Pressmeddelanden 2020

Här på den här sidan listar regionförvaltningsverket pressmeddelanden 2020. De som gäller en viss region syns när man väljer region genom att trycka på Välj område upp till höger på sidan.

Pressmeddelanden 2020

Sosiaalihuollossa koronatilanteeseen on varauduttu hyvin - Pohjois-Suomen aluehallintovirasto keräsi kuntien sosiaalijohtajat koolle 14.4.2020

Koronavirustilanteeseen varautuminen sosiaalihuollon palveluissa vaatii ennakointia ja jatkuvaa yhteistyötä. Aluehallintovirasto tukee kuntia muun muassa kokoamalla säännöllisiä tilannekuvia.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntien ja kuntayhtymien sosiaalipalveluista vastaavat johtajat keskustelivat Pohjois-Suomen aluehallintoviraston asiantuntijoiden kanssa koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta kolmannessa yhteistyökokouksessa 14.4.2020. Kokouksessa todettiin, että alueen sosiaalihuollon palveluissa koronatilanteeseen varautuminen on hyvällä tasolla sekä julkisissa että yksityisissä palveluissa. Pääosa sosiaalihuollon palveluista toimii normaalisti ja henkilöstö työskentelee normaaleissa työtehtävissään.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kerännyt tilannekuvaa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntien sosiaalihuollon varautumisesta koronavirukseen valtakunnallisilla kyselyillä. Kokouksessa käsiteltiin uusimman kyselyn vastauksia, joiden perusteella palvelut toimivat hyvin, suojavälineiden saatavuudessa ja käytössä on ollut ongelmia. Palveluissa on tärkeää suunnitella huolella sijaisjärjestelyt, jos henkilöstöä sairastuu. Sosiaalihuollon tilannekuva on tällä hetkellä hyvä ja se vastaa tilannetta muuallakin Suomessa.

– Jatkamme tiedonkeruuta viikoittaisilla kyselyillä, joiden tulokset välitetään sosiaali- ja terveysministeriöön valtakunnallista analyysia varten. Keräämällä tietoa ja päivittämällä tilannekuvaa säännöllisesti varmistamme osaltamme tarvittavaa tukea sosiaalihuollon palveluille, totesi kokouksen puheenjohtajana toiminut johtaja Hanna Toiviainen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Lasten oikeudet turvattava myös poikkeusoloissa

Kokouksessa kuultiin lasten ja perheiden palveluiden tilanteesta, josta kertoi sosiaalihuollon ylitarkastaja Saku Vaskivuo Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Varsinkin lastensuojelussa ja lasten sijaishuollossa on pohdittu monia koronatilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa lastensuojelun yksiköissä ei ole kuitenkaan havaittu epidemioita tai erityisiä koronatilanteesta aiheutuneita ongelmia.

Ensisijaista on, että lastensuojelulaki toteutuu myös poikkeusoloissa: sijoitetulla lapsella on edelleen oikeus liikkua ja viettää normaalia vapaa-aikaa. Vaskivuo muistutti, että esimerkiksi sijaishuollon yksiköissä lasten liikkumista ei voi rajoittaa ilman painavia perusteita. Kokouksessa todettiin, että lasten kanssa on keskusteltava koronaviruksesta ja opastettava heitä toimimaan oikein. Lasten kannalta tärkeintä on, että he itse ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja voivat vaikuttaa siihen esimerkiksi noudattamalla hygieniasääntöjä.

Alueellinen yhteistyö tukee sosiaalihuollon palveluiden toteutumista

Aluehallintovirastojen tehtävänä on valvoa, että kunnat, kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit ovat varautuneet alueellisesti toimimaan häiriötilanteissa. Sosiaalihuollon palvelut ja asiakasturvallisuus on turvattava myös poikkeusoloissa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ohjaa ja tukee tilanteessa alueen viranomaisia, erityisesti kuntia.

– Alueellinen yhteistyö eri viranomaisten kesken on Pohjois-Suomessa hyvällä tasolla. Yhteistyöllä turvataan alueen asukkaille palveluiden saatavuus ja mahdollisimman sujuva arki poikkeustilanteessa, kertoo johtaja Hanna Toiviainen.

Lue aluehallintoviraston usein kysytyt kysymykset koronavirusepidemiasta.

Lisätietoja:

johtaja Hanna Toiviainen, p. 0295 017 680
yksikön päällikkö Pirjo Mäkeläinen, p. 0295 017 581
etunimi.sukunimi@avi.fi
Pohjois-Suomen AVI


Uppdaterad