Tiedotteet 2020

Tälle sivulle on koottu vuonna 2020 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2020

AVI Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta - Luottavaisin mielin kohti koulujen ja palvelujen avaamista (Pohjois-Suomi)

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla tänään 5.5.2020 verkkokokoukseen ja päivitti tilannekuvan koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista alueellaan. Valmiustoimikunta totesi, että hallituksen maanantaisten linjausten pohjalta voidaan jatkaa luottavaisin mielin kohti peruskoulujen avaamista, palvelujen palauttamista ja elinkeinojen jälleenrakennusta.

Käytännön toimeenpanossa tarvitaan vielä valtakunnan tason ohjeistusta ja kuntien paikallistason osaamista. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, ministeriöt ja muu valtionhallinto tukevat ja ohjaavat kuntia rajoitustoimien toimeenpanossa.

Viranomaiset antavat mahdollisimman pian ohjeita toimijoille. Tietoa jaetaan esimerkiksi Usein kysyttyjen kysymysten vastauskoosteissa ja muilla tavoin.

Viruksen leviämisen hidastamisessa onnistuttu

Koronaviruksen leviäminen on saatu alueellamme hyvin hallintaan. Todetuista tartunnan saaneista suuri osa on jo parantunut. Etenkin Pohjois-Pohjanmaalla tartuntatilanne on tällä hetkellä hyvällä tasolla. Kainuussa tartuntojen määrä on kasvanut, mutta tartuntaketjut on jäljitetty onnistuneesti. Länsi-Pohjan tartuntamäärä ja maamme korkein ilmaantuvuus aiheuttaa alueellamme edelleen huolta.

Valmiustoimikunta analysoi hallituksen 4.5. julkaisemia uusia linjauksia. Suomi avaa yhteiskunnan toimintoja maltillisesti. Se tarkoittaa varovasta rajoitteiden purkamista ja hybridimallin käytäntöön ottoa.

Lasten ja nuorten hyvinvointi etusijalla

Peruskoulut avataan 14.5. alkanen. Kevään lähiopetusjakso on tärkeä oppilaiden hyvinvoinnille. Valmiustoimikunta toivoo, että oppilaiden etäopetuksen oppimistulokset kartoitetaan ja samalla valmistaudutaan tulevaan syksyyn. Valmiustoimikunta korostaa lasten ja nuorten henkisen tuen tarpeen arviointia laaja-alaisella ammatillisella yhteistyöllä kouluissa. Näin myös oppilashuollon tarpeet tulevat esiin.

Vastuullisuus koskee jokaista suomalaista

Rajoitusten purkautuessa on entistä tärkeämpää, että jokainen huolehtii itse käsihygieniasta ja COVID-19 suojautumisesta annettujen ohjeiden noudattamisesta.

Riskiryhmiä ja ikääntyneitä on suojeltava, koska tartunta voi olla heille erittäin vaarallinen.

Valmiustoimikunnassa esitettiin huoli ikääntyneiden ja riskiryhmien sosiaalisista tarpeista kriisin pitkittyessä.

"Hoivakodeissa asuvia pitää suojella, löytää lähiomaisten tapaamisiin turvallisia tapoja ja keinoja yhteydenpitoon ilman fyysistä kontaktia, toteaa ylijohtaja Savolainen.

Palvelut avautuvat harkitusti

Kirjastojen nopea lainaustoiminnan, sekä liikunta- ja nuorisotilojen, kulttuuritalojen ja muiden julkisten palvelujen hallittu asteittainen avaaminen 1.6. alkaen, ovat valmiustoimikunnan mielestä tervetullut linjaus.  Rajoituksien asteittaisella purulla tuetaan palvelujen käyttäjien, erityisesti nuorten ja lasten, jaksamista ja henkistä kriisin kestävyyttä.

Aluehallintovirasto tekee päätökset kokoontumisrajoitusten jatkosta tartuntalain perusteella enintään kuukaudeksi kerrallaan.

"Teemme päätökset hallituksen linjausten mukaisesti lähipäivinä, saatuamme sosiaali- ja terveysministeriöltä toimeksiannon asiasta. Sen mukaan yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten kymmenen hengen raja nousee viiteen kymmeneen" toteaa ylijohtaja Terttu Savolainen.

Ravintolatoimintaa koskevista muutoksista saamme tarkempia linjauksia hallituksen ja eduskunnan päätöksillä, jotka astuvat voimaan 1.6. mennessä.

Elinkeinojen jälleenrakennuksessa askel eteenpäin

Hallituksen päätökset ovat askel eteenpäin elinkeinoelämän ja yritysten tukalan tilanteen helpottamiseksi. Pyrkimyksenä on mahdollistaa talouden elpyminen ja ohjata yhteiskunnan toimintaa kestävästi kohti uutta nousua.

Pohjois-Suomen teollisuuden ja julkisen talouden investointien käynnistyminen olisi nyt tervetullutta. Myös schengenin sisärajojen avaaminen työmatkaliikenteelle helpottaa investointien toteutumista.

Eri tahojen on tehtävä kaikkensa koronan talous- ja työllisyysseurausten minimoimiseksi.

Kausityövoiman saatavuutta alkutuotannossa on pyritty parantamaan Elyjen, TE-toimistojen, MTK:n ja ProAgrian yhteistyöllä. Alkutuotannossa tarvitaan tänä kesänä kipeästi niin kotimaista kuin ulkomaista kausityövoimaa.

Torju informaatiovaikuttaminen ja tietojen kalastelu

Kriisiaikana viestinnässä ja mediassa korostuvat oikean tiedon ja luotettavan viestinnän kanavat entisestään.

Valmiustoimikunta painottaa huomion kiinnittämistä tietoturvaan, valeuutisten ja tietojen kalastelun torjumiseen ja kyberturvallisuuteen. Kun henkinen kestävyys on koetuksella, se on otollinen pohja disinformaatiolle ja kielteiselle informaatiovaikuttamiselle.

 

Valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 12.5.2020.

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta: UKK - Koronavirus COVID-19

 

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 050 583 9912 , terttu.savolainen@avi.fi

 

Liite 1. Valmiustoimikuntaan osallistuvat tahot

Jokilaaksojen pelastuslaitos

Kainuun ELY-keskus

Kainuun käräjäoikeus

Kainuun liitto / Kainuun valmiusfoorumi

Kainuun pelastuslaitos

Kainuun prikaati

Kainuun rajavartiosto

Kainuun sote -kuntayhtymä

Kajaanin kaupunki

KELA Pohjois-Suomen vakuutuspiiri

Kuusamon kaupunki

Länsi-Suomen merivartiosto

Maahanmuuttovirasto

MTK Pohjois-Suomi

Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli

Oulun Kauppakamari

Oulun kaupunki

Oulun käräjäoikeus

Oulun poliisilaitos

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät

Pohjois-Pohjanman TE-toimisto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

P-S Elvar toimikunta

Raahen kaupunki / Jokilaaksojen turvallisuusfoorumi

SPR Oulun piiri

Suojelupoliisi

Yle Pohjois-Suomi

Ylivieskan kaupunki

 

 


Päivitetty