Ajankohtaista

Tälle sivulle on koottu aluehallintovirastojen (AVI) uusimmat tiedotteet, uutiset ja uutiskirjeet sekä julkaisut. Alueelliset tiedotteet, uutiset ja uutiskirjeet sekä julkaisut löydät valitsemalla ylhäältä oikealta Valitse alue -kartasta haluamasi alueen.

uutiset ja uutiskirjeet

« Takaisin

Ajankohtaista asiaa koronatilanteesta aluehallintoylilääkäreiltämme

Ajankohtaista asiaa koronatilanteesta aluehallintoylilääkäreiltämme

Covid-19 -tautitilanne elää koko ajan, jolloin tätä kirjoitettaessa osa koronaviruksen ilmaantuvuutta koskevasta tilastotiedosta on jo vanhentunutta. Viruksen aiheuttama tauti on kuitenkin suurimmalla osalla sairastuneista edelleenkin lieväoireinen, vaikka potilaita ajautuu sairaalahoitoon.    

PSAVI on lokakuun rajoituspäätöksellään sallinut alueellaan yli 50 hengen yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien järjestämisen sillä ehdolla, että THL/OKM:n hygieniaohjeita pystytään aktiivisesti noudattamaan kyseisissätilaisuuksissa. Rajoituspäätöstä tehdessä on otettu huomioon alueellinen epidemiatilanne, ja avit ovat keskustelleet rajoituspäätöksistä keskenään. Paikallisesti on kuunneltu myös sairaanhoitopiirin infektiolääkäreiden mielipiteitä samoin kuin ELYn kantaa. Aluehallintovirastot ovat myös pitäneet yhteistä linjaa järkevimpänä, koska ihmiset aktiivisesti liikkuvat alueilta toiselle mahdolliseen suurempaan yleisötapahtumaan.

Alueelliset sairaanhoitopiirien (Kainuu ja Pohjois-Pohjanmaa) vetämät yhteistyöryhmät tekevät epidemiologisen tilannearvion pohjalta suosituksia torjuntatoimista (esim. maskin käyttö ja etätyö), ja avi tekee tarvittaessa usean kunnan alueelle kokoontumisrajoitukset korkeintaan kuukaudeksi kerrallaan. Avin tai kunnan kokoontumisrajoitus on lakiin perustuvana juridisesti sitova toimintaohje. On kuitenkin syytä huomata, että virus on viime aikoina levinnyt tilanteissa, joihin nykyinen aluehallintoviraston antama kokoontumisrajoitus ei vaikuta (esim. perhejuhlat tai työpaikat).

Tartuntatautilain muuttamiseksi tehtävä työ on käynnissä, ja väliaikaiset säädökset on tarkoitus saada voimaan jo tämän vuoden aikana. Uusilla pykälillä on tarkoitus estää koronaviruksen leviämistä ilman valmiuslain käyttöönottoa. Lausuntokierros on tätä kirjoitettaessa päättynyt, joten lakiesitykseen voi siis vielä tulla muutoksia. Selvää kuitenkin on, että viranomaisten toimivaltaa pyritään parantamaan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Valmistelussa on mm. aluehallintoviraston tai sosiaali- ja terveysministeriön mahdollisuus viimesijaisena toimenpiteenä määrätä sote-yksiköitä tilapäisesti muuttamaan toimintaansa. Lisäksi kunnille ja aveille valmistellaan nykyistä laajempia mahdollisuuksia puuttua erilaisiin paikkoihin, joissa tartuntoja saattaa tulla.

Tällä hetkellä emme voi liiaksi korostaa meidän jokaisen mahdollisuutta torjua koronavirusta.

Aluehallintoylilääkärit Pasi Eskola ja Pasi Hirvikoski