Pressmeddelanden 2020

Här på den här sidan listar regionförvaltningsverket pressmeddelanden 2020. De som gäller en viss region syns när man väljer region genom att trycka på Välj område upp till höger på sidan.

Pressmeddelanden 2020

AVI Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta - Aaltomaiset koronahuiput mahdollisia (Pohjois-Suomi)

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla tänään 21.4.2020 verkkokokoukseen ja päivitti tilannekuvan koronaviruksen aiheuttamista poikkeusoloista alueellaan. Valmiustoimikunta toteaa, että joudumme ehkä elämään erilaisten rajoitustoimien ja karanteenien kanssa vielä pitkään - kunnes COVID 19-virukseen on saatu kehitettyä rokote. Odotettavissa on eri alueilla aaltomaisia pandemian ilmaantumisia, joihin on kyettävä reagoimaan ketterästi niin viranomaistoiminnassa kuin yksityisissä kodeissa.

Valmiustoimikunta arvioi, että rajoitustoimet ovat onnistuneet ja epidemian kulku on hidastunut. Positiivista on, että tautitilanne vaikuttaa pysyneen lievimmän skenaarion mukaisena erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Pandemian ilmaantumisessa on alueellista epidemiatilanteesta johtuvaa vaihtelua, joka saattaa mahdollistaa muutoksia rajoitustoimissa ja ihmisten liikkumisessa. Odotamme hallitukselta uusia linjauksia rajoitustoimista keskiviikkona.

Kotikaranteeneja jatkettava vastuullisesti

Herpaantumiseen ei kuitenkaan ole varaa. Ohjeita on edelleen syytä noudattaa, vaikka rajoitteet voivat tuntua epämiellyttäviltä ja pitkäaikaisilta. Valmiustoimikunta muistuttaa, että myöskään minkäänlaiselle alueiden väliselle vastakkainasettelulle ei ole nyt sijaa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ja Kainuun sotessa sairaalat ovat lisäämässä kiireetöntä hoitoa, koska vapaata kapasiteettiä tälle hetkellä on. Jokainen hoitoa odottava voi saapua sairaalaan kutsun ja ohjeen mukaisesti. Kiireetöntä hoitoa ei ole syytä lykätä, kun sitä tarjotaan. Sairaalaan on turvallista tulla, koska koronapotilaille on omat osastonsa.

Alkutuotanto tarvitsee aputyövoima

Epidemia osuu mahdollisesti kiireisimpään aikaan alkutuotannossa. Tiloilla saatetaan tarvita sijaisia sairaspoissaolojen ajaksi. MTK:n mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tarvitaan apua myös kartoittamaan viljelijöitä, jotka voivat antaa urakka-apua ja osaavaa työvoimaa alkutuotannon turvaamiseksi.

Yritysten tukitoimet ovat uutisissa paljon esillä, samoin kuin ennusteet talouden synkkenemisestä ja lomautuksista. Toistaiseksi korona ei näytä vaikuttaneen konkurssien määrään merkittävästi.

Henkinen kestokyky koetuksella

Valmiustoimikunta kuuli poliisin tilannekatsauksen. Kotihälytykset, erityisesti perheväkivaltatilanteisiin liittyen ovat lisääntyneet kaikissa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnissa. Taustalla on usein lisääntynyt alkoholin käyttö. Poliisi on huolestunut tulevasta vapusta kokoontumisineen ja juhlineen. Taloudelliset huolet, lomautukset ja vapaa-ajan rajoitukset koettelevat henkistä kestävyyttä.

Valmiustoimikunta kuuli yhteenvedon sosiaalitoimen tilannekuvasta Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueelta. Palveluntarve on kasvanut lähes kaikissa sosiaalitoimen palveluissa, eniten kotihoidossa ja kotipalveluissa. Kunnat nostavat esille myös yksinäisyyden ja turvattomuuden tunteen merkittävän nousun. "Aluehallintoviraston valvonnassa korostuu asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuus. Kriisin aikana tarvitaan tehokasta hoivakotien valvontaa kunnilta ja kuntayhtymiltä kuin myös palveluntuottajilta itseltään," ylijohtaja Savolainen linjaa.  

Korona on aiheuttanut ulkomailla kielteisiä ilmiöitä, joiden rantautumiseen myös Suomeen on varauduttava. Kansalaisten olisi hyvä oppia erottamaan valeuutiset, disinformaatio ja kyberrikollisuus, joiden määrä on lisääntynyt. Medialukutaito huhujen torjumiseksi on erityisen tärkeää kriisiaikana ja poikkeusoloissa.

Valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 28.4.2020.

Lue vastauksia yleisiin kysymyksiin koronasta aluehallintoviraston verkkosivuilta: UKK - Koronavirus COVID-19

 

Lisätietoja:

Terttu Savolainen, ylijohtaja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi

 

Liite 1. Valmiustoimikuntaan osallistuvat tahot

Jokilaaksojen pelastuslaitos

Kainuun ELY-keskus

Kainuun käräjäoikeus

Kainuun liitto / Kainuun valmiusfoorumi

Kainuun pelastuslaitos

Kainuun prikaati

Kainuun rajavartiosto

Kainuun sote -kuntayhtymä

Kajaanin kaupunki

KELA Pohjois-Suomen vakuutuspiiri

Kuusamon kaupunki

Länsi-Suomen merivartiosto

Maahanmuuttovirasto

MTK Pohjois-Suomi

Oulu-Koillismaan pelastusliikelaitos

Oulun hiippakunnan tuomiokapituli

Oulun Kauppakamari

Oulun kaupunki

Oulun käräjäoikeus

Oulun poliisilaitos

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan liitto

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät

Pohjois-Pohjanman TE-toimisto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

P-S Elvar toimikunta

Raahen kaupunki / Jokilaaksojen turvallisuusfoorumi

SPR Oulun piiri

Suojelupoliisi

Yle Pohjois-Suomi

Ylivieskan kaupunki

 


Uppdaterad