinä myyjän vastuullisuudesta, Haikka muistuttaa.

 

Lisätietoa Ruokaviraston sivuilla:

Lemmikkieläinten tuontivaatimukset

Eläinten laiton tuonti

 

Lisätietoja:
läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen AVI

 

 


Päivitetty