Pressmeddelanden 2018

Här på den här sidan listar regionförvaltningsverket pressmeddelanden 2018. De som gäller en viss region syns när man väljer region genom att trycka på Välj område upp till höger på sidan. 

Pressmeddelanden 2018

Hittehundar innebär hälsorisker också för människor

Södra Finland

Antalet gatuhundar som räddas från utlandet till Finland ökar hela tiden. Nu är det dags att bli medvetna om de hälsorisker som hundarna innebär, säger länsveterinär Sari Haikka från Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

 


 

− När man funderar på att rädda en gatuhund och ta med den till Finland bör man också komma ihåg att det finns antibiotikaresistens och att hunden kan ha en sjukdom som smittar från hund till människa. Man känner inte heller till hundens bakgrund och det är möjligt att hunden kan reagera med aggression när den blir rädd. Detta är en anledning till att jag inte rekommenderar en gatuhund i synnerhet till en barnfamilj. Ett säkert sätt att skaffa en hund är av en ansvarsfull inhemsk uppfödare, fortsätter Haikka.

I de länder hundarna kommer ifrån finns det också i viss mån pengar att tjäna på hundförmedling och därför kan den som räddar en hund tyvärr också råka ut för bedrägerier. Detta syns bl.a. i form av att klistermärkena som visat att djuret fått rabiesvaccin är förfalskade. Bl.a. Norge har förbjudit införsel av hittehundar från Rumänien eftersom hälften av de hundar som undersökts där saknade antikroppar mot rabies, trots att hundarna enligt passen var vaccinerade.

För närvarande kommer det mycket hundar till Finland via hjälporganisationer från bl.a. Ryssland, Rumänien och Spanien.

Vid gränskontrollen hade antalet hundar som fördes in från Ryssland år 2017 har fördubblats (obs! korrigerat, felaktigt antal i det tidigare meddelandet) jämfört med året innan.  − I verkligheten förs det in ännu mer hundar än det här. Antalet föreningar som räddar gatuhundar från Ryssland har också ökat, säger Haikka vidare. 

− Att rädda hundarna löser inte problemet, utan man bör åtgärda de grundläggande problemen i länderna de kommer ifrån och försöka hjälpa hundarna där. Också i de inhemska hittedjurshusen finns det massor av katter som behöver ett nytt hem och också en del hundar, tillägger Haikka.

Ämnet behandlas i programmet Yle Spotlight den 27 februari 2018 (kan ses på Yle Arenan 25.2.2018).
 

Ytterligare information
länsveterinär Sari Haikka, tfn 0295 016 104
fornamn.efternamn@rfv.fi
Regionförvaltningsverket i Södra Finland
 

https://www.evira.fi/sv/djur/inforsel-och-utforsel/

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/moniresistentit-bakteerit-ovat-tuontikoirilla-huolestuttavan-yleisia

https://www.evira.fi/sv/djur/djurhalsa-och-sjukdomar/djursjukdomar/aktuellt-om-djursjukdomar/2017/i-finland-har-konstaterats-kolistinresistens-hos-en-inford-hund/

https://www.evira.fi/sv/djur/inforsel-och-utforsel/eu-medlemslander-norge-och-schweitz/hundar-katter-och-illrar/inforda-hundar-kan-utgora-en-risk/

https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/koirat-kissat-ja-fretit/loisriskit-ja-muut-tuontikoirien-tautiriskit/

 


 


Uppdaterad