Ajankohtaista

Tälle sivulle on koottu aluehallintovirastojen (AVI) uusimmat tiedotteet, uutiset ja uutiskirjeet sekä julkaisut. Alueelliset tiedotteet, uutiset ja uutiskirjeet sekä julkaisut löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Uusimmat tiedotteet

« Takaisin

Turvallisuusfoorumi kokosi Poriin opetusalan ammattilaiset (Lounais-Suomi)

Turvallisuusfoorumi kokosi Poriin opetusalan ammattilaiset

(Lounais-Suomi)
 
Verkostot ja moniammatillinen yhteistyö ovat tärkeitä oppilaitosten turvallisuuden rakentajina. Turvallisuudesta keskusteltiin Lounais-Suomen turvallisuusfoorumissa monesta näkökulmasta: fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta. 
 
Lounais-Suomen kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkosto järjesti järjestyksessään toisen Turvallisuusfoorumin 8.-9.10.2019 Porin Yyterissä. Tilaisuuden osallistui ennen kaikkea henkilökuntaa perusopetuksen piiristä, mutta myös esimerkiksi varhaiskasvatuksesta ja ammatillisesta koulutuksesta. 
 
Kaksipäiväisessä tilaisuudessa sivuttiin koulukiusaamista useissa puheenvuoroissa. Rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen kertoi, että Porin moniammatillisessa Ankkuri-tiimissä on huomattu, että perheiden tukeminen auttaa kiusaamisen kierteen pysäyttämisessä. Harvoin kiusaaminen tapahtuu vain fyysisessä maailmassa tai ainoastaan koulussa.
 
Lapsiasianvaltuutettu Elina Pekkarinen huomautti, että vaikka rakenteellinen tuvallisuus lisääntyy, koettu turvallisuus vähenee. Uusimman kouluterveyskyselyn mukaan yhteisöön kuulumisen tunne on vähentynyt koululaisten keskuudessa. Syrjäytymiseen puuttuminen parantaa turvallisuutta. Pekkarinen nosti esiin useita keinoja lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseen, joista esimerkkejä olivat esimerkiksi vanhemmuuden tuki sekä moniammatillinen yhteistyö.

Taiteen keinoin kiusaamisteemaan otti kantaa Kaarinan nuorisoteatterin esitys Meganin tarina. Teos perustuu tositapahtumaan, jossa yhteisön kiusaamaksi tulema 13-vuotias tyttö teki itsemurhan.

Turvallisuusverkosto toimii myös somessa

Foorumissa kuultiin muun muassa poliisin ja pelastuslaitoksen ajankohtaiset terveiset sekä ajankohtaiskatsaukset esimerkiksi digitaalisesta turvallisuusviestijärjestelmästä ja päiväkodin ja koulun turvallisuuden suunnittelun suunnitteluohjeesta. Valtaosa foorumin koulutusmateriaalista löytyy aluehallintoviraston tapahtumakalenterista ja on hyödynnettävissä. 
 
Koulujen ja oppilaitosten turvallisuuskysymyksille kiinnostuneille ammattilaisille on myös tarjolla Facebook-ryhmä "Turvallinen opinpolku – Trygg lärstig", missä jaetaan ajankohtaista tietoa. 
 
Aluehallintovirastot ovat omilla toimialueillaan koonneet kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostoja, joissa käsitellään ajankohtaisia turvallisuusasioita. Lisätietoa alueellisista verkostoista voi tiedustella kunkin aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimesta. Porissa järjestetty turvallisuusfoorumi oli Lounais-Suomen alueellisen verkoston vuoden tärkein tilaisuus. 

Lisätietoa: