Tiedotteet 2014

Tälle sivulle on koottu vuonna 2014 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2014

Lappilainen yhteistyömalli Maaseutuverkoston Parhaat käytännöt 2014 -finaalissa

(Lappi)

Lapissa ja Koillismaalla on rakennettu Arjen turvaa kunnissa -toimintamallia, jolla olemassa olevat resurssit kootaan aiempaa tehokkaammin yhteisen hyvän toteuttamiseen. Pilottikuntina toimivat Kemijärvi, Pelkosenniemi, Posio Pudasjärvi ja Tornio.

Arjen turvaa kunnissa -toimintamalli on valittu Maaseutuverkoston Parhaat käytännöt 2014 -kilpailun finaaliin sarjassa: yhteistyö.  Voittajan valitsee Maaseutuverkoston nimeämä tuomaristo ja voittajat julkistetaan 29.10.2014 Lahden Sibeliustalossa järjestettävässä Maaseutugaalassa.

Arjen turvaa kunnissa -toimintamalli voitti viime vuonna Euroopan julkishallinnon instituutin EIPA järjestämän kilpailun, jossa etsittiin luovia ratkaisuja Euroopan taloudellisen kriisin selättämiseksi.

Projektipäällikkö Marko Palmgrenin mukaan jokaisessa kunnassa on kymmeniä toimijoita, jotka haluavat tukea lapsiperheitä, ikäihmisiä tai työllistää nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä. Yhdistykset, järjestöt, seurakunnat, yritykset, oppilaitokset ja monet muut tahot ovat yhtä kiinnostuneita kuin kunnat. Kyse on kuitenkin asenteesta – halutaanko kaikki resurssit ottaa yhteiseen käyttöön?

Pilottikuntien kunnanjohtajat ovat vakuuttuneita siitä, että paikallisia resursseja on paljon enemmän kuin on osattu edes toivoa. Arjen turvaa kunnissa -toimintamalli on yksi keino hyödyntää paikallisia resursseja ja turvata matalan kynnyksen lähipalvelut. Mitä paremmin kuntatasolla pystytään huolehtimaan ihmisten jokapäiväisistä tarpeista, sitä vähemmän kalliita korjaavia kustannuksia vaativia toimenpiteitä tarvitaan. Hyvinvoinnin lisääminen säästää pitkällä aikavälillä rahaa korjaavista kustannuksista, jolloin voidaan päästä positiiviseen kierteeseen ja satsata jatkossa vielä enemmän hyvinvointiin.

 

Lisätietoja:   Projektipäällikkö Marko Palmgren, puh. 0295 017 358, Lapin aluehallintovirasto

                     

Pilottikuntien projektityöntekijät:

Ritva Kinnula, Pudasjärven kaupunki                            puh. 0400 324 013

Ulla-Maija Perttunen, Posion kunta                               puh. 040 8012 227

Markku Iso-Heiko, Kemijärvi ja Pelkosenniemi            puh. 040 849 3823

Marja Mathlein, Tornion kaupunki                                 puh. 040 652 6991

 

Lisätietoja Parhaat käytännöt 2014 -kilpailusta:

www.maaseutu.fi/parhaatkaytannot2014

            Toimintamallin kansainvälistämisestä keskusteltiin Pyhätunturin huipulla EIPA:n,  espanjalaisten ja irlantilaisten kanssa.


Päivitetty