Pressmeddelanden 2020

Här på den här sidan listar regionförvaltningsverket pressmeddelanden 2020. De som gäller en viss region syns när man väljer region genom att trycka på Välj område upp till höger på sidan.

Pressmeddelanden 2020

AVI Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta - virusturvallisesti elinkeinojen ja palvelujen avaamiseen (Pohjois-Suomi)

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla tänään 12.5.2020 verkkokokoukseen ja päivitti tilannekuvan koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista alueellaan. Valmiustoimikunta totesi, että varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja kirjastojen avaamisessa toimitaan turvallisesti ja estetään tartuntojen leviämisen mahdollisuudet. Myös elinkeinojen avaamisessa virusturvallisuus on ensisijaista.

 

Olemme onnistuneet COVID-19 viruksen leviämisen hidastamisessa erinomaisesti Suomessa. Hallituksen hybridistrategia mahdollistaa kohdennetut toimet. Asteittaisessa yhteiskunnan avaamisessa sekä elinkeinojen jälleenrakennuksessa voimme onnistua testauksen, jäljittämisen, eristämisen ja hoidon avulla.

Virusta ei ole nujerrettu

Koronavirus kiertää maassamme asiantuntijoiden arvion mukaan vielä ensi vuoden puolellakin.

Tartuntatautilain nojalla toimivaltaisia ovat kuntien ja sairaanhoitopiirien tartuntatautilääkärit ja aluehallintovirastojen aluehallintoylilääkärit. Viranomaisten päätöksiä, ohjeita ja suosituksia tulee edelleen noudattaa. Asioidessamme kodin ulkopuolella ja vapaa-ajallamme pitää muistaa, että emme lisää toiminnallamme viruksen leviämistä. Jokainen voi itse vaikuttaa siihen, ettei nykyinen taudin ilmaantumisen suvantovaihe ole "tyyntä myrskyn edellä"-vaihe, kuten asiantuntijat varoittavat.

Valmiustoimikunta katsoo, että kunnissa ja kuntayhtymissä on syytä jatkaa varautumista tautitapausten lisääntymiseen ensi kesänä.

Turvallisesti koulussa

Varhaiskasvatuksessa sekä perusopetuksessa siirrytään torstaina 14.5. takaisin lähiopetukseen. Käytännön soveltaminen tapahtuu kunnissa annettujen ohjeiden ja tartuntatautilain mukaisesti. Pohjos-Suomen alueella haasteellista on järjestää erityisesti koulukuljetukset. Ruuhkaisimmissa kouluissa siirrytään mm. kahteen opetusvuoroon. Opetuksessa taataan monin tavoin koulunkäynnin turvallisuus.

Kriisipalveluiden tarve kasvaa

Pitkittyvä pandemia koettelee henkistä kriisinkestävyyttä. Paine kohdistuu myös kriisipalveluihin, jossa ruoka-avun ja henkisen tuen tarve on kasvanut.

Sisä- ja ulkotapahtumille uudet ohjeet

Elämme edelleen valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa. Yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty 31.5. asti. Aluehallintovirastot valmistelevat toukokuussa uudet päätökset ja suositukset 50-500 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämiselle 1.6. alkaen. Tapahtumien järjestäjät saavat sisä- ja ulkotapahtumia koskevat ohjeet aluehallintovirastoilta heti kun terveysviranomaisten ohjeistus tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä valmistuu. Valtioneuvosto antaa eduskunnalle lain ravintoloiden aukiolon sääntelystä.

Höllätään mutta ei herpaannuta

Valmiustoimikunta näkee, että vaarana on herpaantuminen suositusten noudattamisessa, kun rajoituksia höllennetään. Valmiustoimikunta seuraa tilannetta ja kokoontuu seuraavan kerran 19.5.2020.

 

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 050 583 9912 , terttu.savolainen@avi.fi

 

Linkki:

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta, UKK - Koronavirus COVID-19, http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

 

Linkki päätökseen 12.5.2020:

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 12.5.2020 asiassa PSAVI/3550/2020 antama tartuntatautilain 58 §:n mukainen määräys varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilojen käyttämisestä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella.

http://www.avi.fi/web/avi/yleistiedoksiannot

 

Liite 1. Valmiustoimikuntaan osallistuvat tahot:

Jokilaaksojen pelastuslaitos

Jokilaaksojen valmiustoimikunta

Kainuun ELY-keskus

Kainuun käräjäoikeus

Kainuun liitto / Kainuun valmiusfoorumi

Kainuun pelastuslaitos

Kainuun prikaati

Kainuun rajavartiosto

Kainuun sote -kuntayhtymä

Kajaanin kaupunki

KELA Pohjois-Suomen vakuutuspiiri

Kuusamon kaupunki

Länsi-Suomen merivartiosto

Maahanmuuttovirasto

MTK Pohjois-Suomi

Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli

Oulun Kauppakamari

Oulun kaupunki

Oulun käräjäoikeus

Oulun poliisilaitos

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

P-S Elvar toimikunta

Raahen kaupunki / Jokilaaksojen turvallisuusfoorumi

SPR Oulun piiri

Suojelupoliisi

Yle Pohjois-Suomi

Ylivieskan kaupunki

 


Uppdaterad