Ihminen pesee käsiään vedellä ja saipualla

Aldo-chatbot - alkoholilupien asiakasneuvojan banneri

 

 

Ajankohtaista

Tyttö niistää nenäänsä

Lue vastauksia kysymyksiin koronasta ja avista sivuiltamme: UKK - Koronavirus COVID-19


Ravintoloiden toiminta ja tapahtumien järjestäminen:

  • puhelinpalvelu 0295 016 666, ma–pe klo 8–11 ja 12–16
  • sähköposti koronainfo@avi.fi

Elokuun kokoontumisrajoituksia koskevat päätökset on tehty 1.7.2020

Aluehallintovirastot ovat julkaisseet elokuun yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevat määräykset 1.7.2020. Lisätietoa tiedotteessa: Yleisötilaisuuksien rajoituksia lievennetään elokuussa

Aluehallintovirastojen määräykset heinäkuun kokoontumisrajoituksista

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi aluehallintovirastot ovat määränneet, että yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty heinäkuussa. Tapahtumia, joiden osallistujamäärä on 51-500, voidaan järjestää, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Myös yli 500 hengen tapahtumat ovat mahdollisia, jos yleisölle on lisäksi tarjolla erilliset katsomo-osat.


Viranomaisten vastuut tartuntatautien torjunnassa

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) verkkosivuilla on kuvaus eri viranomaisten vastuista tartuntatautien torjunnassa: lue lisää (stm.fi)

Aluehallintovirastot sovittavat yhteen ja valvovat tartuntatautien torjuntaa alueillaan. Avit keräävät tietoa varautumisesta, ohjaavat ja tarvittaessa ryhtyvät valvontatoimenpiteisiin. Ministeriöiden toimeksiannosta avit tuottavat myös tilannetietoa.


Seuraa aktiivisesti viranomaisten tiedotteita koronaviruksesta 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antaa ohjeistukset koronavirusepidemian vaatimista toimenpiteistä. 

Lisää ohjeita:

Työterveyslaitoksen ohjeita työpaikoille (ttl.fi)| Koronaviruksesta usein kysyttyä opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla (okm.fi) | Opetustoimi, kansainväliset ohjelmat ja koronavirus (oph.fi)


Asiointi aluehallintovirastoissa

Suosittelemme sähköistä asiointia aina, kun se on mahdollista.

Tiedote asioinnista 19.3.2020

Tiedotteet

Turvallisuusfoorumi kokosi Poriin opetusalan ammattilaiset

(Lounais-Suomi)
 
Verkostot ja moniammatillinen yhteistyö ovat tärkeitä oppilaitosten turvallisuuden rakentajina. Turvallisuudesta keskusteltiin Lounais-Suomen turvallisuusfoorumissa monesta näkökulmasta: fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta. 
 
Lounais-Suomen kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkosto järjesti järjestyksessään toisen Turvallisuusfoorumin 8.-9.10.2019 Porin Yyterissä. Tilaisuuden osallistui ennen kaikkea henkilökuntaa perusopetuksen piiristä, mutta myös esimerkiksi varhaiskasvatuksesta ja ammatillisesta koulutuksesta. 
 
Kaksipäiväisessä tilaisuudessa sivuttiin koulukiusaamista useissa puheenvuoroissa. Rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen kertoi, että Porin moniammatillisessa Ankkuri-tiimissä on huomattu, että perheiden tukeminen auttaa kiusaamisen kierteen pysäyttämisessä. Harvoin kiusaaminen tapahtuu vain fyysisessä maailmassa tai ainoastaan koulussa.
 
Lapsiasianvaltuutettu Elina Pekkarinen huomautti, että vaikka rakenteellinen tuvallisuus lisääntyy, koettu turvallisuus vähenee. Uusimman kouluterveyskyselyn mukaan yhteisöön kuulumisen tunne on vähentynyt koululaisten keskuudessa. Syrjäytymiseen puuttuminen parantaa turvallisuutta. Pekkarinen nosti esiin useita keinoja lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseen, joista esimerkkejä olivat esimerkiksi vanhemmuuden tuki sekä moniammatillinen yhteistyö.

Taiteen keinoin kiusaamisteemaan otti kantaa Kaarinan nuorisoteatterin esitys Meganin tarina. Teos perustuu tositapahtumaan, jossa yhteisön kiusaamaksi tulema 13-vuotias tyttö teki itsemurhan.

Turvallisuusverkosto toimii myös somessa

Foorumissa kuultiin muun muassa poliisin ja pelastuslaitoksen ajankohtaiset terveiset sekä ajankohtaiskatsaukset esimerkiksi digitaalisesta turvallisuusviestijärjestelmästä ja päiväkodin ja koulun turvallisuuden suunnittelun suunnitteluohjeesta. Valtaosa foorumin koulutusmateriaalista löytyy aluehallintoviraston tapahtumakalenterista ja on hyödynnettävissä. 
 
Koulujen ja oppilaitosten turvallisuuskysymyksille kiinnostuneille ammattilaisille on myös tarjolla Facebook-ryhmä "Turvallinen opinpolku – Trygg lärstig", missä jaetaan ajankohtaista tietoa. 
 
Aluehallintovirastot ovat omilla toimialueillaan koonneet kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostoja, joissa käsitellään ajankohtaisia turvallisuusasioita. Lisätietoa alueellisista verkostoista voi tiedustella kunkin aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimesta. Porissa järjestetty turvallisuusfoorumi oli Lounais-Suomen alueellisen verkoston vuoden tärkein tilaisuus. 

Lisätietoa: