Tiedotteet

Tälle sivulle on koottu julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Juvalaisen kasvienjalostustehtaan johtajille tuomio työturvallisuusrikoksesta

(Itä-Suomi)

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut Juvalla sijaitsevan kasviksia ja hedelmiä jalostavan tehtaan tuotantovastaavan ja kunnossapitopäällikön sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käräjäoikeudessa oli käsiteltävänä tehtaalla toukokuussa 2011 sattunut työtapaturma. Tapaturma sattui tehtaan salaattileikkurilla. Salaattileikkuriin tuli sen käytön aikana toistuvasti tukkeutumia, joiden poistamista varten konetta käyttävän työntekijän piti avata koneen suojaluukut. Kun koneen suojaluukut avattiin, koneen sisällä pyörivät terät tulivat näkyviin. Koneen suojaluukuissa oli alun perin ollut lukitukset, joiden tarkoituksena oli hidastaa luukkujen avaamista niin, että koneen sisällä pyörivät terät ehtivät pysähtyä ennen kun luukut on saatu auki. Luukkujen lukitus oli kuitenkin poistettu, jotta kansien avaaminen olisi nopeampaa. Tapaturmatilanteessa konetta käyttänyt työntekijä oli avannut suojaluukut ja ryhtynyt poistamaan tukkeutumaa käsin. Hän ei ollut huomannut, että terät pyörivät vielä, minkä vuoksi hänen sormensa osuivat teriin ja leikkautuivat poikki.        

Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue totesi, että työturvallisuusmääräysten mukaan työnantajan velvollisuutena on estää työntekijän käsien pääsy koneen vaarakohtiin koneen käydessä koneeseen asennetulla teknisellä suojauksella. Koneen suojaluukkujen lukituksen poistaminen oli aiheuttanut tapaturmavaaran, joka työnantajan olisi pitänyt estää.

Käräjäoikeus tuomitsi tehtaan esimiehet työturvallisuusrikoksesta, koska he olivat sallineet koneen käyttämisen niin, että vaarakohtiin oli mahdollisuus koskettaa. Oikeus tuomitsi molemmille esimiehille 30 päiväsakkoa, josta tuotantovastaavalle tulee maksettavaa 900 euroa ja kunnossapitopäällikölle 1 080 euroa.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Sampo Pelkonen, sampo.pelkonen(at)avi.fi, p. 029 501 6995, Itä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty