› Graafinen versio

Verkkopalvelujen saavutettavuus

Mitä on verkkopalvelun saavutettavuus?

Verkkopalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voisi käyttää verkkopalvelua mahdollisimman helposti. Verkkopalvelujen saavutettavuus tulee EU:n saavutettavuusdirektiivin myötä koskemaan koko julkista sektoria. Direktiivi tulee käytännössä velvoittamaan kaikkia julkisia toimijoita toteuttamaan verkkopalvelut ns. WCAG-kriteeristön mukaisesti siirtymäaikojen puitteissa.

Saavutettavuusdirektiivi Suomessa

EU:n saavutettavuusdirektiivin mukaan kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluja. Suomessa valmisteilla on kansallinen laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jonka on tarkoitus tulla voimaan loppuvuonna 2018. Tätä varten on annettu hallituksen esitys (HE 60/2018). Lakiesityksessä saavuttavuusvaatimusten ohjaus ja valvonta on päätetty sijoittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto neuvoo, ohjaa ja valvoo

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on parhaillaan käynnistämässä verkkopalvelujen saavutettavuusvaatimusten neuvonta-, ohjaus- ja valvontatoimintaansa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston tehtäviä saavutettavuuden osalta ovat lain vaatimusten yleinen neuvonta, ohjaus, valvonta ja raportointi EU:lle.

AVI tulee tarjoamaan tietoa ja yleisiä neuvoja siitä, miten saavutettavuutta voi parantaa kokonaisuutena ja kaikissa verkkopalvelun suunnittelun, hankinnan ja toteutuksen vaiheissa. Lisäksi AVI ohjeistaa lain ja direktiivin saavutettavuusvaatimuksissa mm. tarjoamalla saavutettavuusselosteen mallin ja yleisiä ohjeita vaatimusten toteuttamisesta.

Ohjeita on saatavilla loppuvuonna 2018 tältä sivulta (www.avi.fi/saavutettavuus). Alkuvuonna 2019 avataan uusi sivusto www.saavutettavuusvaatimukset.fi, jonne AVIn tuottama ohjeistus ja tieto keskitetään.

Saavutettavuuden valvonta alkaa EU:n säädösten mukaisesti vuonna 2020 ja kohdistuu pääasiassa julkisen sektorin verkkosivustoihin, jotka ovat lakiesityksen mukaisesti saavutettavuusvaatimusten piirissä.

Uusi yksikkö perustettu

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uudessa saavutettavuuden valvontayksikössä työskentelee kolme asiantuntijaa. Tehtävä on valtakunnallinen.

Koska tehtävä on uusi, AVIn saavutettavuuden valvontayksikkö on vasta suunnittelemassa ja kehittämässä työkokonaisuutta ja viestintää. Tulossa on alkuvuodesta 2019 mm. uusi verkkosivusto saavutettavuusvaatimukset.fi, jolle keskitetään AVIn tarjoama tieto ja ohjeistus verkkopalvelujen saavutettavuudesta.

Lue yksikön esittely AVIn blogista.

Voit ottaa AVIn saavutettavuuden valvontayksikköön yhteyttä sähköpostilla saavutettavuus@avi.fi.

AVIn saavutettavuusaiheinen kysely

Kiitos, jos osallistuit kyselyyn! Kysely on nyt suljettu vastausten käsittelyä varten. Jos haluat jättää meille kysymyksiä tai kommentteja, lähetä meille sähköpostia: saavutettavuus@avi.fi

Saavutettavuuskiertue marraskuussa 2018

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää marraskuussa 2018 koulutuskiertueen verkkopalvelujen saavutettavuudesta. Koulutuksissa aluehallintoviraston ja valtiovarainministeriön asiantuntijat kertovat, mitä on verkkopalvelujen saavutettavuus, ja esittelevät saavutettavuusdirektiiviä ja tulevaa lakia, joka panee direktiivin toimeen Suomessa.

Lisäksi tilaisuuksissa esitetään käytännön esimerkkejä verkkopalvelujen saavutettavuudesta eri näkökulmista.

Saavutettavuuskiertueen tilaisuudet ovat maksuttomia ja tarkoitettu kaikille, joita kiinnostaa saavutettavuuden huomiointi verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tilaisuuksien paikat ja ajat (yksityiskohtaiset tiedot ovat alempana)

  • Tampere 5.11. klo 12-16
  • Kuopio 6.11. klo 9-13
  • Turku 12.11. klo 12-16
  • Vaasa 13.11. klo 9-13
  • Oulu 21.11. klo 12-16
  • Rovaniemi 22.11. klo 9-13
  • Helsinki 28.11. klo 9-13
  • Helsinki 11.12. klo 12-16 (ruotsinkielinen tilaisuus)

Seuraa etänä, jos et pääse paikalle

Tilaisuuksiin voi osallistua etäyhteydellä Skypen välityksellä. Linkki lähetetään sähköpostitse ennen tilaisuuden alkua.

Helsingissä pidettävät tilaisuudet myös taltioidaan ja taltioinnit tulevat verkkoon vapaasti katsottaviksi.

Ilmoittaudu lomakkeella

Ilmoittaudu tämän linkin kautta.

Kiertueen tilaisuuksien tiedot ja ohjelma

Maanantai 5.11. klo 12-16, Tampere (Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston auditorio, Yliopistonkatu 38. Tilaan on esteetön pääsy. Tilassa ei ole induktiosilmukkaa.)

Esitysten otsikoista saat auki esitysmateriaalin pdf-tiedostona (avautuu uuteen ikkunaan).

Tiistai 6.11. klo 9-13, Kuopio (Hallituskatu 12-14. Esteetön pääsy, ei induktiosilmukkaa.)

Maanantai 12.11. klo 12-16, Turku (Itsenäisyydenaukio 2, auditorio. Esteetön pääsy, induktiosilmukka on.)

Osallistu Skypellä Turun tilaisuuteen tämän linkin kautta

Tiistai 13.11. klo 9-13, Vaasa (Wolffintie 35, auditorio. Esteetön pääsy, induktiosilmukka on.)

Osallistu Skypellä Vaasan tilaisuuteen tämän linkin kautta

Keskiviikko 21.11. klo 12-16, Oulu (Linnankatu 1-3. Esteetön pääsy, ei induktiosilmukkaa. Paikalla on viittomakielen tulkki.)

Osallistu Skypellä Oulun tilaisuuteen tämän linkin kautta

Torstai 22.11. klo 9-13, Rovaniemi (Viirinkankaantie 1, Lapin ammattikorkeakoulu, Viirinkankaantien auditorio. Ei induktiosilmukkaa. Paikalla on viittomakielen tulkki.)

Osallistu Skypellä Rovaniemen tilaisuuteen tämän linkin kautta

Keskiviikko 28.11. klo 9-13 Helsinki, Pasila (Ratapihantie 9, auditorio. Esteetön pääsy, induktiosilmukka on. Paikalla on sekä kirjoitus- että viittomakielen tulkki.)

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Celian kanssa. Celia on opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksessa toimiva saavutettavan julkaisemisen asiantuntijakeskus. Tilaisuuden juontaa Celian viestintäasiantuntija Rauna Nerelli (Twitter: @nerelli).

Jos et pääse paikan päälle, voit seurata Pasilan tilaisuutta suorana lähetyksenä osoitteessa https://livestream.com/Infocrea-fi/avi-verkkopalvelujen-saavutettavuus.

Ruotsinkielinen tilaisuus: Tiistai 11.12. klo 12-16 Helsinki, Hakaniemi (Hakaniemenranta 6 / Hagnäskajen 6,esteetön pääsy rakennuksen takapuolelta, ei induktiosilmukkaa / en tillgänglig ingång finns på byggnadens baksida, hörslinga finns inte)

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Celian kanssa. Celia on opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksessa toimiva saavutettavan julkaisemisen asiantuntijakeskus. Tilaisuuden juontaa Celian viestintäasiantuntija Rauna Nerelli (Twitter: @nerelli).

Delta på distans

Om du inte kan närvara kan du också följa utbildningen på distans.

Jos haluat kysyä tilaisuuksista jotakin tai perua osallistumisesi, lähetä meille sähköpostia: saavutettavuus@avi.fi

Linkkejä ja lisätietoa

www.vm.fi/saavutettavuus: Valtiovarainministeriön sivu, jossa on kootusti tietoa saavutettavuusdirektiivistä ja lainsäädännön tilanteesta sekä linkki VM:n saavutettavuusaiheisen uutiskirjeen tilaamiseksi

www.saavutettavasti.fi: ymmärrettäviä, selkeitä ja kattavia ohjeita verkkopalvelujen sisältöjen saavutettavuudesta kaikille, jotka päivittävät verkkosivuja ja tuottavat erilaisia sisältöjä verkkoon. Valtionhallintoon kuuluvan Celian ylläpitämä sivusto.

www.papunet.net/saavutettavuus: tietoa erilaisista apuvälineistä, joilla verkkosivuja käytetään, ja ohjeita saavutettavuuden huomioimiseksi verkkopalvelun suunnittelusta ja hankinnasta lähtien.

Facebook-ryhmä Verkkopalvelujen saavutettavuus: Julkinen ryhmä, jossa on keskustelua, linkkejä ja vinkkejä saavutettavuuden eri näkökulmista. Ryhmä on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita verkkopalvelujen saavutettavuudesta.

Väestörekisterikeskuksen tuottamat videokoulutukset:

 

Lue lisää Minimoi

Ota meihin yhteyttä

Saavutettavuuden valvontayksikön yhteissähköposti on saavutettavuus@avi.fi. Suosittelemme ottamaan ensisijaisesti yhteyttä lähettämällä tähän osoitteeseen sähköpostia.

Päivitetty