Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2019

Hengenpelastusmitali luovutettiin porilaiselle Tauno Vuorisalolle

Lounais-Suomi

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen luovutti presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin Tauno Vuorisalolle, joka huhtikuussa 2018 pelasti toisen henkilön jäistä.

Tasavallan presidentin myöntämä hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

– Kaikkea tätä edusti Tauno Alari Vuorisalon toiminta sinä pimeänä alkukevään iltana, jolloin hän kahlasi jääsohjon läpi painavaa muovivenettä vetäen ja pelasti tuttavansa jäistä, sanoo Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen.

Porin Ahlaisista oleva eläkeläinen Tauno Vuorisalo on huomionosoituksesta otettu:

– Täytyy sanoa, että hienolta tuntuu saada mitali ja kiitoksia.

Myös Ilkka Horelli, Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen johtaja, kiittää Vuorisalon neuvokasta toimintaa.

– Toisen hengen pelastaminen on aito sankariteko. Silloin kun apua todella tarvitaan, on upeaa, että meillä on Taunon kaltaisia henkilöitä, jotka osaavat toimia hädän hetkellä.

Tauno Vuorisalo sai 20.5.2019 hengenpelastusmitalin. Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen johtaja Ilkka Horelli onnittelee. Taustalla ylijohtaja Mikael Luukanen.

"Jos olisi tuullut pohjoisesta …"

Tauno Vuorisalo tuntee Keikveden rannat ja jäät, sillä hän on asunut alueella koko ikänsä. Hän on monet kerrat varoittanut muita heikoista jäistä, joten tuttavamiehelle Jouni Granathille tapahtunut kohtalokas jäihin vajoaminen olisi voinut tapahtua jollekin toiselle ja jo aiemmin.

– Jo kauan sitten, kun noin kolmekymppinen, muistan kun eräs isokokoinen mieshenkilö oli pilkillä 600-700 metriä rannasta, vaikka jäät jo olivat ohuet. Varoitin häntä, ja hän vain huikkasi "kyllä jää on vahvaa". Näytösluonteisesti rikoin seipäällä jään rikki aika läheltä meitä. Silloin kaveri sanoi, että "taidanpa siirtyä rantaan". 

Sinä huhtikuisena iltana vuosi sitten, jolloin Vuorisalo sai hätääntyneen puhelinsoiton ja tiedon, että tuttava oli pudonnut jäihin saaren ja mantereen välille, oli kaksi onnekasta tapahtumaa. Ensimmäinen oli se, että jäihin vajonneen Jounin avovaimo oli tullut rantaan hakemaan koiraa ja oli kuullut miehensä huudot. Toinen liittyi tuulen suuntaan.

– Kun sain Jounin veneeseen, hän oli erittäin kylmettynyt eikä pystynyt puhumaan. Kävelin jäitä pitkin saareen ja hain mökistä täkkejä. Toin ne takaisin veneelle ja peitin hänet. Kesti noin 15 minuuttia ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle. Jos olisi tuullut pohjoisesta, pelkäänpä pahoin, että naapurini ei olisi selvinnyt.

Hengenpelastusmitalia Tauno Vuorisalolle ehdotti Jouni Granath.

Lisätietoa

  • Pirjo Tuominen, pelastustarkastaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
    puh. 0295 018 063, pirjo.tuominen(at)avi.fi

Päivitetty