Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2019

390 000 euroa avustuksia kirjastoille - tavoitteena lukuinnostuksen lisääminen

Pohjois-Suomi

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt yleisten kirjastojen paikalliseen ja alueelliseen kehittämistoimintaan avustuksia noin 390 000 euroa 19 hankkeelle. Avustuksia saavat Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot.

Erityisenä painopisteenä vuoden 2019 avustuksen myöntämisessä on lukemisen edistäminen sekä erityisesti varhaiskasvatusikäisten lasten ja perheiden kannustaminen lukemiseen. Muut vuoden 2019 teemat ovat elinikäinen oppiminen, aktiivinen kansalaisuus, demokratia ja sananvapaus sekä laatu, vaikuttavuus ja innovaatiot. Lähes puolet hakemuksista kohdistuikin lukemisen edistämiseen ja lukuharrastukseen.

Yleisiä kirjastoja koskevan lain yhtenä tavoitteena on edistää lukemiskulttuuria ja monipuolista lukutaitoa. Viimeisimmän peruspalveluiden arvioinnin mukaan lasten lukeminen ja lukutaidon edistäminen on kirjastojen tärkeä tehtävä. Edellisen arvioinnin toimenpide-ehdotukset lasten kirjastopalvelujen järjestämisestä ovat vielä osin toteutumatta ja pienten lasten ja perheiden lukemista tulisi tukea enemmän.

Hankkeille myönnetyt avustukset jakautuvat maakunnittain seuraavasti: Kainuu 20 000 euroa (haettu 22 190 e) ja Pohjois-Pohjanmaa 360 000 euroa (haettu 463 581 e).

Lukuintoa eri kohderyhmille paikallisella yhteistyöllä

Kirjastoilla on tärkeä merkitys erilaisten lukutaitojen kehittymisessä. Lukuinnon edistämiseksi kirjastot tekevät yhteistyötä monien kumppaneiden kanssa. Varhaiskasvatuksen kanssa tehtävää yhteistyötä ja perheiden lukuharrastusta kehitetään Kajaanin, Kempeleen, Oulun, Reisjärven, Sievin, Utajärven ja Ylivieskan hankkeissa. Reisjärvellä tuotetaan lisäksi musiikkielämyksiä, Ylivieskassa valjastetaan kirjastoauto entistä enemmän edistämään lukemista, ja myös Utajärvellä edistetään lukuharrastusta sivukylät huomioiden. Pyhäjoen hankkeessa ilahdutetaan vastaanottokeskusten maahanmuuttajalapsia esittämällä suomalaisia kansansatuja nukketeatterin keinoin.

Lasten lisäksi myös muiden kohderyhmien lukuintoa edistetään. Limingan laajan yhteistyön hankkeessa edistetään erityisesti poikien ja miesten lukuharrastusta. Hankkeessa on tarkoitus järjestää tapahtumia, tarjota monipuolista lukemista ja lukevia idoleja sekä järjestää laaja pojille ja miehille suunnattu lukukampanja. Kempeleen vetämässä hankkeessa kohderyhmänä ovat ikäihmiset.

Haapavedellä kehitetään tiedonhakupeli lisätyn todellisuuden avulla yhdessä koululaisten kanssa. Iissä lähdetään Minna Canthin jäljille edistämään tasa-arvoa kirjallisuuden ja taiteen keinoin. Kalajoella kehitetään uuden kirjaston palveluja ja Pyhäjoella ja Pudasjärvellä osallistetaan kuntalaisia uusien kirjastotilojen suunnitteluun. Oulussa kirjasto toimii ympäristötietoisuuden ja kestävän kehityksen edistäjänä.

Oulun eteläisessä Kiri- ja Tiekkö-kirjastot sekä Reisjärven kirjasto lähtevät selvittämään yhteistyön tiivistämistä ja kirjastoryhmien yhdistämistä.

Omatoimikirjastot helpottavat asiointia ja lisäävät yhteisöllisyyttä

Omatoimikirjastolla eli laajan aukiolon kirjastolla tarkoitetaan kirjastoa, joka on käytettävissä myös iltaisin ja viikonloppuisin ilman henkilökuntaa. Omatoimiajalla hoidetaan lainauksia ja palautuksia, ja kirjaston tiloissa voi opiskella tai työskennellä. Kun henkilökunta on paikalla, tarjolla ovat kaikki kirjaston palvelut.

Aluehallintovirasto voi avustaa kirjastoautomaation hankintaa enintään 15 000 eurolla toimipistettä kohden. Tällä kertaa Pohjois-Suomessa omatoimisuutta lisätään Siikajoella, Siikalatvalla ja Vaalassa. Siikalatvan kaikki neljä kirjastoa lisäävät saavutettavuutta omatoimiaukiololla. Siikajoella omatoimiaukioloa pilotoidaan Komppalinnan kirjastossa ja Vaalassa omatoimisuutta lisätään pääkirjastossa.

Omatoimikirjastot tuovat kirjastokäyttöön yhteisöllisyyttä. Omatoimiajan lisääntyminen näkyy lainamäärissäkin, mutta aukioloaikojen laajeneminen mahdollistaa esimerkiksi koko perheen yhteisen asioinnin. Omatoimikirjastoja käytetään paljon myös oleskeluun ja lehtien lukemiseen.

 

Avustusta saaneet kirjastot ja hankkeet

Maakunta /
kirjasto

Hanke

Myönnetty avustus €

Kainuu

 

 

Kajaanin kaupunginkirjasto (koko Kainuu)

Tarinankertojat

20 000

Pohjois-Pohjanmaa    
Haapaveden kaupunginkirjasto Kuka kurja ryösti vaaleanpunaisen dinosauruksen – tiedonhakua ja lisättyä todellisuutta kirjastossa 10 000
Iin kunnankirjasto Minna Canthin jalanjäljillä – tasa-arvon edistämien kirjallisuuden ja taiteen keinoin 15 000
Kalajoen kaupunginkirjasto Kuutiot käyttöön 35 000
Kempeleen kunnankirjasto (sekä Liminka, Lumijoki ja Tyrnävä) Hyvän vanhuuden matkasaarnaajat kirjastoon 3000
Kempeleen kunnankirjasto Kirjailijakohtaamisia 4000
Limingan kunnankirjasto (sekä Kajaani, Kalajoki, Kuusamo, Oulu ja Paltamo) "En oo koskaan yhtään kirjaa lukenut, enkä lue!" Rajoja rikkovat miehet ja pojat 28 000
Oulun kaupunginkirjasto (sekä Ii ja Kuusamo) Vastuullinen kirjasto ympäristötietoisuuden edistäjänä 35 000
Oulun kaupunginkirjasto Meidän perhe lukee 45 000
Pyhäjoen kunnankirjasto (ja Pudasjärvi) Kuten haluatte – asiakkaiden toiveet uusien kirjastotilojen suhteen 25 000
Pyhäjoen kunnankirjasto (ja Merijärvi) Kettu Repolainen kertoo – suomalaisia kansansatuja maahanmuuttajalapsille

5500 (vuoden 2018 määrärahoista)

Reisjärven kunnankirjasto Kirjasto tutuksi tilaksi pienestä pitäen 5600 (vuoden 2018 määrärahoista)
Sievin kunnankirjasto Kruununjalokivi kiiltämään – lapsille suunnatut kirjastopalvelut kuntoon 17 000
Siikajoen kunnankirjasto Komppalinnan lähikirjasto omatoimikirjastoksi 15 000
Siikalatvan kirjastopalvelut Siikalatvan kirjastojen palvelujen saatavuuden parantaminen

56 000

Utajärven kunnankirjasto Lue, älä luule! 3000
Vaalan kunnankirjasto Omatoimikirjasto Vaalaan 14 000
Ylivieskan kaupunginkirjasto Tarinatoukka monipuoliseen käyttöön 10 000
Ylivieskan kaupunginkirjasto (sekä muut Tiekkö-kirjastot, Kiri-kirjastot ja Reisjärvi) Yksiin – selvitys Oulun eteläisen kirjastoryhmän muodostamiseksi 45 000
Kaikki yhteensä   391 600

 

Hakemukset julkaistaan valtakunnallisessa Yleisten kirjastojen hankerekisterissä http://hankkeet.kirjastot.fi/

Lisätietoja:

kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, Pohjois-Suomen AVI, p. 0295 017 552,
etunimi.sukunimi@avi.fi

 


Päivitetty

lomakkeet