› Graafinen versio

Alkoholihallinto

Uusi alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan 1.3.2018. Uuden lain myötä erityisesti alkoholijuomien anniskelua koskevaa yksityiskohtaista sääntelyä puretaan.

Mitä kaikkea uusi alkoholilaki sisältää? Pääset asiasta jyvälle kymmenessä minuutissa katsomalla uudet videomme.

Videoilta selviää esimerkiksi se, miten anniskelulupaa haetaan ja mitä pätevyyksiä työntekijöillä täytyy olla. Videoilla kerrotaan myös tarkemmin, missä ravintolasta ostettua alkoholia saa nauttia, voiko jatkoajalla anniskella terassilla ja mitkä ovat anniskeluajat. Myös määräaikaisen anniskeluluvan, alueen hyväksymisen anniskelualueeksi ja alkoholin vähittäismyynnin yksityiskohdat tarkentuvat videoilla. Lisäksi niiltä löytyy tietoa myös omavalvontasuunnitelmasta, annoskoosta, markkinoinnista ja velaksi myymisestä.

HUOM! Anniskelun ja alkoholin vähittäismyynnin voimassa olevan alkoholilain mukainen OMAVALVONTASUUNNITELMA pitää olla tehtynä  31.12.2018.  Omavalvontasuunnitelmien vaaditusta sisällöstä tarkemmin niitä koskevilla alasivuillamme, kts. Elinkeinot -> Alkoholi -> Anniskelu tai Vähittäismyynti ja sieltä Omavalvonta.

Myönnämme

AVI myöntää muun muassa seuraavat luvat toimialueillaan:

 • alkoholijuomien anniskeluluvat
 • anniskelun jatkoaikaluvat
 • alkoholijuomien vähittäismyyntiluvat
 • Alkon vähittäismyymälöiden hyväksymiset
 • Alkon luovutuspaikkaluvat.

Lisäksi AVI käsittelee myös anniskelu- ja vähittäismyyntipaikkaa sekä anniskeluluvan- ja vähittäismyyntiluvan haltijaa koskevia muutoksia. Alkoholin valmistukseen, tukkumyyntiin, teolliseen käyttöön ja maahantuontiin liittyvät luvat myöntää Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira.

Valvomme

AVI valvoo alueillaan alkoholijuomien anniskelua, vähittäismyyntiä sekä alkoholijuomien mainontaa ja muuta myynninedistämistoimintaa. AVI valvoo myös vähintään 1,2 ja enintään 2,8 prosenttisten alkoholijuomien myyntikieltoa alle 18-vuotiaille.

Ehkäisemme

Yhteistyössä Valviran kanssa AVI ehkäisee harmaan talouden ja talousrikollisuuden esiintymistä alkoholielinkeinossa. Tavoitteena ovat toimivat markkinat ja elinkeinonharjoittajien sitoutuminen toimintaa ohjaavien ja yhteiskunnallisen vastuun edellyttämien säännösten noudattamiseen.

Ylläpidämme

AVI ylläpitää Valviran kanssa alkoholitietojärjestelmää Allua. Järjestelmään on tallennettu tiedot alkoholielinkeinon toimijoista ja alkoholiluvista. Valvontaa varten tietojärjestelmään kerätään tietoja myös alkoholitoimituksista luvanhaltijoiden välillä sekä ravintoloiden anniskelumyynnistä ja vähittäismyymälöiden myynnistä. Tietojärjestelmän tiedoista kootaan kansalliset kapasiteetti-, myynti- ja kulutustilastot.

Aluehallintovirastojen toimintaa alueellisessa ohjaus- ja valvontatyössä ohjaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira. Tavoitteena on yhdenmukainen toiminta koko maassa.

Tietoa alueelta

Yhteystiedot ja aluevastuut - Lounais-Suomen AVI


Sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)avi.fi
Hakemukset toimitetaan aluehallintoviraston kirjaamoon: kirjaamo.lounais(at)avi.fi
 

Turun päätoimipaikka

Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Itsenäisyydenaukio 2
PL 22
20801 TURKU

Puhelinvaihde 0295 018 000
Faksi 02 2511 820

Toimialue:  Varsinais-Suomi ja Satakunta


Yksikön päällikkö, lakimies Jaska Siikavirta, puh. 0295 018 113


Alkoholiylitarkastaja Heikki Jarkia, puh. 0295 018 076

 • Turku
 • Lupa- ja valvonta-asiat
   

Alkoholiylitarkastaja Heikki Mäki, puh. 0295 018 094

 • Pohjoinen Satakunta
 • Lupa- ja valvonta-asiat


Ylitarkastaja Minna Luotonen , puh. 0295 018 310

 • Eteläinen Varsinais-Suomi
 • Lupa- ja valvonta-asiat


Alkoholiylitarkastaja Petri Puheloinen, puh. 0295 018 104

 • Pohjoinen Varsinais-Suomi, Eteläinen Satakunta
 • Lupa- ja valvonta-asiat

Alkoholiylitarkastaja Aino Högnäs (30.11.2018 asti)

 • Pohjoinen satakunta

Osastosihteeri Irma Huhta, puh. 0295 018 074

 • Neljännesvuosi-ilmoitukset, valvontamaksut, hakemusasiakirjat
   

Päivitetty