Pressmeddelanden 2020

Här på den här sidan listar regionförvaltningsverket pressmeddelanden 2020. De som gäller en viss region syns när man väljer region genom att trycka på Välj område upp till höger på sidan.

Pressmeddelanden 2020

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui ensi kertaa pohtimaan koronakriisin vaikutuksia (Pohjois-Suomi)

Tänään 17.4.2020 ensimmäistä kertaa kokoontunut ainutlaatuinen Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kartoitti tilannetta ja epidemian mahdollisia vaikutuksia päivittäistavarahuoltoon.

Alueemme viranomaiset ja vähittäistavarayhtiöt tulevat tekemään laajalla kokoonpanolla varautumiseen liittyvää yhteistoimintaa. Tarpeeseen on jo syntynyt uusia liiketoimintamalleja ja erilaisia yhteistyömuotoja, joilla pyritään vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen ja annettuihin ohjeisiin. Kunnat ja yrittäjät tekevät yhdessä työtä päivittäistavarahuollon varmistamiseksi ja mm. kotiinkuljetusten turvaamiseksi.  

Tällä hetkellä päivittäistavarahuollon tilanne on hyvä ja tuotteiden saatavuus on vakaa. Verkkokauppa ja kotiinkuljetukset ovat lisääntyneet, mikä osittain on aiheuttanut palvelujen ruuhkautumista. Muuttuneen kysynnän myötä työvoimaa on kohdennettavissa vähittäistavarakauppojen sisäisin järjestelyin eikä ruokakaan ole loppumassa.

Verkostossa käytiin keskustelua myös siitä, millä tavoin epidemia voi vaikuttaa harva-asutusalueiden kaupan palveluiden saatavuuteen. Epidemian edetessä on toki mahdollista, että yksittäisiä päivittäistavarakauppoja joudutaan sulkemaan. Vaikutusten minimoimiseksi tehdään nyt yhdessä töitä.

"Tautitilanteen edetessä on tärkeä turvata vähittäistavarakauppojen toimintaedellytykset, kaupan palvelut kansalaisille sekä huolehtia niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin terveydestä, " painotti ylijohtaja Terttu Savolainen.

Ohjeiden ja suositusten noudattaminen edelleen tärkeää

Verkosto korosti, että hallituksen ohjeiden noudattaminen on välttämätöntä. Kaupan on tärkeää ohjeistaa työntekijöitään ja asiakkaitaan varotoimista. Lähikontakteja tulee välttää.

Maailmalla ja Suomessa näyttää, että tartuntojen kasvuvauhti on menossa alaspäin. Suomessa rajoitustoimien arviointi tulee ajankohtaiseksi lähiviikkojen aikana tautitilanne-ennusteiden päivitysten pohjalta.

"Tilannehan on ja tulee olemaan pitkäkestoinen koska rokotteen arvioidaan olevan käytössä vuonna 2021-22. Meidän on tiedostettava, että erilaisia karanteeneja ja rajoitustoimia tarvitaan aina sinne saakka", uskoi ylijohtaja Terttu Savolainen.

Päivittäistavarahuollon verkostossa on edustajia Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lisäksi ELY-keskuksista, TE-toimistoista sekä alueemme kunnista ja kauppaketjuista. Verkoston tarkoituksena on varmistaa nopea reagointikyky muuttuviin tilanteisiin ja se on avoin vähittäistavarayhtiöille. Verkosto kokoontuu viikoittain tai tarpeen mukaan. 

Lisätietoja:

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi


Uppdaterad