Tiedotteet

Tälle sivulle on koottu julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet

Riistan lihantarkastus lahtivajoissa päättyy tänä syksynä

(Pohjois-Suomi)

Lisätietoja:

  • Läänineläinlääkäri Pekka Juntunen, p. 0295 017 566, pekka.juntunen(at)avi.fi
    Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

 

Kunnaneläinlääkärit ovat voineet tähän asti tarkastaa luonnonvaraista riistaa ns. lahtivajoissa mutta elintarvikelain muutoksen vuoksi kunnaneläinlääkäri ei voi enää 31.8.2013 jälkeen leimata esimerkiksi hirven tai karhun ruhoa metsästysseuran nylkyvajassa, ellei kyseistä tilaa ole hyväksytty riistan käsittelylaitokseksi. Muutoksen jälkeen riistaa voidaan tarkastaa ainoastaan riistan käsittelylaitoksiksi hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa tai poroteurastamossa, mikäli sillä on hyväksyntä myös riistan teurastamiseen. Hyväksyntä riistan käsittelylaitokselle on haettava Elintarviketurvallisuusvirastolta.

Metsästäjän omaan käyttöön päätyvää tai peijaisissa tarjottavaa lihaa ei tarvitse tarkastaa vaan käyttö voi jatkua kuten aikaisemminkin. Omaan käyttöön voi tarkastamattomasta lihasta valmistuttaa rahtitoimintana myös tuotteita kuten säilykkeitä, palvilihoja tai makkaroita.

Metsästäjä tai metsästysseura voi myös luovuttaa tai myydä suoraan kuluttajille rajoitetun määrän jäniksiä, lintuja ja hirvieläimiä alkutuotannon tuotteina eli nylkemättöminä tai kynimättöminä. Suoraan kuluttajalle myynnin lisäksi metsästäjä voi toimittaa rajoitetun määrän jäniksiä ja lintuja alkutuotannon tuotteina vähittäismyyntiin eli ravintoloihin tai vähittäismyymälöihin. Karhua ei sen sijaan saa myydä alkutuotannon tuotteena kuluttajille tai vähittäismyyntiin. Lisäksi metsästyslainsäädäntö rajoittaa joidenkin lintujen myymistä: mm. metsäkanalintuja riekkoa lukuun ottamatta tai metsä- ja kanadanhanhea ei saa myydä kuten ei myöskään eräitä muita vesilintuja.

Mikäli metsästäjä tai metsästysseura myydäkseen riistan lihaa nylkee tai kynii ja mahdollisesti paloittelee riistaeläimen, on käsittelytilasta, esimerkiksi lahtivajasta, tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus oman kunnan elintarvikevalvontaan neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Suoraan kuluttajille voi myydä pieniä määriä tarkastamatonta riistan lihaa. Tarkastamatonta lihaa voi toimittaa myös rajoitetusti vähittäismyyntiin eli ravintoloihin tai vähittäismyymälöihin. Muiden riistaeläinten, kuten karhunlihan, on vähittäismyynnissä oltava aina tarkastettua. Metsästäjä ei saa valmistaa tarkastamattomasta lihasta myyntiin tuotteita kuten jauhelihaa, makkaroita tai säilykkeitä.

Karhujen, majavien, villisikojen, hylkeiden ja muiden trikiinille alttiiden eläinten ruhot on tutkittava trikiiniloisen varalta ennen myyntiä. Tarkastuksen teettäminen on erittäin suositeltavaa, vaikka kyseinen saalis tulisi metsästäjän omaan käyttöön.


Päivitetty