Regionförvaltningsverket är den regionala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskyddet. Myndighetens mål är att säkerställa en trygg livsmiljö samt kvalitativa och rättvisa miljö- och hälsotjänster för invånarna och verksamhetsutövarna. Verket strävar också efter att trygga djurens välbefinnande. Regionförvaltningsverket styr och utvärderar verksamheten i miljö- och hälsoskyddets kommunala tillsynsenheter, utövar själv tillsyn och handlägger vissa tillstånd och anmälningar inom sina områden. Regionförvaltningsverket sköter klagomål och besvär beträffande de kommunala miljö- och hälsoskyddsmyndigheternas verksamhet.
Bildning
Målen med tillsynen
I miljö- och hälsoskyddets uppgift ingår att skydda medborgarna från olika faror i omgivningen. Målet är dricksvatten av god kvalitet, en hälsosam boende- och livsmiljö, säkra livsmedel, kemikalier, förbrukningsvaror och tjänster, friska och välmående djur samt en fungerande veterinärvård. Genom att övervaka efterlevnaden av miljö- och hälsoskyddslagarna säkerställer man att verksamhet som påverkar livsmiljön är genomtänkt och att sådan verksamhet bedrivs säkert och med minimala risker.
Följande uppgiftsområden ingår i miljö- och hälsoskyddet:
- Livsmedelstillsyn
- Djurens hälsa och välbefinnande
- Kemikalietillsyn
- Konsumentsäkerhetstillsyn
- Miljö- och hälsoskyddstillsyn
- Tobakstillsyn
Tillsynsmyndigheter
Kommunerna har huvudansvaret för miljö- och hälsoskyddets praktiska tillsynsarbete. Tillsynsmyndigheten är något kommunalt organ med många ledamöter, t.ex. en nämnd.
Det praktiska tillsynsarbetet sköts av bl.a. veterinärer, hälsoinspektörer samt hälso- och miljöingenjörer, vilka nämnden delvis har delegerat sin beslutanderätt. Lagstiftningen kräver att kommunerna har tillräckliga resurser för tillsyn, och tillsynen utövas också i regel inom miljö- och hälsoskyddets tillsynsenheter, som omfattar större områden än enskilda kommuner. De upprättar en tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddet i sin verksamhet. Tillsynen utövas systematiskt genom kontakter med tillsynsenheterna.
Regionförvaltningsverket styr verksamheten i miljö- och hälsoskyddets kommunala tillsynsmyndigheter, bedömer hur miljö- och hälsoskyddet anordnas i kommunerna och övervakar genomförandet av det. Verket stärker de kommunala tillsynsmyndigheternas kompetens genom att hjälpa till med tolkningar av hur miljö- och hälsoskyddslagarna ska efterlevas, anordna arbetsmöten och utbildningar samt göra separat handledningsbesök och revisioner vid tillsynsenheterna.
Regionförvaltningsverket ansvarar för den regionala beredskapen som avses i lagen om djursjukdomar och styr beredskapsplaneringen i kommunernas miljö- och hälsoskydd. Därtill följer verket upp epidemier som sprids via livsmedel och vatten inom sina områden.
Regionförvaltningsverket hanterar klagomål beträffande verksamheten som bedrivs av tillsynsmyndigheten i kommunernas miljö- och hälsoskydd samt handlägger vissa av miljö- och hälsoskyddets tillstånd och anmälningar. En del av uppgifterna är koncentrerade till endast ett regionförvaltningsverk. Till exempel sköter Regionförvaltningsverket i Lappland godkännandet och tillsynen av renslakterier medan begravningsärenden hanteras av Regionförvaltningsverket i Östra Finland.
Varje regionförvaltningsverk upprättar årligen en tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddet i sin verksamhet. I den beaktas det riksomfattande tillsynsprogrammet för miljö- och hälsoskyddet i fråga om livsmedelstillsynen, tillsynen över djurens hälsa och välbefinnande samt konsumentsäkerhetstillsynen.
På regionförvaltningsverket utövas tillsynen inom miljö- och hälsoskyddet av överinspektörer för miljö- och hälsoskyddet och veterinärer.
Miljö- och hälsoskyddet har tre centrala ämbetsverk, som styr verksamheten vid regionförvaltningsverken och de kommunala tillsynsenheterna för miljö- och hälsoskyddet. De centrala ämbetsverken är Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira, Livsmedelssäkerhetsverket Evira och Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.
De centrala ämbetsverken upprättar tillsammans det riksomfattande tillsynsprogrammet för miljö- och hälsoskyddet, som de kommunala tillsynsenheterna och regionförvaltningsverken måste ta hänsyn till i sin egen tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddet.
Miljö- och hälsoskyddets högsta ledning och lagberedningen tillfaller fyra ministerier: social- och hälsovårdsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, arbets- och näringsministeriet och miljöministeriet.
Meddelanden
-
Den ökade smugglingen av hundvalpar medför också större risk för sjukdomar som är farliga för människor
-
Koirien maahantuloedellytyksissä yhä puutteita, näyttelyyn matkaajilla tuontivaatimukset hyvin tiedossa. Tehovalvonta Helsingin satamissa (ESAVI)
-
Boskap ut på bete och rastgårdar!
-
Verksamheten i delfinariet i Särkänniemi får fortsätta som förut (Västra och Inre Finland)
-
Tillstånds- och registreringsbeslut samt anhängiggjorda tillståndsärenden inom social- och hälsovården i februari 2014 (Södra Finland)
Regional information
Miljöhälsa - Västra- och Inre Finland
På regionförvaltningsverket utövas tillsynen inom miljö- och hälsoskyddet av överinspektörer för miljö- och hälsoskyddet och veterinärer.
Varje regionförvaltningsverk upprättar årligen en tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddet i sin verksamhet. I den beaktas det riksomfattande tillsynsprogrammet för miljö- och hälsoskyddet i fråga om livsmedelstillsynen, tillsynen över djurens hälsa och välbefinnande samt konsumentsäkerhetstillsynen.
Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddet av västra och inre Finland hittas här:
Genvägar
Andra webbplatser
Blanketter
Lagar och förordningar
- Lag om samarbetsområden för miljö- och hälsoskyddet 410/2009
- Statsrådets förordning om riksomfattande tillsynsprogram för miljö- och hälsoskyddet 78/2011
- Statsrådets förordning om kommunala tillsynsplaner för miljö- och hälsoskyddet 665/2006
- Statsrådets förordning om utredning av livsmedels- och vattenburna epidemier 1365/2011