Tiedotteet 2017

Hengenpelastusmitalien luovutus Seinäjoella: sankaritekoja tulipalosta ja vedestä pelastamisessa

Länsi- ja Sisä-Suomi
 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto luovuttaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön myöntämät hengenpelastusmitalit Seinäjoella 1.11.2017 klo 12.

Osoite: Etelä-Pohjanmaan ELY- keskus, Alvar Aallon katu 8, atk-luokka 1. krs

Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Tulipalosta pelastaneet

Seinäjoella luovutettavista mitaleista kaksi on myönnetty henkilöille heidän pelastettuaan toisen henkilön tulipalosta. Töysäläinen Petri Katajamäki pelasti 16.12.2016 naapurinsa murtautumalla palavaan kerrostaloasuntoon purkuraudan avulla ja kuljetti sisällä jo tajuttoman asukkaan savukaasupatjan alla ryömien,ulos asunnosta. Palo oli saanut alkunsa päälle jääneestä hellasta. Katajamäen toiminta tilanteessa osoitti erityistä neuvokkuutta ja rohkeutta.

Evijärveläinen Nouraddin Gajin Masoumi puolestaan pelasti 16.11.2014 samassa asunnossa asuvan henkilön, kun olohuoneeseen palamaan jäänyt kynttilä sytytti tulipalon. Olohuoneessa nukkunut heräsi paloon ja huusi apua. Gajin Masoumi sai pelastettua olohuoneesta pahoja palovammoja saaneen asuinkumppaninsa, sulki olohuoneen oven, jonka jälkeen he poistuivat turvaan makuuhuoneeseen ja sitä kautta edelleen parvekkeelle. Tässä vaiheessa Gajin Masoumi soitti hätäkeskukseen. Olohuoneen ikkunan rikkouduttua, hätäkeskus ohjeisti siirtymään naapurin parvekkeelle turvaan. Gajin Masoumi sai itse siirryttyä toiselle parvekkeelle, mutta loukkaantunut putosi toisesta kerroksesta maahan ja tuli pahoin loukkaantuneena ambulanssia vastaan. Noin 10 minuutin kuluttua hälytyksestä, liekit löivät jo ulos rikkoutuneesta olohuoneen ikkunasta. Gajin Masoumin katsotaan toimineen erittäin rohkeasti ja henkensä vaarantaen hänen pelastaessaan palovammoja saaneen henkilön useiden vaiheiden kautta ulos asunnosta.

Nuoret sankarit pelastivat kaverinsa hukkumasta

Kolmen nuoren pojan uintiretki sai ikävän käänteen Seinäjoella 10.7.2016. Tapahtumahetkellä toinen mitalin saajista, 16-vuotias Esmatollah Rezai ja hänen 14-vuotias kaverinsa lähtivät uimaan vastarannalle joen yli. Nuorempi pojista kuitenkin uupui kesken matkan ja hänen päänsä painui muutaman kerran pinnan alle, jonka jälkeen hän panikoitui. Vastarannalla ollut Rezai hyppäsi veteen ja lähti pelastamaan Heidaria, joka paniikissa tarttui pelastajaan ja molemmat alkoivat painua pinnan alle.

Tilanteen nähnyt 16-vuotias Ali Sina Heidari yritti aluksi heittää Rezaille pelastusköyttä, mutta hyppäsi sitten veteen ja ui kavereidensa luokse. Heidari veti nuorinta kaveriaan jalasta irrottaakseen hänet Rezaista. Nuorin pojista menetti tässä vaiheessa tajuntansa ja vanhemmat pojat kuljettivat hänet rantaan, toisen kannatellessa päätä. Rezain ja Heidarin toimintaa pidetään mitalin myöntämisen perusteluissa erittäin nopeana ja neuvokkaana, jonka lisäksi myös heidän oma henkensä on vaarantunut pelastustehtävässä.

Hengenpelastusmitalin myöntämisperusteena on, että henkilö on vaarantanut oman henkensä pelastaessaan toista tai osoittanut erityistä neuvokkuutta ikäänsä nähden.


Lisätietoja
neuvotteleva virkamies Tove Lindell, p. 0295 018 510
Länsi- ja Sisä-Suomen AVI
etunimi.sukunimi@avi.fi


Päivitetty

Oikopolut