› Graafinen versio

Uutiset ja uutiskirjeet 2018

Osa aluehallintovirastoista (AVI) julkaisee uutisia ja uutiskirjeitä. Tälle sivulle on koottu vuoden 2018 AVIen uutiset ja uutiskirjeet. Alueelliset uutiset ja uutiskirjeet löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

Mikkelin torin laidalta

Työhuoneeni ikkunasta avautuu näkymä Mikkelin torille. Lääninhallitusrakennus on seisonut uljaasti paikallaan jo 175 vuotta. Mikkelissä rakennus tunnetaan yhä nimellä "lääninhallitus", vaikka se virallisesti onkin jo vuoden 2010 alusta lukien ollut Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Mikkelin lääninhallituksen virastotaloksi ja maaherran virka-asunnoksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1843. Aikakaudelle tyypillisen empirerakennuksen on suunnitellut saksalaissyntyinen arkkitehti Carl Ludvig Engel. Hänen vaikutustaan on pietarilaisempiren käyttö 1800-luvun monissa julkisissa rakennuksissa.

Juhlavuoden kunniaksi aluehallintovirasto osallistuu Mikkelin kaupungin Museoiden yö! -tapahtumaan 26.10. klo 17-24. Mikkelin kaupungin orkesteri konsertoi keltaisessa salissa klo 18 ja 19.30. Etelä-Savon tanssiopisto osallistuu tapahtumaan performanssilla "Taidenäyttelyn avajaiset".

Vuotta 2017 koskeva peruspalvelujen arviointiraportti julkaistiin kesäkuussa 2018. Arvioinnin teemana oli yhdenvertaisuus. Yhdenvertaisuutta palvelujen saatavuudessa ja saavutettavuudessa tarkasteltiin usean arviointikohteen, erityisesti lasten ja nuorten, näkökulmasta. Tarve laajentaa yhteistyötä nousi keskiöön arviointituloksissa.

Kansainvälistä väriä viraston toimintaan toivat West Meets East CAMOT-konferenssi (China Association for Management of Technology) ja Suomi-Venäjä XIX kulttuurifoorumi Savonlinnassa syyskuussa. Eri maissa vuosittain pidettävässä CAMOT-konferenssissa käsiteltiin innovaatioita, uutta teknologiaa, yrittäjyyttä ja hyvinvointia. Kulttuurifoorumissa puolestaan käsiteltiin monipuolisesti maiden välistä kulttuurinvaihtoa.

Tasavallan presidentti myönsi kesäkuussa 12 hengenpelastusmitalia. Itä-Suomen aluehallintoviraston alueelle myönnettiin kolme hengenpelastusmitalia tunnustuksena erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta. Sydämelliset onnittelut ja kiitos mitalin saajille.

Uutiskirjeessä on paljon ajankohtaisia valvontahavaintoja. Korjausrakentamisen työturvallisuudessa on havaittu paljon huomauttamista. Terveydenhuollossa laadukas ja turvallinen akuuttihoito on turvattava myös kuormitustilanteissa. Kuntayhtymän toteuttaman yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajien valvonnan tulee olla asianmukaista myös yksikössä toteutettavan terveydenhuollon palvelujen osalta. Työsuojelun vastuualue ei antanut lupaa luvanvaraiselle lapsityölle, koska työ oli alkanut ennen asian käsittelyä. Asiasta valitettiin työneuvostolle, joka hylkäsi valituksen. Työsuojelun lupaprosessi on kunnossa, mutta lupaa on haettava ajoissa, että käsittelylle jää riittävästi aikaa. Tämä koskee toki kaikkia lupia.

AVIt ja Valvira järjestävät alueellisia tilaisuuksia koskien mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluita. Alueemme tilaisuus pidetään Varkaudessa 24.10.2018. Lukiouudistukseen myös liittyy maakuntakiertue. Itä-Suomen tilaisuus on 8.10. Joensuussa. Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi pidetään 9.-10.10.2088 Pohjois-Karjalan rajavartiostossa. 

Lauri Pohjanpään runon sanoin toivotan uutiskirjeen lukijoille mukavaa syksyä!

"Syksyn keltaan ja syksyn kultaan maat kuin juhlaan puetut on.
Pihlajat niinkuin tuliset soihdut välkkyvät ilmain kuultohon."

Sirkka Jakonen
ylijohtaja


Päivitetty