Pressmeddelanden 2020

Här på den här sidan listar regionförvaltningsverket pressmeddelanden 2020. De som gäller en viss region syns när man väljer region genom att trycka på Välj område upp till höger på sidan.

Pressmeddelanden 2020

AVI Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta - Vappu se on vappu kotonakin (Pohjois-Suomi)

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla tänään 28.4.2020 verkkokokoukseen ja päivitti tilannekuvan koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista alueellaan. Valmiustoimikunta suosittelee, ettei tänä vappuna kokoonnuttaisi puistoihin perinteisellä tavalla Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kaupungeissa ja muissa taajamissa. Vappu se on vappu kotonakin.

Valmiustoimikunta on tyytyväinen, että poliisi on vedonnut kuntiin puistojen käytön rajoittamiseksi vapun aikaan. Oulun kaupunki viestittää suistoalueen keskeisten puistojen, kuten Franzenin, Ainolan, Kiikelin ja Linnansaaren puistojen käytön rajoittamisesta. Vapusta on tulossa kylmä, mikä toivottavasti auttaa ihmisiä pysymään kotona. Juhliminen saattaa lisätä melusta ja alkoholin käytöstä johtuvia kotihälytyksiä jo entuudestaan. Poliisi ja sosiaalipäivystys tulevat varmasti olemaan kovilla.

Välitä lapsista

Kriisin pitkittyminen on lisännyt ahdistusta kodeissa. Lapsiin kohdistuvan väkivallan riski on kasvanut, koska lapsilla ei ole normaaliaikojen turvaverkkoja ympärillä. Valmiustoimikunta on huolissaan lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, sillä kaikki kaltoinkohtelu ei tule ilmi.

"Vasta ajan myötä tulemme näkemään millaisia sosiaalisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia koronaepidemiasta lopulta aiheutuu. Nyt erityisesti esillä on lasten, nuorten ja koululaisten tilanne. Valtioneuvosto linjaa mahdollisesti huomenna keskiviikkona koulujen avaamisesta. Olipa päätös mikä hyvänsä, meidän pitää turvata heikommassa asemassa olevien lasten oikeus oppimiseen. Huoli on myös niistä lukuisten hoivakotien asukkaista ja kotona asuvista yksinäisistä, erityisesti vanhuksista," painottaa ylijohtaja Terttu Savolainen.

Tämän hetkiset kokoontumisia ja koulujen ja oppilaitosten tiloja koskevat rajoitteet ovat toistaiseksi voimassa 13.5. saakka. Aluehallintovirastot tekevät tartuntatautilain mukaiset jatkopäätökset hallituksen linjapäätösten ja sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiantojen jälkeen.  

Suojaa asioidessasi muita asiakkaita ja työntekijöitä

Vastuullinen käyttäytyminen epidemian aikana lähtee jokaisen yksilön omasta käyttäytymisestä. Tähän liittyy etenkin käsienpesu, suojaimien asianmukainen käyttö ja turvaetäisyyksien noudattaminen. Näin suojelemme muita asiakkaita ja työntekijöitä. Valmiustoimikunta sai kuulla, että suojaimien saatavuus on paranemassa, vaikka edelleen puutteita on.

Ilmoita avoimet työpaikat - hae töitä

Yritykset toivovat koronarajoitusten asteittaista ja hallittua avaamista. Teollisuuden tilaamien laitteiden asentajien maahanpääsy on vaikeutunut, joka saattaa hidastaa teollisuuden toipumista häiriötilanteesta. Myös paikoin asiaton keskustelu yritystuista herättää hämmennystä yrittäjissä, jotka ovat kärsineet koronapandemiasta.

Alkutuotannossa kausityöntekijöiden tarve on suuri. Ukrainalaisen työvoiman maahanpääsyn estyminen kärjistää työvoimapulaa maa-, metsä- ja puutarha-aloilla, joille on löydettävä työvoimaa kotimaasta. Valmiustoimikunta muistuttaa työnantajia ilmoittamaan TE-toimistoon avoimet työpaikat.

Varaudu tulvaan

Lisäksi haasteita yhteiskunnalle aiheuttaa Iijoen vesistöalueille ennustettu ennätystulva, joka arviolta on huipussaan noin kuukauden kuluttua. Valmiustoimikunta muistuttaa, että kiinteistön omistajalla on velvollisuus huolehtia tulvasuojauksesta. Nyt asukkaiden ja mökkikiinteistöjen omistajien olisi syytä varautua muovien ja maamassojen hankkimiseen. Pahaankin tulvaa vastaan ehtii vielä suojautua.

Vältä viruksen kulkeutumista

Vaikka epidemian tilanne on tällä hetkellä alueellamme rauhallinen, jarruja on edelleen pidettävä. Jotta tilanne on jatkossakin hallittavissa, on ohjeiden ja rajoitteiden noudattaminen edelleen tärkeää.

Pohjois-Pohjanmaalla tartunnan ilmaantuvuus on maamme alhaisimpia. Kainuussa tartuntojen määrä on ollut kasvussa, mutta tartuntaketjut on jäljitetty onnistuneesti. Naapurialueellamme Kemi-Torniossa taudin ilmaantuvuus on merkittävästi korkeammalla tasolla, josta tauti voi heijastella myös Oulun seudulle.

Pysytään terveenä ja kotona vappunakin.

 

Valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 5.5.2020.

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta: UKK - Koronavirus COVID-19

 

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 050 583 9912   terttu.savolainen@avi.fi

 

Liite 1. Valmiustoimikuntaan osallistuvat tahot

Jokilaaksojen pelastuslaitos

Kainuun ELY-keskus

Kainuun käräjäoikeus

Kainuun liitto / Kainuun valmiusfoorumi

Kainuun pelastuslaitos

Kainuun prikaati

Kainuun rajavartiosto

Kainuun sote -kuntayhtymä

Kajaanin kaupunki

KELA Pohjois-Suomen vakuutuspiiri

Kuusamon kaupunki

Länsi-Suomen merivartiosto

Maahanmuuttovirasto

MTK Pohjois-Suomi

Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli

Oulun Kauppakamari

Oulun kaupunki

Oulun käräjäoikeus

Oulun poliisilaitos

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät

Pohjois-Pohjanman TE-toimisto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

P-S Elvar toimikunta

Raahen kaupunki / Jokilaaksojen turvallisuusfoorumi

SPR Oulun piiri

Suojelupoliisi

Yle Pohjois-Suomi

Ylivieskan kaupunki

 


Uppdaterad