Tiedotteet 2020

Tälle sivulle on koottu vuonna 2020 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2020

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto muistuttaa vastuullisesta asioinnista kaupoissa (Pohjois-Suomi)

Tänään 8.5.2020 korona-ajan kolmanteen kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kuuli kokemuksia kahteen päivittäistavaraliikkeeseen iskeneestä epidemiatartunnasta.

Verkosto korostaa, että jokaisen oma vastuullinen toiminta turvaa muita asiakkaita ja henkilökuntaa tämän kaltaisten koronaepidemian tartuntapesäkkeiden synnyltä ja leviämiseltä. Palvelutilanteissa ja asiakkaiden kesken on syytä säilyttää reilut turvaetäisyydet.

Virusta ei ole vielä nitistetty. Sinnikkyyttä rajoitusten ja suositusten noudattamiseen tarvitaan edelleen, vaikka rajoituksia aletaan osittain höllentää. Uusimpia viranomaisten ohjeita on syytä seurata ja toimi niiden mukaisesti, niin yhdessä estämme viruksen hallitsemattoman leviämisen.

Ylitorniolla kunnan epidemiatilanne saatiin yhteistyön, kauppaliikkeiden ripeän toiminnan ja aputyövoiman saannin ansiosta nopeasti hallintaan. Kauppojen henkilökunnan karanteenit päättyvät ensi viikon aikana ja tilanne palautuu normaaliksi. Kunnan mukaan pitkät etäisyydet olivat suuri haaste, kun kuntakeskuksen molemmat päivittäistavaraliikkeet olivat hetken kiinni saman aikaisesti. Kaupat Torniossa ovat 60 - 70 kilometrin päässä ja Pellossa lähes 60 kilometrin päässä. Myös raja Ruotsiin oli kiinni, eikä Matarengin kauppoihin päästy.

Ruokahuolto ei kunnassa vaarantunut – korjaavat toimenpiteet tehtiin pikaisesti ja yhteistoiminnassa. Kokemuksista saatiin paljon oppia kunnan ja kaupan varautumiseksi uusien epidemia-aaltojen torjumistyössä. Ylitornion edustaja sai kutsun myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnanjohtajien verkkokokoukseen ensi tiistaiksi, että Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueella osataan varautua viruksen pesäkkeiden levitessä.

Alueemme viranomaiset, vähittäistavarayhtiöt, kunnat ja yrittäjät tekevät yhdessä työtä päivittäistavarahuollon varmistamiseksi. Noutopalvelut ja kotiinkuljetuspalvelut ovat tärkeitä riskiryhmien suojelemiseksi.

Tällä hetkellä päivittäistavarahuollon tilanne on hyvä ja tuotteiden saatavuus on vakaa. Verkkokauppa ja kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet, mikä osittain on aiheuttanut palvelujen ruuhkautumista. Tavaravalikoima kaupoissa on normaali ja vastaa kriisiä edeltänyttä aikaa.

Päivittäistavarahuollon verkostossa on edustajia laajasti kaupan keskusliikkeistä, Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta, ELY-keskuksista, TE-toimistoista sekä alueemme kunnista. Verkoston tarkoituksena on varmistaa nopea reagointikyky muuttuviin tilanteisiin ja se on avoin vähittäistavarayhtiöille.

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 20.5.2020.

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta: UKK - Koronavirus COVID-19

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi

 


Päivitetty