Tiedotteet 2020

Tälle sivulle on koottu vuonna 2020 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kutsuu kaikki mukaan viestimään nuorille varovaisuudesta kavereiden kohtaamisessa

Etelä-Suomi

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 20.5.2020 etäyhteyksin Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvistin johdolla päivittämään koronavirustilanteen alueellista tilannekuvaa.

  • Epidemian hiipuminen voi synnyttää toiveikkuutta siitä, että tauti olisi jo voitettu Suomessa. Tulee kuitenkin edelleen olla valppaana, ettei lipsahdettaisi varomattomuuteen lähikontakteissa. Koulujen ja opettajien lisäksi myös vanhempia ja muita aikuisia tarvitaan mukaan viestimään lapsille ja nuorille siitä, että ollaan varovaisia ja huolehditaan turvaetäisyyksistä, kun tavataan kavereita, avasi Merja Ekqvist valmiustoimikunnan kokouksen.

Aluehallintovirastot ovat 19.5.2020 tehneet päätökset kesän tapahtumien kokoontumisrajoituksista. Päätökset ovat voimassa 1. - 30.6.2020 ja niillä pyritään estämään koronaviruksen leviämistä Suomessa. Päätöksissä määrätään yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kiellettäväksi. Päätösten mukaisesti 50-500 hengen kokoontumiset ovat kuitenkin mahdollisia noudattaen erityisjärjestelyjä, joilla varmistetaan osallistujien turvallisuus.

  • Yleisötapahtuma on käsitteenä luonteeltaan tilapäinen. Jatkuvaluonteinen normitoiminta, kuten esimerkiksi huvi- ja eläinpuistot, ei ole yleisötapahtuma. Vastuu tapahtuman turvallisesta järjestämisestä on järjestäjällä, kertoi johtaja Marko Peltonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Aluehallintoviraston tarkempia ohjeita ja tulkintoja ylläpidetään verkkosivujen usein kysytyissä kysymyksissä.

Maakuntien katsauksissa todettiin, että tilanne on rauhallinen ja kesään on varauduttu hyvin. Hyvä valmius asiantuntijuuteen sekä tehokkaaseen johtamiseen säilytetään myös tulevien lomien aikana sijaisjärjestelyin.

  • Vaikka rajoituksia muutetaan, ennaltaehkäisy ja suojaustoimet ovat voimassa, korosti pelastuspäällikkö Juhani Carlson Kymenlaakson pelastuslaitokselta.
     
  • Oikean tiedon jakaminen nuorille myös sosiaalisessa mediassa olisi nyt todella tärkeää, täydensi Porvoon kaupunginjohtaja Jukka Pekka Ujula.

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu jatkossa kahden viikon välein ja seuraava kokous on 3.6.2020.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa ja seurata ajankohtaisia turvallisuuskysymyksiä eri toimialoilla. Valmiustoimikunta toimii viranomaisten välisenä tiedonvaihtofoorumina valmiussuunnittelun tukemisessa ja toimivaltaisten viranomaisten johtaessa tilanteita toimialueillaan.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialue kattaa Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat. Viikoittain kokoontuvassa alueellisessa valmiustoimikunnassa on mukana maakuntien varautumisen keskeiset viranomaiset ja toimijat.

Lisätietoja
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tommi Laurinen, p. 0295 016 144
ylijohtaja Merja Ekqvist, p. 0295 016 271
etunimi.sukunimi@avi.fi, Etelä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty