Pressmeddelanden 2020

Här på den här sidan listar regionförvaltningsverket pressmeddelanden 2020. De som gäller en viss region syns när man väljer region genom att trycka på Välj område upp till höger på sidan.

Pressmeddelanden 2020

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto muistuttaa vastuullisesta asiakasetäisyydestä kaupoissa (Pohjois-Suomi)

Tänään 24.4.2020 toiseen kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto muistuttaa kauppojen asiakkaita turvallisesta asioinnista kaupoissa koronaepidemian jatkuessa. Palvelutilanteissa ja asiakkaiden kesken on syytä säilyttää reilut turvaetäisyydet.

Kauppasektori tekee kaiken voitavan asiakkaiden ja henkilökunnan suojaamiseksi koronavirustartunnoilta. Aluehallintoviraston työsuojeluviranomaiset ovat ohjeistaneet alan työnantajia työturvallisuuden parantamiseksi korona-aikana. Asiakkaiden on kunnioitettava kaupan työntekijöiden virusturvallista työskentelyä, johon heidät on koulutettu. Kaupassa on tehty pisaratartunnoilta suojaavia rakenteita, taukotiloja on järjestelty uudellaan ja taukoja on porrastettu.

Asiakas- ja työturvallisuus etusijalla

Työsuojeluviranomaiset korostavat, että myös korona-ajan poikkeusoloissa on voimassa sama työturvallisuuslainsäädäntö kuin normaaliaikanakin. Työpaikoilla tulee päivittää vaarojen selvitys ja riskien arviointi ottaen huomioon koronavirusepidemian tilanne.

Työntekijät on ohjeistettava työturvallisuudesta. Korona-aikana on ensisijaista, että työntekijöiden altistuminen estetään välttämällä kontakteja niin pitkälle kuin mahdollista.

Viruksen leviämisen vaara ei ole ohi

Viesti terveysviranomaisilta on selkeä. Viruksen leviämisen vaara ei ole ohi. Hygieniassa ja turvaetäisyyksien pitämisessä ei voi herpaantua. Uusia epidemia-aaltoja ja huippuja on tulossa samalla kun ajattelutapamme koronavirukseen arkipäiväistyy. Pisaratartuntojen ehkäisemiseen on välttämätöntä pyrkiä joka päivä vielä pitkään. Näin turvataan terveydenhuoltomme kapasiteetti ja voidaan pelastaa ihmishenkiä.

Mahdollisuuksien mukaan kauppojen asiakkaita neuvotaan vastuulliseen käyttäytymiseen ja myös riskiryhmien asioinnin porrastuksiin.

Alueemme viranomaiset, vähittäistavarayhtiöt, kunnat ja yrittäjät tekevät yhdessä työtä päivittäistavarahuollon varmistamiseksi. Noutopalvelut ja kotiinkuljetuspalvelut ovat tärkeitä riskiryhmien suojelemiseksi.

Tällä hetkellä päivittäistavarahuollon tilanne on hyvä ja tuotteiden saatavuus on vakaa. Verkkokauppa ja kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet, mikä osittain on aiheuttanut palvelujen ruuhkautumista. Tavaravalikoima kaupoissa on normaali ja vastaa kriisiä edeltänyttä aikaa.

Päivittäistavarahuollon verkostossa on edustajia laajasti kaupan keskusliikkeistä, Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta, ELY-keskuksista, TE-toimistoista sekä alueemme kunnista. Verkoston tarkoituksena on varmistaa nopea reagointikyky muuttuviin tilanteisiin ja se on avoin vähittäistavarayhtiöille. Verkosto kokoontuu seuraavan kerran 8.5.2020. 

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi


Uppdaterad