Riksomfattande kalender

« Tillbaka

Matikkanälkä

Starttid :
2020-01-14 08:30
Sluttid :
2020-01-14 15:30
Platsen :
Sokos Hotel Puijonsarvi, Minna Canthin katu 16, 70100 Kuopio
Beskrivning

Kutsu/Ohjelma (pdf, 84kb)

Matikkanälkä

Monet opettajat ovat todenneet, että luokassa on oppilaita, joiden itseluottamus matematiikassa lähenee nollaa tai miinusasteita ja matematiikka tuntuu yhä vastenmielisemmältä. Voiko tilanteelle tehdä mitään? Miten tehdä matematiikasta mielekästä ilman, että rimaa täytyy laskea?

Matikkanälkä on koulutuskokonaisuus, jossa keskitytään oppilaan matikan nälän nostattamiseen ja opettajaan matikkanälän herättäjänä niin, että erilaiset oppijat ja oppimistavat otetaan huomioon. Koulutuksessa perehdytään matematiikan merkitykselliseen opetukseen viimeaikaisten tutkimusten valossa, käsitellään kiinnostuksen heräämisen mekanismeja sekä matemaattisen itsetunnon kehittymistä. Osallistujat tuntevat itse matematiikan mielekkyyden ja kokevat, millainen työskentely lisää tutkimusten suosittelemaa keskustelua ja yhteistyötä, mielekkyyttä, useiden ratkaisumenetelmien tunnistamista ja niiden oikeellisuuden arviointia (jos, niin -pohdintoja) sekä uskallusta osallistua. Matikkanälän herättää opettaja, ja koulutuksessa tarkastellaan myös opetussuunnitelmaa, oppikirjan roolia sekä kotitehtäväkäytänteitä ajankäytön näkökulmasta, erilaisia oppijoita ja heidän positiivista matemaattista minäkäsitystään unohtamatta.

Entä miten arviointia voisi toteuttaa matikkanälän herättämiseksi? Tämä osio keskittyy monipuoliseen matematiikan arviointiin. Kuinka usein koekeskeistä matematiikan arviointikulttuuria voisi kehittää innostavammaksi? Kuinka juuri arviointi voisi tukea positiivisen matemaattisen minäkäsityksen syntymistä?

Kouluttajina toimivat KT, FM Laura Tuohilampi ja FM, väitöskirjatutkija Juuso Nieminen Helsingin yliopistosta. Laura Tuohilampi toimii matematiikan didaktiikan yliopistonlehtorina ja täydennyskouluttajana. Hän tutkii matematiikan oppimista kansainvälisesti ja on väitellyt matematiikan opetuksen mielekkyydestä. Hänet on myös palkittu matematiikan opetuksen monipuolistamisesta ja hän mm. kirjoittanut kirjan Matikkanälkä, jossa todetaan oppilaiden suorastaan janoavan matematiikkaa, kunhan se tarjoillaan asianmukaisesti hyvänmakuisena. Juuso Nieminen tekee väitöskirjaansa matematiikan oppimisen vaikeuksista. Lisäksi hän on digitaalisten oppimateriaalien asiantuntija ja toimii pedagogisena konsulttina. Hän on omistautunut kehittämään matematiikan opetusmuotoja erityisesti niille oppijoille, jotka usein leimataan heikoiksi. Tässä koulutuksessa osallistujat saavat konkreettisia ohjeita ja malleja mielekkään matematiikan toteuttamiseksi omassa opetuksessa.

Aika:  tiistaina 14.1.2020 klo 8.30-15.30
Paikka: Sokos Hotel Puijonsarvi, Minna Canthin katu 16, 70100 Kuopio

Ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen viim. 18.12.2019 linkistä: https://bit.ly/2E3E1CO 

Kohderyhmä Perusopetuksen ja toisen asteen henkilöstö

Lisätietoja antaa opetustoimen ylitarkastaja Johanna Albert, johanna.albert(at)avi.fi, puh. 029 501 6889.

Lämpimästi tervetuloa! 

opetustoimen ylitarkastaja Johanna Albert, johanna.albert(at)avi.fi, puh. 029 501 6889
Ämnesområden: Opetus Regionen: Östra Finland Pressmeddelanden: Bildning Liiteaiheet: Opetus Liitealueet: Itä-Suomi

Matikkanälkä

Uppdaterad