Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2019

Hyviä uutisia Itä-Suomesta - kunniakirja Sonkajärven kunnalle ja SPR:n Sonkajärven osastolle

Itä-Suomi

Sonkajärven kunta sekä SPR:n Sonkajärven osasto palkittiin Itä-Suomen aluehallintoviraston kunniakirjalla. Sonkajärven kunta palkittiin erittäin hyvin toteutetusta, järjestötoimijat mukaan ottavasta, terveyden edistämisen yhteistyömallista. SPR:n Sonkajärven osastolle kunniakirja myönnettiin erittäin hyvin toteutetusta terveyden edistämisen yhteistyömallista. Kun yhteistyöstä on kysymys, tunnustus kuuluu kaikille toiminnassa mukana oleville aktiivisille toimijoille.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Sirkka Jakonen luovutti kunniakirjat saajilleen torstaina 9.5.2019 Kuopiossa Itä-Suomen alueen valmiustoimikunnan kokouksen yhteydessä.

Kuvassa Simo Mäkinen, Jyri Moilanen ja Leila Honkala.

Tunnustuksen vastaanottivat Sonkajärven kunnanjohtaja Simo Mäkinen (vas.) sekä SPR Sonkajärven osaston hallituksen puheenjohtaja Leila Honkala (oik.). Kuvassa keskellä toiminnassa vahvasti mukana oleva, vastaava lääkäri Jyri Moilanen, Kunnanlääkärit Oy. Kuva: Auli Posti/Aluehallintovirasto.

Sonkajärvellä kehitetyssä yhteistyömallissa yhteistyötä tekevät useat eri toimijat. Sonkajärven kunta on rakentanut kukkasmallin, jonka ympärille rakennetaan jokaiselle jotakin, mukana ovat nuoret, vanhukset, syrjäytyneet ja eri yhteisöt.

- Yhteisöllisyys ja yhteistyö lähtee ihan arjen asioista, lähdetään vain tekemään, totesi Simo Mäkinen.

Sonkajärvellä ihmisten kokonaisvaltainen hoito  on tärkeää. Vahvuus on siinä, että ihmiset välittävät yhteisöstään, ovat valmiit uhraamaan paljon omaa aikaa ja sonkajärveläiset ikäihmiset osallistuvat aktiivisesti tilaisuuksiin.

- Kunnanlääkäreiden tavoitteena on olla oman väestön aito omalääkäri. Hoidetaan kaikki vaivat kerralla ja yritetään selvittää myös muun perheen vointi. Ollaan omilla kasvoilla mukana, lähestyä saa myös työpaikan ulkopuolella. Tavoitteena on laadukkaat terveyspalvelut lähellä ihmistä, kertoi Jyri Moilanen.

Sonkajärvellä on onnistuttu kotouttamisessa ja kiintiöpakolaista moni jäi kuntaan. Sonkajärvellä myös uskotaan, että nuoret tulevat palaamaan sinne opintojen jälkeen.

Itä-Suomen aluehallintoviraston kunniakirjat myönnettiin huomionosoituksena erittäin hyvin toteutuneesta terveyden edistämisen yhteistyömallista SPR:n Sonkajärven osaston, Sonkajärven kunnan, Kunnanlääkäreiden, Ylä-Savon soten ja Ylä-Savon kansalaisopiston kanssa. Yhteistyössä järjestettyjen tilaisuuksien tavoitteena on ollut jakaa tärkeää tietoa terveyden edistämisestä ja sairauksien ennaltaehkäisystä varhaisen puuttumisen mallilla. Tilaisuuksien kautta ikäihmisiä on ohjattu terveydenhuollon vastaanotolle, jolloin on tehty nk. ennaltaehkäisevää työtä. SPR:n Sonkajärven osaston vapaaehtoisten osallistuminen tähän yhteistyöhön ollut erinomaista. Mukana ovat olleet myös monialaisesti yhteistyötä tekevät terveyspisteen- ja ystävätoiminnan vapaaehtoiset.

Kun yhteistyöstä on kysymys, tunnustus kuuluu kaikille toiminnassa mukana oleville aktiivisille toimijoille.

Valvontaviranomaisen toiminnasta useimmin uutisiin päätyvät tapaukset, jolloin on havaittu epäkohtia tai puutteita lainsäädännön noudattamisessa. Itä-Suomen aluehallintoviraston toimintaan kuuluu vahvasti vuorovaikutteinen ohjaus ja arviointi jälkikäteisen valvonnan ohella. Päätimme huolella seurata, mitä hyviä uutisia aluehallintoviraston toimialoihin ja toimijoihin liittyen kuulemme. Tällaiset hyvät uutiset haluamme pitkin vuotta nostaa esiin ja huomioida Hyviä uutisia -kunniakirjalla. Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialoja ovat opetus- ja kulttuuritoimi, sosiaali- ja terveydenhuolto, pelastustoimi ja varautuminen, työsuojelu sekä ympäristöluvat.

Lisätietoja
ylijohtaja Sirkka Jakonen, p. 0295 016 900, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty