Alueellinen valmiustoimikunta pohti kausityövoiman turvaamista alkutuotannossa (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 20.11.2020 puheenjohtajan, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla yhteensovittaakseen ja koordinoidakseen koronatilannetta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella. Kokouksen asiantuntijaesitelmän piti maatalousneuvos Kirsi Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä teemanaan ulkomaisen kausityövoiman käyttö alkutuotannon elinkeinoissa.

Suomessa on vuosittain työskennellyt 15 000-16 000 kausityöntekijää erityisesti maa- ja puutarhatiloilla, mutta myös metsätaimitarhoilla. Tänä vuonna kausityövoiman saanti oli uhattuna koronapandemian matkustusrajoitusten vuoksi. MMM varmisti huoltovarmuuden kannalta kriittisten alojen työvoiman varautumalla 9 000 kausityöntekijän saapumiseen. Suomeen on saapunut lopulta 7 000 kausityöntekijää.

Maatiloille onnistuttiin saamaan merkittävä määrä myös kotimaista työvoimaa. Maatalousneuvos Kirsi Heinosen mukaan suomalaisten rekrytointia jatketaan ja kausityövoiman saatavuutta halutaan parantaa yhdessä MTK:n kanssa.

Ulkomaalaisten työntekijöiden koronatestaus toistetaan maahan saapuessa. Näin varmistetaan, ettei maahan saapuja ole saanut virusta matkan aikana ja että työnantajan käytössä on Suomessa todettu negatiivinen koronatestitulos.

Heinonen korostaa, että monesta syystä on nyt erittäin tärkeää, että tilat pitävät huolta bioturvallisuudesta ja koronarajoitusten noudattamisesta. Kausityövoiman saatavuuden parantamiseksi tilojen tulisi lisäksi pitää huolta hyvistä työ- ja asumisolosuhteista.

Huoltovarmuuskriittisen työvoiman turvaamiseksi viranomaiset, kuten MMM, Migri, TEM ja Rajavartiolaitos, tekevät talven aikana tiivistä yhteistyötä.

Järvi-Pohjanmaan alue ja Pirkanmaa huolenaiheena

Koronaviruksen torjuntatoimien onnistumiseksi valmiustoimikunnassa todettiin huolenaiheena, että Järvi-Pohjanmaalla tartuntojen määrä lähestyy kiihtymisvaiheen kriteerien tasoa. Pirkanmaalla huolena on suuri jäljittämättömiksi jäävien tartuntojen määrä, joka on laajalla alueella jo yli puolet positiivista testituloksista.

Vaasassa tilanne on saatu paranemaan, vaikka suuriin rajoitusten helpotuksiin ei ole varaa. Uudet tartunnat on jäljitetty perheisiin, karanteenissa jo oleviin, yksityistilaisuuksiin, mutta myös työpaikoilta ja ulkomaat saadut tartunnat ovat kasvussa.

Yritykset suunnittelevat selviytymistä karanteeneista

Yrityksissä on tehty skenaarioita ja tarkasteltu miten tuotanto ja toiminta voi jatkua sairauspoissaolojen kasvaessa 25-50-75 prosentin tasolle henkilökunnasta. Suunnitelmissa keskitytään esimerkiksi millä tavalla varahenkilöt ja tuotannolliset järjestelmät voidaan varmistaa kaikissa oloissa varajärjestelyillä.  

Puolustusvoimat on pystynyt erityisjärjestelyin varmistamaan suuretkin harjoitukset ja varusmies- ja reserviläiskoulutukset, joten häiriötilanteen ajalle päätetyt järjestelyt on opittu ja niitä päivitetään tietysti koko ajan, totesi Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Kari Kaakinen.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta toteaa, että viranomaisten toimintakyky on säilynyt alueella kaikilla sektoreilla.

 

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582 etunimi.sukunimi@avi.fi

johtaja Tarja Wiikinkoski , p. 0 295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

 

Linkit

Päätös 23.11.2020

Usein kysytyt kysymykset 

Tapahtumajärjestäjien neuvonta

Puh. 0295 016 666 (ma-pe kello 8-11.30 ja 12.30-16)
Sähköposti: koronainfo@avi.fi


Päivitetty