Tiedotteet 2016

Tälle sivulle on koottu vuonna 2016 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2016

Suomalainen ilmapiiri on koventunut – ylijohtaja Aaltonen huolissaan

Itä-Suomi

Ylijohtaja Elli Aaltosen avauspuhe "Koulutus- ja keskustelutilaisuus viharikoksista ja ihmiskaupasta" –tilaisuudessa 22.2.2016 Joensuussa.

Ylijohtaja Elli Aaltonen on huolissaan siitä, että ääri-ilmiöt Suomessakin ovat koventuneet. Vihapuhe kasvaa ja vihailmiöt  tulevat entistä vahvemmin esille sosiaalisen median kautta. Näin ne laajenevat suurelle joukolle ihmisiä ja  turvattomuuden tunne kasvaa. Ja  tästä kaikesta on seurauksena jälleen vain  vahvistuva vihailmiö, mahdollisesti myös viharikokset, kertoi Aaltonen avatessaan Joensuussa koulutustilaisuuden viharikoksista ja ihmiskaupasta.

Mikä rikos on sitten viharikos tai mikä puhe on vihapuhe, kysyi Aaltonen. Eräs tuntemani henkilö, ikänsä Suomessa asunut, kuulee nyt enemmän huutelua ihon värinsä vuoksi kuin koko 22 vuoden aikana ikänään. Toinen henkilö on aiemmin maahan tullut pakolainen, joka kokee rasismia naapuruston taholta.

Mikä meihin on mennyt? Meidän vahvuus on ollut maltillisuus, suvaitsevaisuus ja lainkuuliaisuus. Nyt olemme menossa aivan eri suuntaan. Tai siis osa suomalaisista hallitsee tätä keskustelua voimakkaasti. Suurin joukko on edelleen hiljaa. Keskustelu käy nyt kuumimmillaan turvapaikanhakijoihin liittyvissä asioissa.

Hallitus käy asiallista puhetta kotouttamisen parantamisesta. Meillä on laaja yhteisymmärrys, että kotoutetaan mahdollisimman hyvin. Kotouttamiseen käytetään suuria summia rahaa. Ennen tätä maahanmuuttoaaltoa halusimme myös vahventaa työperäistä maahanmuuttoa. Siksi on tärkeää, että integraatiota suomalaisiin vahvistetaan. Vahva vihapuhe ja julkiset solvaamiset tekevät nämä aikeet ainakin osittain tyhjiksi, ylijohtaja Itä-Suomen aluehallintovirastosta totesi. 

Puhumme koulukiusaamisesta omien lastemme osalta nollatoleranssilla. Samalla sydämellä syrjimme muita. Voisimmekohan jotenkin sopia, että hallitus tekee lait ja kansalaiset asenteet eikä päinvastoin, kysyi Elli Aaltonen lopuksi.

 

Lisätietoja:
ylijohtaja Elli Aaltonen, p. 0295 016 868
etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen AVI


Päivitetty