Tiedotteet 2016

Tälle sivulle on koottu vuonna 2016 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2016

Elli Aaltonen: Suhtaudun kriittisimmin vähittäismyynnin alkoholijuomien enimmäisvahvuuden korotukseen - ratkaisut alkoholiasioissa kostautuvat nopeasti

Itä-Suomi

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Elli Aaltosen tervehdys Etelä-Savon raittiuspiirin kirkkopyhän juhlatilaisuudessa Mikkelissä sunnuntaina 14.8.2016 klo 11.30.

Raittiuden Ystävät ry on kansalaisjärjestö. Sen toimijat ovat vapaaehtoistyöntekijöitä suurin osa. He pitävät tärkeänä sitä, että mahdollisimman monella ihmisellä, perheellä ja erilaisilla yhteisöillä on mahdollisuus saada tukea, neuvoa ja tietoa päihteistä ja niiden käytöstä ja seuraamuksista sekä osallistua yhdistyksen toimintaan kautta maan. Päihteet eivät ole henkilökohtainen ongelma. Liikakäyttö heijastuu monelle elämän osa-alueelle. Kansalaisjärjestöt tekevät työtä monella taholla ja ovat välttämätön kumppani julkiselle päihdetyölle, totesi Elli Aaltonen tervehdyspuheessaan.

Alkoholilain kokonaisuudistuksen poliittinen valmistelu hallituksessa käynnistyi helmikuussa 2016. Uudistuksen periaatteina ovat esimerkiksi Alkon vähittäismyyntimonopolin ja nykyisen lupajärjestelmän säilyttäminen ja nykyisen lainsäädännön tarpeettomien, vanhentuneiden tai kankeiden normien purkaminen. Ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin.

Kaupan vähittäismyynti koskee nykyisin enintään 4,7 % käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Kaupan alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettaisiin jatkossa 5,5 %:iin ja vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistettaisiin.

"Suhtaudun kriittisimmin vähittäismyynnin alkoholijuomien enimmäisvahvuuden korotukseen.", korosti Aaltonen. Ratkaisut alkoholiasioissa kostautuvat nopeasti kulutuksen ja haittojen kasvuna. Nyt kulutus ja haitat on saatu laskusuuntaan maltillisilla veronkorotuksilla, ja on tärkeää, että tätä myönteistä kehitystä jatketaan.

Alkoholihaitat aiheuttavat Suomelle 5–6 miljardin euron välilliset ja välittömät kustannukset. Nämä näkyvät muun muassa julkisten palveluiden menoerinä, työurien lyhentymisenä ja tuotannonmenetyksinä. Toisin kuin usein ajatellaan, alkoholihaitat eivät kohdistu vain pieneen alkoholin suurkuluttajien joukkoon. Monet haitoista aiheutuvat tavallisille kuluttajille ja muille kuin käyttäjille itselleen, kuten läheisille, työnantajille ja työyhteisöille – koko Suomelle.

Elli Aaltosen puhe kokonaisuudessaan (pdf, 75 kt)

Lisätietoja
ylijohtaja Elli Aaltonen, p. 0295 016 868, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty

Oikopolut

lomakkeet