Tiedotteet 2019

Tälle sivulle on koottu vuonna 2019 julkaistut aluehallintoviraston (AVI) tiedotteet. Alueelliset tiedotteet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Tiedotteet 2019

Aluehallintovirasto ei myönnä anniskelulupaa takseihin

Etelä-Suomi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut kielteisen päätöksen anniskelulupahakemukseen, jolla haettiin anniskelulupaa taksiajoneuvoihin. Hakemuksen mukaan kuljettajat olisivat vastanneet anniskelusta yhtiön liikennöimissä takseissa lain ja luvan sallimina vuorokaudenaikoina.

Aluehallintovirasto on hylännyt hakemuksen alkoholilainsäädännön vastaisena. Anniskelulupaa ei voitu myöntää, koska anniskelutoiminta taksiliikenteessä ei olisi ollut luvanhaltijan tai viranomaisen valvottavissa.

Aluehallintoviraston näkemyksen mukaan taksin kuljettaja ei voi toimia anniskelusta vastaavana henkilönä.  Taksin kuljettajan täytyy täysipainoisesti keskittyä varsinaiseen työtehtäväänsä eli auton turvalliseen kuljettamiseen, jolloin taksissa tapahtuva anniskelu ei ole luvanhaltijan tai hänen edustajansa valvottavissa.

Myöskään viranomaiset eivät pysty valvomaan anniskelutoimintaa ilman etukäteen määriteltyä reittiä kulkevassa taksissa alkoholilain ja hallintolain edellyttämällä tavalla. Alkoholitarkastuksella valvotaan muun ohella alaikäisille anniskelua, liian päihtyneitä, järjestyksenvalvojien ja henkilökunnan toimintaa sekä omavalvontasuunnitelman noudattamista. Alkoholitarkastuksen toteuttaminen edellyttää yllätyksellisyyttä. Ilman yllätyksellisyyttä ja esteetöntä pääsyä luvanhaltijan tiloihin tarkastuksen tarkoitus ei toteudu.

Aluehallintovirasto pyysi päätöksen valmistelun yhteydessä lausunnot asiasta Valviralta sekä Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta. Molemmat lausunnot olivat kielteisiä. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen, p. 0295 016 155
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto


Päivitetty