Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Omatoimisuutta ja lukuinnostusta - 320 000 euroa avustuksia kirjastoille

Lounais-Suomi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kirjastojen paikalliseen ja alueelliseen kehittämistoimintaan avustuksia 320 000 euroa. Avustuksia saavat Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntien yleiset kirjastot. Yli puolet hakemuksista kohdistui lukemisen edistämiseen ja lukuharrastukseen.

Painopisteinä lukutaito ja lukemaan innostaminen

Erityisenä painopisteenä vuoden 2019 avustuksen myöntämisessä on lukemisen edistäminen. Muut vuoden 2019 teemat ovat elinikäinen oppiminen, aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus sekä laatu, vaikuttavuus ja innovaatiot. Hakemuksista 18 kohdistui lukemisen edistämiseen ja lukuharrastukseen.

Yleisiä kirjastoja koskevan lain yhtenä tavoitteena on edistää lukemiskulttuuria ja monipuolista lukutaitoa. Viimeisimmän peruspalveluiden arvioinnin mukaan lasten lukeminen ja lukutaidon edistäminen on kirjastojen tärkeä tehtävä. Edellisen arvioinnin toimenpide-ehdotukset lasten kirjastopalvelujen järjestämisestä ovat vielä osin toteutumatta ja pienten lasten ja perheiden lukemista tulisi tukea enemmän.

Kirjastoille myönnetyistä avustuksista 115 500 euroa myönnettiin Satakunnan alueelle ja 204 500 Varsinais-Suomeen. Avustukset jakautuivat yhteensä 26 hankkeelle.

Omatoimikirjastot yleistyvät

Omatoimikirjastolla eli laajan aukiolon kirjastolla tarkoitetaan kirjastoa, joka on käytettävissä myös iltaisin ja viikonloppuisin ilman henkilökuntaa. Omatoimiajalla hoituvat lainaukset ja palautukset. Tietenkin tiloissa voi myös opiskella tai tehdä työtä. Henkilökunnan ollessa paikalla on tarjolla kaikki kirjaston palvelut.

Aluehallintovirasto voi avustaa kirjastoautomaation hankintaa noin 15 000 eurolla per toimipiste. Satakunnassa omatoimisuutta lisätään Eurajoen ja Pomarkun kirjastoissa, Varsinais-Suomessa Paraisilla, Kemiönsaarella, Paimiossa ja Vehmaalla. Turun kaupunginkirjasto lähtee kehittämään omatoimikirjastokonseptia edelleen kohti monitoimikirjastoa.

Omatoimikirjastot tuovat kirjastokäyttöön yhteisöllisyyttä. Omatoimiajan lisääntyminen näkyy lainamäärissäkin, mutta aukioloaikojen väljyys mahdollistaa esim. koko perheen asioinnin yhdessä. Laajan aukiolon toimipisteet toimivat paljon myös oleskelu- ja lehtienlukutiloina.

Lukemisintoa ja lukutaitoa lisääviä hankkeita

Kirjastoilla on tärkeä merkitys erilaisten lukutaitojen kehittymisessä. Lukuinnon edistämisessä vain mielikuvitus on rajana. Eurajoen kirjastossa lähdetään edistämään lapsiperheiden hyvinvointia lukemisen keinoin. Porin kaupunginkirjasto kannustaa lukemaan lapsille pienestä pitäen. Turun kaupunginkirjastoa voidaan alkavan hankkeen tiimoilta kutsua myös kirjaneuvolaksi. Eikä lukemisen riemu lapsuuteen rajoitu, Ruskolla tarjotaan lukuiloa koko ihmisen elinkaarella, samoin Lieto lähtee edistämään koko kunnan lukemisharrastusta ja monilukutaitoa.

Kirjastoista löytyy jokaiselle jotakin ja aina myös uutta ja yllättävääkin. Tämän hankekierroksen myötä kirjastossa voi vaikka pähkäillä palveluja päättäjien kanssa (Someron kirjasto) tai osallistua hyvinvointiretriitteihin (Maskun kirjasto).                   

Hakemukset julkaistaan valtakunnallisessa Yleisten kirjastojen hankerekisterissä

https://hankkeet.kirjastot.fi/
 

Lisätietoja:
kirjastotoimen ylitarkastaja Päivi Almgren, p. 0295 018 300
Lounais-Suomen AVI


Päivitetty