Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2019

Lounais-Suomen Vuoden liikkuva koulu -palkinto Rauman kaupungille 

Lounais-Suomi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt vuoden 2019 Liikkuva koulu -palkinnon Rauman kaupungille ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä liikkumisen juurruttamiseksi osaksi koulujen arkea.

Liikkuva koulu -palkinto luovutettiin Rauman kaupungin edustajille Liikkuva koulu ja opiskelu -alueseminaarin yhteydessä Turussa 31.10.2019. Palkinto sisältää kunniakirjan ja 2 500 euroa. Esityksen palkittavasta kohteesta teki Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry. Palkinnon luovutti opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Esko Lukkarinen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta. 

Palkitsemisperusteissa todettiin, että Rauman kaupungin Liikkuva koulu -kehittämistyö on ollut pitkäjänteistä, suunnitelmallista ja vahvaa yhdessä tekemistä. Moni asia on vakiintunut osaksi pysyviä rakenteita, jolloin toiminnan jatkuvuus voidaan varmistaa. Kaupungin kouluissa on toteutettu Liikkuva koulu -toimintaa vuodesta 2010 alkaen ja jatkuvasti kehittäen.

Koulujen välisellä yhteistyöllä syntyy iloista liikettä 

Raumalla on kaikissa kouluissa nimetyt Liikkuva koulu -vastaavat, jotka muodostavat kaupungin Liikkuva koulu -tiimin. Lisäksi koordinoivana tahona on tätä tiiviimpi iskuryhmä. Liikunnallisuuden lisäämistä raumalaisten lasten ja nuorten parissa tukee se, että Liikkuva koulu on edelleen perusopetuksen kehittämiskohteena. 

Koulujen välinen verkosto on Raumalla tehnyt yhteistyötä esimerkiksi liikuntavälinehankinnoissa. Kouluihin on tuotu myös yhteiset tempaukset, esimerkiksi Unelmien liikuntapäivä ja kouluissa kiertävä Sporttikärry. Se on iso peräkärry, johon kaupungin rahoituksella on koottu sellaisia liikuntavälineitä, joita kouluissa ei ole muuten mahdollista käyttää. Kärry on koulun käytössä pari viikkoa kerrallaan.

Rauman kouluissa on myös esimerkillisesti liikutettu lapsia ja nuoria paikallisten urheiluseurojen ja liikuntapalveluiden kanssa. Yhteistyössä toteutetut Lasten Liike -kerhot on palkittu Satakunnan urheilugaalassa vuonna 2018 hyvänä esimerkkinä koulujen ja seurojen yhteistyöstä.

Liikkuva koulu -toiminta jatkuu – hyvät ideat kiertoon

Liikkuva koulu -ohjelma edistää aktiivisempaa ja viihtyisämpää koulupäivää. Jokainen hankkeessa mukana oleva koulu toteuttaa liikkuvampaa koulua omalla tavallaan. Liikunta ja Urheilu ry tekee koulujen kanssa yhteistyötä Liikkuvan koulun toteuttamiseksi ympäri Suomen.

Vuosille 2016-2019 Liikkuva koulu -ohjelma sai rahoitusta edellisen hallituksen kärkihankkeen kautta. Liikkuva koulu -toiminta jatkuu. Kaikki koulut ovat yhä tervetulleita ottamaan käyttöönsä hyväksi havaittuja toimintamalleja, ideoita ja materiaaleja. Lisätietoa löytyy verkkosivulta www.liikkuvakoulu.fi.

Alueellisten Liikkuva koulu -palkintojen lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö ja opetushallitus jakavat valtakunnallisen palkinnon 12.12.2019.  Nykyinen hallitus tukee Liikkuva koulu -toiminnan laajentamista Liikkuva opiskelu -ohjelmaksi. Toisen asteen opiskelijoiden liikunnallisuuden lisäämiseen on valtion budjetissa varattu 2,8 miljoona euroa. 

Lisätietoja:

  • Hanna Viljanen-Lehto, opetus- ja nuorisojohtaja, Rauman kaupunki, puh. 044 793 3231
  • Tiina Kaijanen, liikuntatoimentarkastaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, puh. 0295 018 303
  • Karita Toivonen, kehittämispäällikkö, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, puh. 040 900 0841


Kuvateksti: Nanun koulun 1. ja 2. luokan oppilaat Raumalta saavat pesäpallojoukkue Feran edustajalta ohjausta kansallislajin pelaamiseen. Kuva: Rauman kaupunki
 


Päivitetty