Tiedotteet

Tälle sivulle on koottu julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet

Perusopetuksessa aloittaa tänä syksynä edellisvuotta enemmän oppilaita (Pohjois-Suomi)

Lisätietoja :
Veijo Kosola, 0295 017 570, veijo.kosola(at)avi.fi
Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Oppilasmäärät

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa perusopetuksen aloittaa tänä syksynä yhteensä 6337 ensimmäisen luokan oppilasta; Pohjois-Pohjanmaalla 5569 ja Kainuussa 768. Aloittavien oppilaiden määrä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on yhteensä yli 100 oppilasta enemmän kuin vuonna 2012. Oppilasmäärät nousivat kaupunkimaisissa ja maaseutumaisissa kunnissa. Esiopetuksessa aloittaa tänä syksynä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa yhteensä 6378 uutta esioppilasta, joka on noin 60 esioppilasta enemmän kuin vuonna 2012. Esiopetus järjestetään kaupunkimaisissa kunnissa yleisemmin päivähoidon kuin perusopetuksen yhteydessä. Taajaan asutuissa ja maaseutumaisissa kunnissa tilanne on päinvastainen.

Kouluverkossa tapahtuvat muutokset

Koulujen lakkauttamistahti on hiipumassa. Vuodesta 1996 lähtien Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kouluja on lakkautettu keskimäärin 11 kappaletta vuosittain. Lukuvuoden 2013–2014 alusta Nivan ja Iston koulut yhdistyvät Hyrynsalmella Hyrynsalmen yhtenäiskouluksi, Taivalkoskella Vaaran koulun oppilaat siirtyivät jo vuoden 2013 alusta ja Metsäkylän koulun oppilaat siirretään 1.8.2013 lukien Kirkonkylän peruskouluun. Kajaanissa normaalikoulu lakkaa ja oppilaat siirtyvät omiin lähikouluihinsa. Oulussa puolestaan Koskelan koulu siirtyy Oulun normaalikoulun järjestäjän alaisuuteen.

Peruskoulujen työajat

Pääosassa Pohjois-Pohjanmaan kuntia peruskoulujen syyslukukausi alkaa maanantaina 12.8. Hailuodossa, Iissä, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella peruskoulut alkavat kuitenkin jo 8. elokuuta ja Limingassa vasta 19. elokuuta. Syyslomaviikko ajoittuu kaikissa kunnissa viikolle 43. Syyslukukausi päättyy Pohjois-Pohjanmaalla kahta poikkeusta, Haapavesi ja Ii, lukuun ottamatta lauantaina 21.12.  Kevätlukukausi alkaa joko 2. tai 7. tammikuuta.

Kainuussa peruskoulujen työ- ja loma-ajat ovat yhtenäiset. Syyslukukausi alkaa maanantaina 12. elokuuta ja päättyy 21. joulukuuta kaikissa Kainuun peruskouluissa. Syyslomaviikko ajoittuu viikolle 43. Kainuun kunnissa syyslukukausi loppuu 21.12. Kevätlukukausi alkaa 2. tammikuuta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kerää Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnilta vuosittain, touko-kesäkuussa tietoja tulevan syksyn oppilasmääristä, kouluverkossa tapahtuvista muutoksista ja peruskoulujen työ- ja loma-ajoista. Kaikki edellä mainitut tiedot on saatu kyselyllä suoraan kunnista.


Päivitetty