Tiedotteet 2020

Tälle sivulle on koottu vuonna 2020 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2020

Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokoontui - tilanne Lapissa rauhallinen

Lappi

Lapin alueellinen valmiustoimikunta piti perjantaina 20.3.2020 kokouksen, jossa keskityttiin Lapin koronavirustilanteeseen ja sen edellyttämiin toimenpiteisiin vallitsevissa poikkeusoloissa.

Valmiustoimikunta kävi kokouksessaan läpi koronavirustilannetta ja kuuli eri viranomaisten tilannekatsaukset. Lapin viranomaiset jatkavat varautumistoimia ja toimivat tiiviissä yhteistyössä.

Lapissa epidemia ei ole vielä käynnissä ja tilanne on rauhallinen. Sairaustapausten ennakoidaan kuitenkin lisääntyvän. Lapin aluehallintovirasto kutsuu kuntien johtavat lääkärit ja johtavat sosiaalityöntekijät jatkossa viikottain järjestettäviin Skype-palavereihin, joissa käsitellään koronavirustilannetta. Valmiustoimikunnan sihteeristö ja viestintäjaos kokoontuvat myös säännöllisesti.

Lapin valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Kaisa Ainasoja kertoi kokouksessa Lapin aluehallintoviraston 17.3.2020 Lapin alueelle antamista tartuntatautilain mukaisista määräyksistä koskien oppilaitosten sulkemista ja yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämistä. Hän korosti, että tilanne Lapissa on rauhallinen ja hallinnassa. Jatkoa ajatellen on kuitenkin tärkeää, että kaikki noudattavat valtakunnallisia määräyksiä ja suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja hidastamiseksi.

 

Alueellinen valmiustoimikunta yhteensovittaa varautumista

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Tässä kokonaisuudessa Lapin aluehallintoviraston johdolla toimiva Lapin alueellinen valmiustoimikunta sekä sen sihteeristö ja viestintäjaos ovat keskeisiä toimijoita. Lapin alueellinen valmiustoimikunta on toiminut jo vuosikymmenten ajan ja se on osallistunut lukuisiin valmiusharjoituksiin, joissa on varauduttu erilaisiin normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran 27.3.2020.

Lapin valmiustoimikunnassa ovat edustettuina Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Kaikkien aluehallintovirastojen yhteydessä toimii alueelliset valmiustoimikunnat, jotka kokoontuvat useita kertoja vuodessa.

 

Lisätietoja: ylijohtaja Kaisa Ainasoja, puh. 0295 017 345 ja pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, puh. 0295 017 364, etunimi.sukunimi@avi.fi, Lapin aluehallintovirasto


Päivitetty