Regionförvaltningsverket (RFV) är den regionala tillstånds- och tillsynsmyndigheten för hälso- och sjukvård samt hälso- och sjukvårdstjänster. Verkets mål är att se till att befolkningen har tillgång till hälso- och sjukvårdstjänster av hög kvalitet.


Korona

Det är synnerligen viktigt att socialvården i kommunerna följer med social- och hälsovårdsministeriets uppdaterade anvisningar och dessutom kommunicerar dem vidare till producenterna av privat socialservice i sitt område.

1.      Social- och hälsovårdsministeriets anvisningar med anledning av coronavirusläget

2.      SHM: Kommunerna ska trygga social- och hälsovårdstjänsterna på basnivå och stödja dem som har det sämst ställt också i undantagsförhållanden

3.      Social- och hälsovårdsministeriet (stm.fi/sv/)

 


 

Meddelanden

Pohjois-Suomen alueen tautitilanne on hyvä, mutta varautumistoimia on jatkettava

Pohjois-Suomi

Pohjois-Suomen alueellisen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui tänään 5. verkkokoukseensa ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla ja päivitti tilanteen viimeisen kolmen viikon ajalta. Verkosto edelleen painotti ohjeiden ja suositusten noudattamisen tärkeydestä, jotta rauhallinen tautitilanne säilyy alueellamme jatkossakin. Vastuu hyvän koronatilanteen jatkumisesta on jokaisella meistä.

- Ylijohtaja Terttu Savolainen kertoi alueemme rauhallisesta virustilanteesta, mutta muistutti kesälomakauden alkaessa siitä, että hyvä tilanne on rajoitustoimien ja ihmisten oman toiminnan ansiota. Viime aikoina on kuitenkin näkynyt ohjeiden ja suositusten noudattamisessa herpaantumista. On muistettava, että virus ei ole vielä hävinnyt keskuudestamme.

Ravintolat ovat avautuneet kesäkuun alussa poikkeusjärjestelyin. Aluehallintovirastojen tarkastajat tekevät tartuntatautilain mukaisesti ravintoloiden avaamisen valvontaa ja ohjausta, jotta tartunnat eivät pääsisi leviämään.  Viranomaiset tekevät koko ajan tiivistä yhteistyötä muiden alueen toimijoiden kanssa ja seuraavat tilanteen kehittymistä.

Toinen aalto voidaan vielä nähdä

Vaikka koronavirustilanne on ollut alueellamme rauhallinen jo pitkään, niin emme voi varmuudella tietää jatkuuko se sellaisena, muun muassa Pohjois-Ruotsissa on ilmennyt edelleen useita uusia tapauksia. Verkosto muistutti, että hyvästä tartuntatautitilanteesta huolimatta on varauduttava viruksen toiseen aaltoon.   

Ruokaa on kauppojen hyllyillä normaaliin tapaan

Tällä hetkellä päivittäistavarahuollon tilanne on hyvä ja tuotteiden saatavuus on vakaa. Verkkokauppa ja kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet, mikä on aiheuttanut palvelujen ruuhkautumista osassa kaupoista, jonne ei ole vielä saatu riittävästi työntekijöitä. 

Nopea kesän tulo ja rajoitusten väljentäminen on saanut ihmiset liikkeelle ja mökeille, mikä on näkynyt kaupan palvelujen kysynnän kasvuna muun muassa piha- ja puutarhatuotteissa. Päivittäistavarahuollon toimijat ja ohjelmapalveluyritykset ovat varautuneet ohjeistuksin ja suojavälinein matkailun kasvuun.   

Kuntien ateria- ja puhtaanapitopalvelut suunnittelevat jo syksyn toimintaa ja valmistautuvat yhdessä sivistystoimen kanssa järjestämään ruokailut virusturvallisesta koulujen avautuessa.

Verkosto muistutti, että olemme tautitilanteessa maratonmatkalla ja ohittaneet vasta ensimmäisen juottopisteen.

Päivittäistavarahuollon verkostossa on edustajia Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lisäksi ELY-keskuksista, TE-toimistoista sekä alueemme kunnista ja kauppaketjuista. Verkoston tarkoituksena on varmistaa nopea reagointikyky muuttuviin tilanteisiin ja se on avoin vähittäistavarayhtiöille. Verkosto on kokoontunut säännöllisesti 17.4. alkaen. Seuraava kokous on 14.8.

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta: UKK - Koronavirus COVID-19.

Lisätietoja:
Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
terttu.savolainen@avi.fi

 


Regional information


Uppdaterad